Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
Z.S.M.Einddatum:
31 dec 2025Uren per week:
36Publicatiedatum:
30 mei 2025Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
Verbeteren van de dienstverlening;
Een efficiënte en wendbare organisatie;
Anticiperen op de toekomst.
Over Opschalingspilots dienstverlening en innovatie
Gemeenten staan aan de lat voor grote maatschappelijke opgaven, de financiële positie is nijpend en de arbeidsmarkt is uitdagend. Niemand weet precies waar het naartoe gaat. Dankzij de inzichten en resultaten vanuit diverse onderzoeken, pilots en talrijke gesprekken weten we wel in welke richting we moeten denken. Met alleen extra personeel redden we het niet. Om arbeidsmarktkrapte in het gemeentelijke domein structureel te verminderen is het nodig dat we innoveren, anders organiseren en werken aan structurele oplossingen.
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt gemeenten concrete kansen om hun dienstverlening efficiënter en effectiever te organiseren. In Nederland werken enkele koplopergemeenten aan innovatieve AIoplossingen die aansluiten op de behoeften van gemeenten. Lopende initiatieven van Gem en Montferland (Mai) laten bijvoorbeeld zien dat virtuele assistenten werken en een essentiële rol kunnen spelen in het borgen van gemeentelijke dienstverlening. Het zorgt voor minder telefoontjes, kortere wachttijden aan de balie en het geeft inwoners directe en accurate antwoorden.
Dankzij een subsidie vanuit het ministerie van BZK kunnen VNG en gemeenten in 2025 enkele voorbeeldinitiatieven doorontwikkelen, opschalen en experimenteren met verdere implementatie. De virtuele assistenten van Gem en Montferland (Mai) zijn geselecteerd voor opschaling. Deze initiatieven kennen hun eigen kracht en toepassingsgebieden. Er is veel interesse vanuit andere gemeenten. Het gezamenlijk doel is dat tenminste 20 andere gemeenten ook de open source software van de virtuele assistent gaan gebruiken om hun dienstverlening efficiënter en effectiever te organiseren. Zie voor aanvullende informatie: https://vng.nl/artikelen/opschaling-virtuele-assistent
Omschrijving van de opdracht
De virtuele assistent is een vorm van het continu en duurzaam verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening met AI. Gemeenten gaan daarvoor de (open source) software van de virtuele assistent gebruiken -op basis van de software van Gem en Montferland (Mai)- voor het beantwoorden van vragen van inwoners en doorverwijzen. De software is van, door en voor gemeenten. Samen voeren gemeenten regie op de samenwerking en de functionele koers en doorontwikkeling van de software. Opschaling zorgt ervoor dat de virtuele assistent steeds beter wordt en functionaliteit wordt uitgebreid naar eisen en wensen van andere gemeenten, waarbij we uiteindelijk in een ecosysteem met de markt continuïteit garanderen om onze ambitie te realiseren.
Als AI specialist ben jij verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de virtuele assistenten die op dit moment vanuit het gemeentelijk domein zijn ontwikkeld. Je werkt nauw samen met de projectleider vanuit VNG en experts vanuit Montferland, de gemeenten van Gem en deelnemende gemeenten. De eerste stap is het opstellen van een gemeenschappelijk agenda voor de doorontwikkeling van de virtuele assistent o.b.v. gewenste functionaliteiten vanuit perspectief van de inwoner en de deelnemende en geïnteresseerde gemeenten. Doel is een schaalbare open source software van de virtuele assistent voor breed gebruik door gemeenten (en andere overheidsorganisaties).
Jij bent verantwoordelijk voor het implementeren en optimaliseren van AI-modellen binnen de virtuele assistent om basis van bestaande architectuur. Je ontwikkelt herbruikbare AIcomponenten en zorgt ervoor dat gemeente-specifieke data op een zorgvuldige wijze kunnen worden geïntegreerd voor de efficiënte werking van de virtuele assistent. Je hebt hierbij oog voor beveiliging, waarbij je secure-by-design principes toepast. Voor de implementatie stel je handleidingen op waarmee gemeenten zelfstandig -dan wel met ondersteuning van de markt voor implementatie en hosting- de virtuele assistent kunnen activeren op hun website en je biedt daarbij ondersteuning.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Implementeren en optimaliseren van AI-modellen binnen de virtuele assistent op basis van bestaande architectuur
Ontwikkelen van herbruikbare AI-componenten die eenvoudig door andere gemeenten kunnen worden geïmplementeerd
Opstellen van technische documentatie en handleidingen voor implementatie
Ontwikkelen en integreren van data-integratieoplossingen voor de efficiënte werking van de virtuele assistent
Technische ondersteuning bieden bij de implementatie bij (profijt)gemeenten
Samenwerken met projectleider, dienstverleningsmensen en technische experts voor een geïntegreerde aanpak
Resultaat van de opdracht
Geoptimaliseerde en nieuwe AI-componenten binnen de virtuele assistent
Een open source repository voor de broncode van de virtuele assistent
Technische documentatie en handleidingen voor implementatie
Bijdrage aan het succesvol opschalen van de virtuele assistent naar andere gemeenten
Eisen
Minimaal afgeronde HBO opleiding, in de richting van informatica of systeembeheer
Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring op WO-niveau als AI-expert, data scientist of op het gebied van machine learning
Ervaring met ontwikkelen en toepassen van AI modellen en toepassingen in lijn met overheidsrichtlijnen, zoals chatbots en transcriptietools