Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
Z.S.M.Einddatum:
31 dec 2025Uren per week:
32Publicatiedatum:
18 jul 2025De opdrachtnemer ontwikkeld aan de verdere doorontwikkeling van digitale voorzieningen ten behoeve van de Digitale Overheid. De opdracht wordt uitgevoerd binnen de context van VNG Realisatie, met als specifieke focus het ondersteunen van overheden bij het toepassen van standaarden en het ontwikkelen van infrastructuurcomponenten. De opdrachtnemer werkt in deze opdracht nauw samen met andere overheden. Digilab (https://digilab.overheid.nl) is hierbij expliciet bedoeld voor de samenwerking van overheden.
De opdracht van DevOps Engineer omvat het ontwerpen, realiseren en doorontwikkelen van een cloudgebaseerd platform, waarbij herbruikbaarheid en schaalbaarheid centraal staan. De opdrachtnemer levert hierbij concrete technische bijdragen aan de ontwikkeling van platformcomponenten, die geschikt zijn voor gebruik binnen een federatief overheidslandschap. Op het platform worden standaarden ontwikkeld. Dit omvat onder meer het bijdragen aan open source infrastructuur en het toepassen van moderne cloudtechnologieën (zowel public als onafhankelijke varianten).
Binnen de opdracht richt de opdrachtnemer zich niet enkel op het operationeel houden van software binnen de verschillende projecten van Digilab (momenteel meer dan 15), maar levert deze tevens een inhoudelijke bijdrage aan de introductie en doorontwikkeling van het concept platform engineering binnen de publieke sector. Dit houdt onder meer in dat de opdrachtnemer oplossingen ontwikkelt die geautomatiseerde werkwijzen en het gebruik van moderne cloud technologieën faciliteren. Naast het toepassen van public cloud-diensten, werkt de opdrachtnemer ook aan de ontwikkeling van technologieën die bijdragen aan digitale soevereiniteit van overheden. De te realiseren oplossingen zijn daarbij ontworpen met het oog op schaalbaarheid en inzetbaarheid binnen een federatief overheidsmodel.
Binnen het Digilab wordt gewerkt volgens agile en/of kanbanprincipes. Hiermee wordt gezorgd voor maximale wendbaarheid. De opdrachtnemer stemt waar nodig werkzaamheden af met andere betrokken partijen, maar bepaalt zelfstandig de wijze waarop de opdrachtinhoudelijk wordt vormgegeven en uitgevoerd. In deze opdracht is er ruimte voor technische verdieping en onderzoek, waarbij de opdrachtnemer verantwoordelijkheid draagt voor eigen voortgang en resultaten.
Alle opgeleverde software en configuraties worden bij voorkeur als open source beschikbaar gesteld. De opdrachtnemer draagt hieraan bij. Voorbeeldprojecten en referenties die richting en inspiratie bieden bij de opdracht zijn o.a.:
De infrastructuur van Digilab: https://gitlab.com/digilab.overheid.nl/platform
Haven, een standaard Kubernetes-configuratie: https://haven.commonground.nl en https://gitlab.com/commonground/haven/haven
Bijdragen aan herbruikbare componenten, o.a. gepubliceerd via de Nederlandse Richtlijnen voor Digitale Overheid https://minbzk.github.io/NeRDS/
De opdrachtnemer voert als zelfstandig professional werkzaamheden uit gericht op het verbeteren en beheren van digitale infrastructuur binnen de context van VNG Realisatie en Digilab. De werkzaamheden worden zelfstandig uitgevoerd, in afstemming met relevante partijen waar nodig, en zijn gericht op het leveren van concrete, herbruikbare resultaten.
De opdracht omvat onder meer de volgende resultaatgerichte werkzaamheden:
Doorontwikkeling en beheer van Kubernetes-clusters binnen de interne infrastructuur van VNG Realisatie.
Verbetering en onderhoud van de CI/CD- en GitOps-inrichting voor projecten binnen Digilab.
Ondersteuning van gebruikers van de infrastructuur bij het gebruik van o.a. Terraform, Helm en Identity & Access Management (IAM), met een focus op kennisdeling en het versterken van zelfstandige toepassing.
Bijdragen aan de doorontwikkeling van Platform Engineering en het realiseren van strategisch autonome cloudoplossingen, door het ontwikkelen van generieke en herbruikbare componenten.
Kernactiviteiten binnen deze opdracht zijn onder andere:
Het ontwerpen en realiseren van een modern cloudplatform dat als basis dient voor meer dan 15 lopende Digilab-projecten.
Het ontwikkelen van infrastructuurcomponenten die eenvoudig inzetbaar zijn door andere overheden, zowel binnen publieke cloudomgevingen als in onafhankelijke, soevereine omgevingen.
Het toepassen van platform engineering-principes, zoals CI/CD en Infrastructure-as-Code, met als doel zoveel mogelijk automatisering van processen.
Het meedenken over schaalbare en federatieve oplossingen, toegespitst op de behoeften van de publieke sector.
Het beschikbaar stellen van ontwikkelde software en configuraties als open source, inclusief de bijbehorende documentatie.
Het leveren van inhoudelijke input op technische en planningsvraagstukken binnen het teamverband, waarbij de opdrachtnemer zelfstandig bepaalt op welke wijze de bijdrage wordt gerealiseerd.
Het toepassen van agile en/of kanbanmethodiek als werkwijze, waarbij ruimte is voor onderzoek en innovatie.
De opdrachtnemer levert een bijdrage aan de ontwikkeling van publieke digitale infrastructuur die open, schaalbaar en herbruikbaar is. In deze opdracht wordt samengewerkt met andere overheden binnen een transparante en open context. Alle opgeleverde producten worden waar mogelijk als open source gedeeld, om bredere toepassing en gezamenlijke doorontwikkeling te stimuleren.
De opdracht resulteert in een reeks concrete opleveringen die bijdragen aan de versterking van Platform Engineering binnen de Digitale Overheid, met een specifieke focus op het Digilab cloudplatform. De opdrachtnemer levert zelfstandig werkende, schaalbare en herbruikbare oplossingen op, die aantoonbaar bijdragen aan bredere adoptie en inzet door gemeenten en andere overheidsorganisaties.
Op te leveren resultaten zijn onder meer:
Herbruikbare infrastructuurcomponenten
Minimaal drie modulaire componenten (bijvoorbeeld Helm charts, Terraform modules) ontworpen en opgeleverd volgens open source standaarden.
Publicatie van deze componenten in een publiek toegankelijke repository, inclusief documentatie, metadata en gebruiksinstructies.
Oplevering conform NeRDS-ontwerpprincipes en geschikt voor inzet in zowel publieke als private cloudomgevingen.
Autonome cloudvoorzieningen
Eén of meer technische oplossingen waarmee deelnemende overheden onafhankelijker kunnen opereren (bijv. self-service provisioning, los van vendor lock-in).
Beschrijving van architectuurkeuzes en documentatie van de toepassing.
Geautomatiseerde CI/CD-voorzieningen
Implementatie van minimaal één generieke CI/CD-pijplijn en Infrastructure-as-Code-template die reproduceerbaar inzetbaar is voor meerdere projecten.
Documentatie van processen en mogelijkheden tot aanpassing door derden.
Optimalisatie van deploymentprocessen waardoor teams sneller kunnen innoveren.
Ondersteuning van de community en kennisdeling
Ondersteunen van gebruikersorganisaties bij het implementeren en gebruiken van platformcomponenten.
Kennisdeling via documentatie, demo’s en open source bijdragen.Opleveren van minimaal 2 ondersteuningsmiddelen, zoals tutorials of live demo’s tijdens een meetup van Digilab.
Actieve participatie in open source ecosystemen en samenwerking met andere overheden binnen Digilab.
Een contributie aan developer.overheid.nl door middel van een artikel of leidraad, wat ontwikkelteams helpt sneller aan de slag te kunnen.
Monitoring van impact en gebruik
Oplevering en doorontwikkeling van een dashboard of metrics-setup voor inzicht in gebruik, adoptie, performance en foutmeldingen.
Voorstel en implementatie van minimaal twee optimalisaties o.b.v. analyse van gebruiksdata (bijv. autoscaling of cachingstrategieën).
Fieldlab-omgeving: opzet, begeleiding en stabilisatie
Ontwerp en realisatie van een tijdelijke demonstrator-infrastructuur voor het Fieldlab bestaanszekerheid in november 2025, inclusief documentatie en inrichting van test- en deploymogelijkheden.
Aanspreekpunt tijdens het driedaagse Fieldlab voor ondersteuning van deelnemende teams (geen operationele beschikbaarheid buiten deze dagen vereist).
Oplevering van een gestabiliseerde demonstratoromgeving na het fieldlab, geschikt voor hergebruik, demo’s en doorontwikkeling.
Kwaliteit en oplevering
De kwaliteit van het werk blijkt uit hergebruik, inzetbaarheid en adoptie van de geleverde componenten door overheidsorganisaties. Alle opleveringen worden (indien mogelijk) als open source gepubliceerd en voorzien van heldere documentatie.
Uit het cv en of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:
Maximaal uurtarief: € 120,-
In de afgelopen 10 jaar minimaal 7 jaar aantoonbare ervaring met Linux;
Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring, op senior kubernetes OPS niveau, zelfstandig of leidend in een team, in het automatiseren, opzetten en beheren van High Available Kubernetes clusters in een productieomgeving;
Minimaal 7 jaar aantoonbare werkervaring als software engineer, in de afgelopen 10 jaar, met Go, Git, CI/CD en Docker;
Minimaal 3 jaar ervaring als operations engineer met: Public Cloud (AWS, GCP, AKS), Terraform;
Ervaring met het opzetten en onderhouden van Highly Available kubernetes clusters op eigen hardware / "metaal" met minstens 10 nodes voor een productieomgeving;
In het team heeft men gewerkt aan aan het automatiseren, opzetten en beheren en kandidaat was als buitenstaander betrokken (5 pnt);
Kandidaat heeft meegewerkt aan het automatiseren, opzetten en beheren (10 pnt);
Kandidaat is eindverantwoordelijk geweest en was de enige voor de opbouw voor het automatiseren, opzetten en beheren (20 pnt);
Ervaring met Kubernetes networking op verschillende lagen, met Cilium, Multus, Linkerd of equivalenten;
Niet mee gewerkt = 0 punten;
Meegewerkt in een team waarin ik dit heb gebruikt = 5 punten;
Intensief verantwoordelijk voor geweest = 20 punten;
Aantoonbaar in repositories, CV of Motivatie Vijf jaar ervaring als software engineer met:
1. TypeScript
2. gRPC
3. Swagger/OAS
4. PostgreSQL
5. microk8s/k3s
1 systemen = 0;
2 systemen = 5;
3 systemen = 10;
4 systemen = 15;
5 systemen = 20;
Minimaal 3 jaar ervaring als operations engineer met: Public Cloud (AWS, GCP, AKS), Terraform en Ansible;
3-5 jaar ervaring met Public Cloud, Terraform en Ansible = 10 pt;
5 – 8 jaar ervaring met Public Cloud, Terraform en Ansible = 20 pt;
Meer dan 8 jaar ervaring met Public Cloud, Terraform en Ansible = 30 pt;
Prijs
De score op prijs telt voor 10% mee. Dat wordt als volgt bepaald:
De inschrijver met het laagste uurtarief krijgt het maximaal aantal punten. Alle overige inschrijvers worden gerelateerd aan de inschrijving met de laagste prijs via de volgende formule:
("uurtarief laagste inschrijving" / "uurtarief uw inschrijving") x "maximaal aantal punten"
Resultaatgerichtheid
Kwaliteitsgerichtheid
Omgevingsbewustzijn
Samenwerken
Integriteit
Zelfontwikkeling
Verbaal vaardig, zowel mondeling als schriftelijk (voeren van nauwkeurige dialoog)
Nauwkeurigheid
Flexibiliteit
‘Voorwaartse mindset’
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
Verbeteren van de dienstverlening;
Een efficiënte en wendbare organisatie;
Anticiperen op de toekomst.
Digilab is de technische innovatiewerkplaats voor het Federatief Datastelsel. De focus ligt op het ontwikkelen en beheren van de techniek van deze werkplaats. Hier vindt research & development plaats voor gegevensuitwisseling in een federatief datastelsel in het verlengde van het kennisplatform API's en developer.overheid.nl waarbij de diverse kennispartners expertise inbrengen op het gebied van ontwikkeling en standaardisatie. Oftewel een plek waar mensen die nu met ontwikkeling bezig zijn bij diverse organisaties samen kunnen ontdekken of het werkt vanuit de praktijk en vanuit de uitvoering. Een tastbare, technische omgeving waar in ontwikkeling zijnde GDI-bouwstenen in samenhang kunnen worden beproefd en verder worden ontwikkeld.
Digilab is in brede zin een versneller voor de realisatie van de ambities uit de GDI meerjarenvisie. Daarnaast geeft het (een versnelling van de) invulling aan diverse bouwstenen uit de Architectuur Digitale Overheid, in het bijzonder in het gegevensuitwisselings-domein. VNG is een van de partners die bij draagt aan Digilab door namens de GDI primair het technische deel van Digilab in te vullen en het projectmanagement.
Planning
Maandag 25 augustus 2025
De gesprekken zullen plaatsvinden via MS Teams.
Aanvullende informatie
Plaats tewerkstelling:
Utrecht / Den Haag / Hybride
Documenten bij gunning
Iedere in te huren medewerker dient voorafgaand aan de start van de werkzaamheden de volgende documenten aan te leveren:
Persoonsgegevens;
Ondertekende geheimhoudingsverklaring.
Mogelijke contractduur en aantal contracturen:
Eerste contract is tot 31-12-2025
Daarna is in overleg verlenging mogelijk. De uiteindelijke duur is afhankelijk van de specifieke opdracht en invulling daarvan, maar op basis van de condities in deze DAS uitvraag uiterlijk 36 maanden.
Het aantal uren in het eerste contract is gelijk aan het opgegeven aantal in deze DAS uitvraag. Bij een eventuele verlenging kan het aantal uren worden aangepast. Leverancier blijft vrij wel of niet in te stemmen met een verlenging.
Gemiddeld aantal uren per week:
Gemiddeld 32 uren per week.
Dat is maximaal 832 uur voor de initiële contractperiode.
De maximale geschatte opdrachtwaarde bedraagt 4512 uur over een periode van 36 maanden.
De opdrachtnemer dient zelf te beschikken over laptop en telefoon om de werkzaamheden uit te voeren.
Let op:
De gunning van de opdracht mag niet leiden tot een totstandkoming van een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. In dat verband dienen ZZP-inschrijvers de volledig ingevulde en ondertekende ZZP-verklaring met bijlage, bij hun inschrijving te overleggen. Het niet indienen van het ingevulde en ondertekende formulier leidt tot uitsluiting. Indien uit de aangeleverde gegevens volgt dat gunning van de opdracht aan inschrijver leidt tot (een (verhoging van het) risico op) schijnzelfstandigheid, dan kan dit reden zijn voor uitsluiting op basis van een wettelijke verplichting.