Beleidsadviseur / beleidsregisseur mobiliteit

Raadhuisplein 2, 2922 AD Krimpen aan den IJssel, Nederland

Sluit over 9 dagen
Geen maximum 24-36 Zuid-Holland

Begindatum:

Z.S.M.

Einddatum:

1 jan 2026

Uren per week:

24 - 36

Publicatiedatum:

3 jul 2025
Opdracht alleen mogelijk voor professionals in loondienst
Kijkende naar de inhoud van deze opdracht en de wet DBA, kan je deze opdracht alleen uitvoeren als je in loondienst bent. Je kunt ervoor kiezen om bij ons in loondienst te gaan om deze opdracht uit te voeren of via een extern advies- of detacheringsbureau (met akkoord van jouw huidige werkgever). Wij maken voor de betaling van facturen van advies- en detacheringsbureaus gebruik van een G-rekening.
Wil jij ook deze opdracht direct via ons uitvoeren?
Dit is mogelijk! Wij bieden je een projectovereenkomst aan, waardoor je de opdracht in loondienst bij Opdracht Overheid kunt uitvoeren. Bereken hieronder jouw bruto maandsalaris.
Wat zijn de voordelen?
Rekentool
Voor welk uurtarief mogen wij jou aanbieden?
Hoeveel uur per week wil je werken?
Opdracht alleen mogelijk voor professionals in loondienst

Omschrijving

Wij zoeken een beleidsadviseur / beleidsregisseur mobiliteit die de mobiliteitsambities van de gemeente gaat realiseren. In het team komen de themas duurzaamheid, wonen, economie, ruimte en mobiliteit samen. Jij pakt hierin de mobiliteitsrol op in samenhang met de andere themas. Je werkt ook actief samen met andere teams en vooral met de assetmanager verkeer. Wij werken in een informele samenwerkingscultuur waarbinnen vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen belangrijke waarden zijn. Wij zijn een kleinschalige organisatie dat ervoor zorgt dat je rol per project of activiteit wisselt.

Ten eerste heb je een adviserende rol (schriftelijk en mondeling) richting het college van B&W en collegas over mobiliteitsvraagstukken in de volle breedte: van verkeersveiligheid tot parkeren en van lopen en fietsen tot autodoorstroming op de Algeracorridor. Dat kan ook betekenen dat je helpt bij het beantwoorden van politieke vragen uit de gemeenteraad of de uitwerking van moties. Ten tweede heb je ook een vertegenwoordigde rol namens de gemeente in regionale samenwerkingsverbanden. Deze rol pak je op inclusief de bestuurlijke voorbereiding. Ten derde, heb je een regisserende rol in de uitwerking en realisatie van onze mobiliteitsvisie. Dat is de belangrijkste en grootste rol (qua tijdsbesteding) van deze opdracht. Afhankelijk van de activiteit pak je deze rol de ene keer meer op vanuit een projectleidersrol (projectmatige aanpak), de andere keer meer vanuit een opdrachtgevende rol richting onderzoeks- en adviesbureaus.

De gemeenteraad stelde vorig jaar een nieuwe mobiliteitsvisie vast (Verkeer- en vervoervisie - Krimpen aan den IJssel). Wij zetten op basis van deze visie de komende jaren in op een gezond, slim en veilig mobiliteitssysteem in Krimpen. Deze 3 ambities staan centraal bij alles wat we doen op het gebied van verkeer. Zo maken we van Krimpen een nog prettigere omgeving om te wonen, werken en verblijven voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers.

Je zult in deze opdracht werken aan verschillende projecten en activiteiten om de ambities uit onze mobiliteitsvisie te realiseren. De opdracht bestaat uit de volgende projecten en activiteiten uit de drie ambities:

Gezond

  • Uitwerken verkeerssituatie IJsseldijk in samenhang met project KIJK en ontwikkelvisie IJsseldijk.
  • Opdrachtgeven voor een onderzoek naar de kansen van een zero-emissiezone in Krimpen.
  • Uitwerken aanpak werkgeversaanpak in samenhang met groot onderhoud Algerabrug.
  • Opzetten evaluatie verkeerssituatie woonwijk Lansingh-Zuid in voorbereiding op groot onderhoudswerk de komende jaren (afhankelijk van de planning ook de evaluatie tot uitvoering brengen).
  • Elektrisch laden: Beleidsmatig ondersteunen bij verlenging regionale concessie elektrisch laden. Actualiseren lokale laadvisie. Aansluiten bij regionale uitwerking logistiek laden, inclusief lokale toepassing. Aansluiten bij regionale uitwerking snelladen, inclusief lokale toepassing.
  • Uitwerken fietsrouteaanduidingen om fietsen te stimuleren.
  • Samen met assetmanager verkeer adviseren over verbeteren gezonde mobiliteit tijdens groot onderhoudsprojecten of nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Inclusief het opzetten van een plan van aanpak waar nodig. De prioriteiten worden hiervoor gedefinieerd aan de hand van de meerjarenplanning openbare ruimte en inhoudelijk door het uitvoeringsprogramma van de verkeer- en vervoervisie. Bijvoorbeeld: fietsstraat Centrum-Zuid, fietsaansluiting Crimpenhof, fietsroute langs de Oude Tiend en Hart van Krimpen.

Slim

  • Meewerken aan deelwerkgroepen in planuitwerking Algeracorridor.
  • Vernieuwen Algeraprotocol (voor calamiteiten op de Algeracorridor) op korte termijn en lange termijn in samenwerking met medewegbeheerders.
  • Meewerken aan beleidsactiviteiten rondom Waterbus.
  • Voorbereiden proces digitalisering assets openbare ruimte en omgevingseffecten in 2026.
  • Samen met assetmanager verkeer adviseren over verbeteren slimme mobiliteit tijdens groot onderhoudsprojecten of nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Inclusief het opzetten van een plan van aanpak waar nodig. De prioriteiten worden hiervoor gedefinieerd aan de hand van de meerjarenplanning openbare ruimte en inhoudelijk door het uitvoeringsprogramma van de verkeer- en vervoervisie. Bijvoorbeeld: parkeren Raadhuisplein en herprioriteren kruising Landszoom Nieuwe Tiendweg.

Veilig

  • Uitwerken verbeteren verkeersveiligheid kruising Aalberslaan-Koekoekstraat-Middenwetering inclusief centrumfietsroute.
  • Uitwerken ambities GOW30 naar inrichtingsplan/ontwerpprincipes inclusief koppeling met toekomstig busplan RET.
  • Opzetten proces voor datagedreven werken verkeersveiligheid, inclusief schrijven verschillende documentatie rondom verkeersveiligheid (jaarlijkse updates, schriftelijke vragen en opvolging moties)
  • Regisseren samenhang verkeersveiligheidscampagnes in samenwerking met collegas communicatie en Veilig Verkeer Nederland.
  • Samen met assetmanager verkeer adviseren over verbeteren veilige mobiliteit tijdens groot onderhoudsprojecten of nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Inclusief het opzetten van een plan van aanpak waar nodig. De prioriteiten worden hiervoor gedefinieerd aan de hand van de meerjarenplanning openbare ruimte en inhoudelijk door het uitvoeringsprogramma van de verkeer- en vervoervisie. Bijvoorbeeld: Oud-Krimpen, Stad en Landschap, kruispunten Vijverlaan en afwaardering Omloop-Olympiade-Driekamp.

De volgorde en prioriteiten van deze activiteiten bespreken we samen bij de start van de opdracht. Je zult voor deze projecten en activiteiten (dus ook) de gemeente, waar nodig en relevant, vertegenwoordigen in regionale samenwerkingsverbanden. Je draagt hierin ook actief bij aan regionale beleidsvorming (zoals de MRDH-mobiliteitsvisie 2050), zodat er een actieve wisselwerking is tussen het lokale en regionale beleidsniveau. Je kunt hierbij denken aan verschillende relevante werk- en vertegenwoordigde groepen binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Zuid-Holland Bereikbaar, Regionale Agenda Laadinfrastructuur Zuidwest en provinciale overleggen.

Eisen

  • Inschrijver voldoet aan de gestelde uitvoeringsvoorwaarde zoals bovenaan benoemd in de uitvraag;
  • Bring your own device is van toepassing. Dit houdt in dat de kandidaat die de opdracht gegund krijgt zelf een mobiele telefoon inclusief abonnement moet meenemen voor alle zakelijke contacten. Ditzelfde geldt voor een laptop c.q. iPad;
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als beleidsadviseur mobiliteit;
  • Aantoonbare werkervaring met gemeentelijke samenwerkingsprocessen en het opstellen van college- en raadsvoorstellen.

Wensen en competenties

  • Aantoonbare werkervaring als beleidsadviseur mobiliteit bij een overheidsinstelling (30 punten);

  • Aantoonbare werkervaring met het vertalen van strategische doelen naar concrete projectplannen, waarbij de kandidaat de leidende rol had in dit vertaalproces (20 punten);

  • Aantoonbare werkervaring met regionale vertegenwoordiging (10 punten);

  • Aantoonbare kennis van de gemeente Krimpen aan den IJssel en de MRDH-regio (benoem duidelijk waar deze kennis is opgedaan) (20 punten);

  • Een aantoonbaar afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau (20 punten).

Competenties

  • Resultaatgericht: regie- en initiatiefnemen om ambities uit mobiliteitsvisie te realiseren.

  • Projectmatig werken in verschillende projecten en activiteiten.

  • Opdracht gericht samenwerken met partners en adviesbureaus.

  • Vaardig om complexe informatie te vertalen naar een helder bestuurlijk advies (schriftelijk en mondeling).

  • Proactief samenwerken binnen de organisatie en buiten de organisatie met inwoners, maatschappelijke partners, adviesbureaus en andere overheden.

  • Beoordelen van inhoudelijke externe adviezen en deze door te vertalen naar lokale implementatie.

  • Het vermogen om regionale ontwikkelingen te vertalen naar de lokale context.

  • Belangen behartigen in regionale samenwerking in balans met regionaal meerwaarde.

Organisatie en team

Krimpen aan den IJssel is een ondernemende gemeente die graag vooruit denkt en doet. Met zo'n 180 medewerkers zorgen we voor een gemeente waar het fijn wonen, werken en leven is. Onze organisatie is continu in beweging. We zoeken naar nieuwe manieren van (samen)werken, gaan uit van zelforganisatie en zijn steeds meer gericht op resultaat in plaats van tijd. De organisatie is verdeeld in 25 thuisteams die gevormd zijn rondom inhoudelijke themas. We zoeken naar nieuwe manieren van (samen)werken, gaan uit van zelforganisatie en zijn steeds meer gericht op resultaat in plaats van tijd.

Gespreksinformatie

De gesprekken bij de gemeente zullen in overleg met de kandidaten worden ingepland. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk dinsdag 15 juli 2025 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Overige informatie

Benodigd aantal professionals: 1
  • ‘Bring your own device’ is van toepassing. Dit houdt in dat de kandidaat die de opdracht gegund krijgt zelf een mobiele telefoon inclusief abonnement moet meenemen voor alle zakelijke contacten. Ditzelfde geldt voor een laptop c.q. iPad.

  • De gemeente kan om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.

  • Indien opdrachtnemer personeel ter beschikking stelt, staat opdrachtnemer in het handelsregister geregistreerd als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt (conform Waadi).

  • Het facturatieproces van deze opdracht verloopt met ingang van 1 januari 2024 middels de facturatiemodule van Flextender. Indien u de opdracht gegund krijgt, ontvangt u hiervan een handleiding.

  • Het tarief van de aangeboden kandidaat staat vast voor 12 maanden. Daarna kan maximaal éénmaal per jaar een voorstel tot prijsaanpassing aan de Opdrachtgever plaatsvinden.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Nina de Jong via 06 39 84 53 67 / nina.dejong@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Nina de Jong
Nina de Jong
Opdracht Adviseur