Ketenregisseur JGZ

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
120 24-28 Zuid-Holland

Begindatum:

Z.S.M.

Einddatum:

31 dec 2025

Uren per week:

24-28

Publicatiedatum:

15 feb 2025

Over VNG
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 344 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.

Over IS JGZ
Als stelsel- of systeemverantwoordelijke is de minister van VWS op basis van de Wet publieke gezondheid (Wpg) verantwoordelijk voor ‘de kwaliteit en doelmatigheid van de publieke gezondheidszorg en draagt zorg voor de instandhouding en verbetering van de landelijke ondersteuningsstructuur’ (art. 3 Wpg). De Wet publieke gezondheid (Wpg) draagt de colleges van burgemeester en wethouders de uitvoeringstaak op voor de jeugdgezondheidszorg (art 5 lid 2 Wpg). Zij zijn op basis van deze wet verantwoordelijk voor de organisatie van de JGZ. De JGZ-organisaties voeren in opdracht van gemeenten de JGZ-taken uit.

Per 1 januari 2019 zijn gemeenten daarnaast ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Via het RIVM is de minister van VWS verantwoordelijk voor ‘de regie op en de coördinatie van de uitvoering, alsmede de registratie, bewaking en evaluatie van het vaccinatieprogramma’ (art. 6b Wpg). De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het vaccinatieprogramma via de daartoe aangewezen organisatie die voor de gemeente de jeugdgezondheidszorg uitvoert (art. 6b Wpg).

Tot slot, en in deze het belangrijkst, bepaalt artikel 5 lid 3 sub b dat het college van burgemeester en wethouders er in de uitoefening van de taak voor zorgt dat er gebruik wordt gemaakt van een digitale gegevensopslag, onder bij regeling van Onze Minister te stellen eisen aan de daarbij te gebruiken software, voor zover het gaat om vastleggen van patiëntgegevens. In hoofdstuk 8 van de Memorie van Toelichting wordt dit als volgt nader omschreven: ‘Voor een optimale jeugdgezondheidszorg is het wenselijk dat daarbij gegevens op digitale wijze uniform worden opgeslagen, in een elektronisch kinddossier.’ Vervolgens wordt gesteld dat er landelijke digitale standaarden moeten komen die toenmalige minister van Jeugd en Gezin samen met de betrokken koepelorganisaties (Actiz, GGD-NL en VNG) zal ontwikkelen. Deze landelijke digitale standaarden noemen we nu, 14 jaar later, IS JGZ.

De Informatie Standaard (IS) JGZ bestaat uit een landelijke Basisdataset JGZ (BDS JGZ) en afspraken over de gegevensuitwisseling, hier verder te noemen InformatieStandaard JGZ. In de IS JGZ leggen betrokken partijen afspraken vast die van belang zijn om het delen en uitwisselen van informatie mogelijk te maken. Dat geldt ook voor de vaccinaties die in het kader van het RVP worden gegeven.

Omschrijving van de opdracht
De bestaande samenwerking loopt inmiddels al een paar jaar. Zowel op bestuurlijk niveau als op tactisch operationeel niveau is de afgelopen jaren geïnvesteerd in deze samenwerking. Op dit moment worden de huidige afspraken herzien, uitgangspunt daarbij in de keten is voortzetting van de afspraken. Deze keten kent een historie van moeizaam samenwerken. Door de huidige inrichting van governance en operationele tactische samenwerking zijn de laatste jaren flinke stappen gezet, maar er is ook nog veel te doen. De ultieme uitdaging hierbij is het makelen en schakelen tussen partijen. Partijen die allen met hun eigen kennis, expertise maar ook visie op de informatiestandaard hun eigen inbreng geven en achterban vertegenwoordigen.

Wij zoeken dat ook een stevige regisseur die verstand heeft van publieke gezondheidszorg en die weet wat is om in het publiek domein te werken en de publieke waarden begrijpt en kan uitdragen. Iemand met verstand van informatiestandaarden en gegevensuitwisseling en daarbij zicht heeft op toekomstige ontwikkelingen, zoals de EHDS en andere informatiekundige opgaven die op ons afkomen. Tegelijkertijd zoeken we iemand die affiniteit heeft met de inhoud. Jaarlijks worden bijna drie miljoen kinderen gezien door de jeugdgezondheidszorg en ongeveer zes miljoen ouders. Je kunt als ketenregisseur echt een bijdrage leveren aan het veilig en betrouwbaar, maar ook efficiënt uitwisselen van gegevens en implementeren van bijvoorbeeld de registratie van nieuwe vaccinaties.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Deze regisseursfunctie coördineert de dagelijkse regie op de keten en de impactanalyses. Daarnaast is de regisseur voorzitter van het maandelijkse tactische overleg en bereidt de regisseur de halfjaarlijkse strategische overleggen voor. De regisseursfunctie in een deze keten van essentieel belang is voor succes. De regisseursfunctie is nodig voor:

p Optreden als opdrachtgever namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor de IS-JGZ;

Verzorgen van het secretariaat van het Strategisch Beraad IS-JGZ - monitoring (controleren of afgesproken / noodzakelijke acties uitgevoerd worden) - Aanjagen (zorgen dat afspraken nagekomen worden)

Puntjes op de i (zorgen dat het geheel echt af is en niet alleen de deeltaken van de verschillende partijen in de keten)

het vastleggen van afspraken (contentieus vastleggen en delen van gemaakte afspraken, opdat deze eenduidig bij een ieder bekend zijn). Met andere woorden: De regisseursfunctie is er om te zorgen dat zaken gedaan worden. De regisseur is de lijm en haarlemmerolie van de keten.

Eisen

  • Minimaal een afgeronde HBO opleiding bij voorkeur in de richting van informatica

  • Minimaal één jaar werkervaring als ‘regisseur’ / procesmanager of soortgelijk in de informatie Voorziening Jeugdgezondheidszorg in een kwartier makende fase (organisatie wijziging) op landelijk niveau

  • Minimaal drie jaar werkervaring in een sturende / leidinggevende rol op landelijke niveau binnen de een landelijke Informatie voorziening (IV) -keten in een interbestuurlijke omgeving

  • We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop

Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare werkervaring als ‘regisseur’ / procesmanager of een soortgelijke functie in de informatievoorziening Jeugdgezondheidszorg in een kwartier makende fase.

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare werkervaring in een sturende / leidinggevende rol met landelijke Informatie voorziening (IV) -keten (gemeentelijke domein op landelijk niveau).

  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare werkervaring in een adviseur / beleidsmedewerker of vergelijkbare inhoudelijke rol binnen Informatie Voorziening Jeugdgezondheidszorg.

  • Geef aan hoeveel jaar werkervaring de aangeboden kandidaat in de rol van project – of programmamedewerker heeft voor een landelijke koepel of regie organisatie (zoals VNG of ZBO)

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Susan Peschier via 06 43 36 34 42 / susan.peschier@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Susan Peschier
Susan Peschier
Opdracht Adviseur
Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.