Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
Z.S.M.Einddatum:
31 jul 2026Uren per week:
36Publicatiedatum:
9 jul 2025De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zoekt een ervaren specialistisch strategisch adviseur die zelfstandig invulling geeft aan de strategische koers van de VNG binnen het domein Digitale Overheid en Dienstverlening. Het doel van de opdracht is om, vanuit een extern strategisch perspectief, gemeenten te adviseren bij het navigeren door complexe beleids- en uitvoeringsvraagstukken op het gebied van digitale overheid en dienstverlening. De adviseur levert daarbij een bijdrage aan de voorbereiding en uitvoering van beleidsvorming op landelijk niveau, met specifieke focus op de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI), digitale toegangssystemen (zoals DigiD), de Europese Digitale Identiteit, Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) en gegevensuitwisseling tussen overheidsinstanties.
De specialistisch strategisch adviseur zal ook een verbindende rol spelen tussen gemeenten en diverse landelijke overheidsinstanties, met als doel ervoor te zorgen dat de belangen van gemeenten goed worden vertegenwoordigd in nationale en internationale beleidsontwikkelingen.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden:
Strategische advisering:
Het analyseren van actuele thema’s binnen het domein van de Digitale Overheid, zoals GDI, toegang tot digitale diensten (bijv. DigiD), (digitale) interactie en gegevensuitwisseling. Het leveren van strategisch advies over de impact en consequenties van deze thema’s voor gemeenten.
Beleidscoördinatie:
Het coördineren van gemeentelijke inbreng in strategische en tactische overleggen en waarborgen dat deze in lijn is met de door de VNG geformuleerde standpunten, visie en strategie. Dit omvat het structureren van de deelname van gemeenten aan relevante overleggen en binnen de diverse overheids-brede governance structuren.
Vertegenwoordiging:
Optreden als vertegenwoordiger van gemeenten in diverse overheids-brede governance structuren en overlegvormen. Het proactief inzetten van kennis en expertise om de gemeentelijke belangen te behartigen in beleidsdiscussies met Rijksdepartementen en uitvoeringsorganisaties.
Voorbereiding:
Het inhoudelijk voorbereiden van overleggen voor de managers, het managementteam (MT), directie en andere interne stakeholders binnen de VNG, met een focus op strategische afwegingen in relatie tot de genoemde digitale overheidsvraagstukken.
Netwerken en stakeholdermanagement:
Het onderhouden en versterken van relaties met diverse organisaties, zowel nationaal als internationaal, om de gezamenlijke doelstellingen op het gebied van overheidsdigitalisering te realiseren.
Informatiesamenleving:
Het realiseren van een bredere gemeentelijke digitaliseringsstrategie, in samenspraak met de VNG-commissie Informatiesamenleving en andere interne en externe partners, met een inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de genoemde onderwerpen.
Aan het einde van de opdracht moet er een duidelijke strategische lijn zijn uitgezet die door gemeenten gevolgd kan worden op het gebied van Digitale Overheid. Dit omvat concrete adviezen en beleidsvoorstellen rondom de thema’s GDI, digitale toegang (DigiD en de Europese Digitale Identiteit), BRP en gegevensuitwisseling. De inspanningen van de specialistisch strategisch adviseur moeten leiden tot een verbeterde samenwerking tussen gemeenten en Rijksdepartementen en uitvoeringsorganisaties, en tot een sterkere gemeentelijke invloed op beleidsvorming binnen de Digitale Overheid.
Daarnaast wordt er verwacht dat er een duidelijk inzicht ontstaat in de maatschappelijke impact van de besproken thema's en dat er samenhangende beleidsaanbevelingen liggen die rekening houden met de behoeften en uitdagingen van gemeenten. Ook dient de inbreng van de gemeenten binnen de governance structuren efficiënt te worden georganiseerd, waardoor de strategische doelen van de VNG beter worden verwezenlijkt.
Uit het cv en of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:
Maximaal uurtarief: € 135,-
Afgeronde academische opleiding, zoals Bestuurskunde, Informatiekunde of Rechten;
Minimaal 7 jaar relevante werkervaring in een vergelijkbare strategische en beleidsmatige rol binnen de (digitale) overheid of een vergelijkbare organisatie, blijkend uit CV;
Kennis van digitale overheidsdienstverlening, gegevensuitwisseling en relevante weten regelgeving zoals AVG. Ervaring met de GDI, digitale toegangssystemen (bijv. DigiD), BRP en internationale ontwikkelingen zoals de Europese Digitale Identiteit zijn een vereiste. Opgedaan in de laatste 5 jaar, blijkend uit CV of motivatie;
Uitgebreid netwerk binnen de publieke sector, opgebouwd in de laatste 5 jaar.
Je hebt minimaal tien jaar ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving, je kan gemakkelijk opereren en samenwerken met departementen, vak- en belangenorganisaties, gemeenten in interbestuurlijke trajecten zoals/vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS);
10 jaar ervaring of minder = 0 punten
Tussen 10 en 11 jaar = 5 punten
Tussen 11 en 12 jaar = 10 punten
Tussen 12 en 13 jaar = 15 punten
Tussen 13 en 14 jaar = 20 punten
Tussen 14 en 15 jaar = 25 punten
15 jaar of meer = 30 punten
Je bent goed op de hoogte van relevante wetgeving en ontwikkelingen met betrekking tot de dossiers digitale overheidsdienstverlening, gegevensuitwisseling, BRP en relevante wet- en regelgeving zoals AVG;
Niet tot nauwelijks = 0 punten
Af en toe mee te maken gehad/ beperkte kennis = 10 punten
Heeft ruime kennis en kan deze in meer detail beschrijven = 15 punten
Heeft uitgebreide kennis en kan deze vanuit eigen ervaring uitgebreid en diepgaand beschrijven = 20 punten
Aantoonbare kennis van Architectuurmethodieken;
Niet tot nauwelijks = 0 punten
Af en toe mee te maken gehad/ beperkte kennis = 5 punten
Heeft ruime kennis en kan deze in meer detail beschrijven = 10 punten
Heeft uitgebreide kennis en kan deze vanuit eigen ervaring uitgebreid en diepgaand beschrijven = 15 punten
Aantoonbare kennis van de ontwikkelingen op EU en NL-niveau met betrekking tot de ontwikkeling van de SDG 2.0 (OOTS);
Niet tot nauwelijks = 0 punten
Af en toe mee te maken gehad/ beperkte kennis = 5 punten
Heeft ruime kennis en kan deze in meer detail beschrijven = 10 punten
Heeft uitgebreide kennis en kan deze vanuit eigen ervaring uitgebreid en diepgaand beschrijven = 15 punten
Prijs
De score op prijs telt voor 20% mee. Dat wordt als volgt bepaald:
De inschrijver met het laagste uurtarief krijgt het maximaal aantal punten. Alle overige inschrijvers worden gerelateerd aan de inschrijving met de laagste prijs via de volgende formule:
("uurtarief laagste inschrijving" / "uurtarief uw inschrijving") x "maximaal aantal punten"
Analytisch vermogen en strategisch inzicht:
In staat om complexe beleidsvraagstukken te doorgronden en hierop strategische adviezen te formuleren.
Communicatieve vaardigheden:
Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, om complexe materie helder over te brengen naar diverse stakeholders.
Politiek-bestuurlijke sensitiviteit:
Gevoel voor de politieke en bestuurlijke context waarin de gemeenten opereren, met het vermogen om hierbinnen effectief te navigeren.
Leiderschap en coördinatie:
Vermogen om leiding te geven aan beleidsprocessen en overlegstructuren en om gemeenten te vertegenwoordigen op tactisch en strategisch niveau.
Resultaatgerichtheid:
Gericht op het bereiken van meetbare resultaten en in staat om zelfstandig te werken in een dynamische en complexe omgeving.
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
Verbeteren van de dienstverlening;
Een efficiënte en wendbare organisatie;
Anticiperen op de toekomst.
De te werven specialistisch strategisch adviseur digitale overheid maakt onderdeel uit van het Regieteam Digitale overheid en Dienstverlening (DoD). Het Regieteam Digitale overheid en Dienstverlening verbindt politieke, bestuurlijke en inhoudelijke beleidsontwikkelingen in de domeinen naar haar leden. Regieteam DoD helpt gemeenten in hun digitale transformatie om inwoners en ondernemers betere dienstverlening te bieden, hun efficiëntie te verbeteren, maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden en nieuwe diensten aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan gegevensdeling, het (digitaal) contact met de overheid en de introductie van een digitaal identiteitsbewijs.
We zijn voortdurend in ontwikkeling. De digitale transformatie is een continu proces van aanpassing en verbetering. Nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld AI, en andere innovaties blijven aan onze deur kloppen. Aan de andere kant halen we ondersteunings- en regievraagstukken bij gemeenten op. Regieteam DoD is een knooppunt waar vragen en ontwikkelkansen op het vlak van de digitale transformatie samenkomen.
Geplande datum eerste gesprek
Maandag 4 augustus 2025, van 09.00 tot 12.00
De gesprekken zullen plaatsvinden via MS Teams.
Gesprek
Na evaluatie (inschrijvingsvereisten/minimale eisen/wensen/prijs) worden aan de hand van de ranking één of meerdere (in de regel drie) kandidaten uitgenodigd voor het gesprek. Deze ranking wordt niet meegenomen in de beoordeling van het gesprek: het gesprek is uiteindelijk doorslaggevend.
In dit gesprek wordt de kandidaat beoordeeld op werk- en opdrachtinhoudelijke aspecten, de match met de organisatie en de benodigde competenties. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken vindt gunning van de opdracht plaats en/of wordt een kandidaat geselecteerd voor een eventueel tweede gesprek.
Het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat op het afgesproken tijdstip aanwezig is. Als de kandidaat, zonder voorafgaande afmelding, op de door ons gecommuniceerde datum en tijdstip afwezig is, kan dit leiden tot uitsluiting van de procedure. Als u binnen vier werkdagen na de sluitingstermijn geen uitnodiging heeft ontvangen voor een gesprek, kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt.
Als uit het gesprek blijkt dat aan één of meer eisen niet wordt voldaan, behoudt VNG (Realisatie) zich het recht voor om de kandidaat alsnog uit te sluiten van de verdere procedure en de betrokken aanbieder uit de database van het desbetreffende perceel te verwijderen. Indien een kandidaat wordt uitgesloten staat het de opdrachtgever vrij de eerstvolgende kandidaat uit te nodigen.
Aanvullende informatie
Plaats tewerkstelling:
Den Haag/Hybride
Mogelijke contractduur en aantal contracturen:
Eerste contract is tot 31 juli 2026
Daarna is in overleg verlenging mogelijk. De uiteindelijke duur is afhankelijk van de specifieke opdracht en invulling daarvan, maar op basis van de condities in deze uitvraag uiterlijk 36 maanden.
Het aantal uren in het eerste contract is gelijk aan het opgegeven aantal in deze uitvraag. Bij een eventuele verlenging kan het aantal uren worden aangepast. Leverancier blijft vrij wel of niet in te stemmen met een verlenging.
Gemiddeld aantal uren per week:
Gemiddeld 36 uren per week. Dat is maximaal 1692 uur voor de initiële contractperiode. De maximale geschatte opdrachtwaarde bedraagt 5184 uur over een periode van 36 maanden.
De opdrachtnemer dient zelf te beschikken over laptop en telefoon om de werkzaamheden uit te voeren.
Documenten bij gunning
Iedere in te huren medewerker dient voorafgaand aan de start van de werkzaamheden de volgende documenten aan te leveren:
Persoonsgegevens;
Ondertekende geheimhoudingsverklaring.