thumbnail
thumbnail
Beleidsmedewerker Project Lokale media

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Beleidsadvies
Deze inhuuropdracht is verlopen
€95
24 Zuid-Holland

Publicatiedatum:

13-01-2023

Sluitingsdatum:

26-01-2023

Begindatum:

01-02-2023

Einddatum:

31-12-2023

Omschrijving van de opdracht

Organisatie
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 345 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren. Die vraag stellen we ook aan jou!

Het team
Lokale media zijn noodzakelijk voor een goed functionerende lokale democratie. In november 2020 heeft het VNG Expertiseteam vitalisering lokale journalistiek het advies Wachten kan niet meer : handvatten voor een breed gemeentelijk mediabeleid uitgebracht. Wij hebben nog niet de kans gehad om met onze leden (en daarmee leden onderling) het gesprek aan te gaan, hoe gemeenten hun mediabeleid vormgeven en mogelijk welke knelpunten zij ervaren.

Gemeenten hebben een specifieke rol bij het aanwijzen van een lokale omroep. De gemeenteraad brengt hier advies over uit. In de praktijk kan dit een complex proces zijn. Niet alleen omdat de aanwijzing één keer in de vijf jaar plaatsvindt en daarmee de benodigde kennis niet altijd paraat is maar ook omdat er meerder aanvragers kunnen zijn waardoor de gemeenteraad een goed gemotiveerd besluit dient te nemen. Het is goed om gemeenten meer te ondersteunen bij dit proces.

Functiebeschrijving
Gemeenten bij dit proces meer informatie en ondersteuning geven. Deels om gemeenten te ondersteunen in het proces van aanwijzing., deels om de huidige capaciteit bij VNG op dossier lokale omroepen te vergroten gezien de opdracht in het regeerakkoord om in 2025 een herziene Mediawet te hebben.

Bijeenkomsten (4 of 5 regionaal) voor gemeenteambtenaren en liefst ook apart voor bestuurders begeleiden over lokale media, welke rol heeft de gemeente, hoe maak je beleid. Hoe ga je om met de aanwijzing. NB deze bijeenkomsten zijn dus breder dan alleen de lokale omroep. Zie rapport Expertiseteam vitalisering lokale journalistiek : handvaten voor een lokaal mediabeleid.

Daarnaast werk je samen met de VNG en met de Argumentenfabriek aan een mogelijke coalitie voor lokale journalistiek en draag je zorg voor de begeleiding omtrent de ontwikkeling van een handreiking.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Taken beleidsmedewerker

 • Gemeenten adviseren op knelpunten en vraagstukken rond Lokale media.

 • Organiseren/geven van 4-5 bijeenkomsten in het land betreffende Lokale media.

 • Begeleiding van het ontwikkelen van een handreiking.

 • Aanspreekpunt voor en deelnemen aan overleggen met o.a. de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

Resultaat van de opdracht
Aan het einde van de opdracht dienen er 4-5 bijeenkomsten gerealiseerd te zijn betreffende Lokale Media. Er is een handreiking ontwikkeld in samenwerking met de kwink groep. Daarnaast zijn gemeenten geadviseerd op knelpunten en vraagstukken rond Lokale Media.

Eisen
De inschrijving moet volledig voldoen aan de eisen die vermeld zijn in deze paragraaf. Het niet voldoen aan een of meerdere eisen betekent uitsluiting van verdere beoordeling van de inschrijving (knock-out). Het ontbreken van informatie of antwoorden, bijvoorbeeld door onjuiste of onvolledige overname van overzichten, gegevens en verklaringen, is voor eigen risico van de inschrijver, en kan leiden tot uitsluiting.

In de eerste plaats worden de aanbiedingen beoordeeld op het voldoen aan de gestelde eisen, uurtarief en de overige gestelde vragen voor deze specifieke functie. Bij twijfel over de juistheid van antwoorden (in vergelijking met het cv) kan telefonisch contact worden opgenomen voor verificatie. Als voor een bepaald aspect uitdrukkelijk bewijs in het cv of de motivatie is gevraagd en dat bewijs ontbreekt (in de ogen van de beoordelaar), dan kan zonder verificatie worden besloten de offerte terzijde te leggen.

 • Afgeronde HBO/universitair opleiding, of vergelijkbaar;

 • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring als beleidsmedewerker zoals omschreven in deze offerteaanvraag;

 • Werkervaring met overheidsorganisaties

 • Minimaal 2 jaar ervaring met en kennis van Lokale media.

 • We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.

Competenties
De functie vereist de volgende competenties, die worden getoetst in de (eventuele) gespreksronde:

 • Bestuurlijk sensitief

 • Organisatietalent

 • Verbindend

 • Samenwerkingsgericht

 • Communicatief

 • Flexibel

Wensen

 • Geef aan hoeveel jaren de aangeboden kandidaat werkzaam is geweest in / ervaring heeft met Lokale media.

 • Aantoonbare ervaring met het organiseren en begeleiden van bijeenkomsten.

 • Kennis van organisaties rondom Lokale Media (zoals OCW, NPLO, BZK en CvdM).

 • Aantoonbare ervaring met het begeleiden van het opstellen van handreikingen.

Meer informatie
Voor vragen omtrent de inschrijfprocedure en verdere afhandeling, bekijk de footer van deze pagina of ga naar onze Hoe Werkt Het-pagina. Toch nog vragen? Neem direct contact op met Jan de Vries via 06 - 365 104 90 of per mail via jan.devries@kbenp.nl. 

Tot uiterlijk 1 werkdag voor de sluitingsdatum is het mogelijk om te reageren op deze inhuuropdracht.

Documenten:

Vind jouw droomopdracht

Zoek jouw droomopdracht in ons portaal en klik op inschrijven. Daarna zal een van onze adviseurs nog dezelfde dag contact met je opnemen. Na telefonisch contact, beoordeelt onze adviseur jouw CV en geeft terugkoppeling of deze goed aansluit bij de inhuuropdracht (eisen en wensen) en ambitie van de opdrachtgever.

Kies een opdracht

Ben jij de Beleidsmedewerker Project Lokale media die deze organisatie zoekt?

Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.