Vanaf 1 januari 2025 beoordeelt de gemeente Nijmegen zelf aanvragen voor omgevingsvergunningen beoordelen en is zij zelf verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Dat werd de afgelopen 13 jaar door Omgevingsdienst Regio Nijmegen gedaan. Per 1 januari 2025 zijn er twee bureaus opgericht, bestaande uit ongeveer 50 medewerkers. Zij vallen samen onder de afdeling Stadsrealisatie. Onze medewerkers hebben hart voor onze stad en zorgen dagelijks voor een veilige en toekomstbestendige woon- en werkomgeving voor onze burgers en bedrijven. Wij zetten ideeen, ontwerpen en vergezichten om in tastbare resultaten voor Nijmegen. Met kennis van zaken, ambitie en een flinke portie daadkracht maken we ons credo Wij maken de stad dagelijks waar. We willen van meerwaarde zijn voor onze inwoners en bedrijven. Dat wil zeggen dat we niet alleen de regels toepassen, maar vooral kijken naar de bedoeling achter de regels. We kijken naar het grotere plaatje en zetten in op een constructieve samenwerking met onze bewoners, bedrijven en partners. We denken proactief mee, adviseren, en werken nauw met hen samen. Relatiebeheer is dan ook een taak van ons allemaal! Dat betekent niet dat we overal ja op zeggen, want een vriendelijke, weloverwogen en goed uitgelegde nee is ook dienstverlenend. Kortom; persoonlijk contact en meedenken is erg belangrijk. Je collegas beschikken allen over een enorme drive om alles operationeel te krijgen, zodat de burger zo optimaal mogelijk wordt bediend. Aangezien onze teams nog in verandering zijn, wordt initiatief tonen en meedenken over het optimaliseren van onze dienstverlening, de regelgeving, het beleid, de processen en methoden erg gewaardeerd. De ultieme kans om jouw kennis en ervaring te kunnen toepassen, actief mee te denken en samen met je team bij te dragen aan deze bijzondere uitdaging!
Als Toezichthouder BRIKS (bouwen, reclame, inritten, kappen en sloop) ben je de oren en ogen van de afdeling. Je behandelt klachten, (BAG-)meldingen en handhavingsverzoeken. Aan de hand van tekeningen, voorschriften en algemene regels BRIKS houd je dagelijks proactief toezicht op zowel bestaande als illegale activiteiten. Je staat er natuurlijk niet alleen voor. Bij complexere situaties kun je altijd terugvallen op de (senior) rayoninspecteur, en waar nodig schakel je met specialistische adviseurs en beoordeel je het door hen uitgebrachte advies.
Overige belangrijke taken zijn: Rapporteren van je bevindingen; Handhavend optreden bij overtredingen; Inhoudelijk adviseren bij bezwaar en beroep;
Werken voor een stad met ambitie. Dit is Nijmegen: de oudste stad van Nederland. Een levendige universiteitsstad met een rijke historie. Een aantrekkelijke winkelstad met een breed cultureel aanbod, Bourgondisch en gastvrij. Een stad die grenst aan mooie en uitgestrekte natuurgebieden, voor wie juist de rust zoekt. Een prachtige stad om in te wonen ... en te werken.
Per 1 januari 2025 zijn er twee bureaus opgericht, bestaande uit ongeveer 50 medewerkers. Zij vallen samen onder de afdeling Stadsrealisatie. Onze medewerkers hebben hart voor onze stad en zorgen dagelijks voor een veilige en toekomstbestendige woon- en werkomgeving voor onze burgers en bedrijven. Wij zetten ideeen, ontwerpen en vergezichten om in tastbare resultaten voor Nijmegen. Met kennis van zaken, ambitie en een flinke portie daadkracht maken we ons credo Wij maken de stad dagelijks waar. We willen van meerwaarde zijn voor onze inwoners en bedrijven. Dat wil zeggen dat we niet alleen de regels toepassen, maar vooral kijken naar de bedoeling achter de regels. We kijken naar het grotere plaatje en zetten in op een constructieve samenwerking met onze bewoners, bedrijven en partners. We denken proactief mee, adviseren, en werken nauw met hen samen. Relatiebeheer is dan ook een taak van ons allemaal! Dat betekent niet dat we overal ja op zeggen, want een vriendelijke, weloverwogen en goed uitgelegde nee is ook dienstverlenend. Kortom; persoonlijk contact en meedenken is erg belangrijk. Je collegas beschikken allen over een enorme drive om alles operationeel te krijgen, zodat de burger zo optimaal mogelijk wordt bediend. Aangezien onze teams nog in verandering zijn, wordt initiatief tonen en meedenken over het optimaliseren van onze dienstverlening, de regelgeving, het beleid, de processen en methoden erg gewaardeerd.
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op woensdag 23 juli 2025. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op maandag 21 juli 2025 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.
Voor het uitvoeren van de opdracht is afgifte van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een vereiste. Uitzend-/ en uitleenbedrijven moeten voldoen aan de voorwaarden voor disculpatie als gesteld in de wijziging leidraad invordering nr. BLKB2012/1062M. BYOD (bring your own device): voor deze opdracht moet de kandidaat gebruik maken van eigen In overleg Indien opdrachtnemer personeel ter beschikking stelt, staat opdrachtnemer in het handelsregister geregistreerd als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt (conform Waadi).