Burgemeester de Bordesstraat 80, 1404 GZ Bussum, Nederland
Begindatum:
1 sept 2025Einddatum:
1 mrt 2026Uren per week:
8 - 16Publicatiedatum:
25 jul 2025Gemeenten in de regio Gooi & Vechtstreek krijgen voor 2 jaar middelen vanuit de klimaatgelden ter ondersteuning van de energietransitie. Gemeenten willen deze ondersteuning gebruiken om beter zicht te krijgen op de ontwikkelingen naar een duurzaam, integraal en toekomstbestendig energiesysteem van de Gooi en Vechtstreek in de toekomst. Denk aan
De energiebehoefte van inwoners en bedrijven (zoals voor mobiliteit en logistiek);
Lokale duurzame opwek en opslag van energie;
Beleidsmatige keuzes met betrekking tot lokale (collectieve) warmteoplossingen;
Beleidsmatige keuzes met betrekking tot netbewust bouwen integreren met bestaand ruimtelijk beleid;
De verbinding hiertussen staat centraal. Er is behoefte aan een goed onderbouwd en doorgerekend energiesysteem met data waar zowel gemeenten als netbeheerder Liander mee kunnen werken.
Opdrachtnemer werkt in eerste instantie voor de interne gemeentelijke organisaties. In tweede instantie dragen de resultaten bij aan het inzichtelijk maken van gemeentelijke data ten behoeve van overleg met netbeheerder Liander over het energiesysteem regio Gooi en Vechtstreek.
De opdracht bestaat globaal uit de volgende werkzaamheden:
Breng de bestaande en toekomstige energiebehoeftes in kaart. Specificeer naar koude en warmte (nieuwbouw, bestaande bouw, bedrijven), mobiliteit en logistiek, opwek en opslag.
Analyseer aansluitend bij hetgeen reeds is verzameld en in beeld is gebracht door de gemeentes.
Breng in kaart hoe het integrale energiesysteem van een buurt eruit kan zien en werk dit uit in energieconcept scenario’s per buurt/cluster. Start met 1 of 2 buurten per gemeente.
Ontwikkel voor de regiogemeentes een standaard werkwijze en gezamenlijke aanpak met behulp van standaard tools (o.a. Tomahawk) om te komen tot analyse en beeldvorming van een integraal energiesysteem op basis van energieconcept scenario’s. Onderdeel hiervan is de ontwikkeling van een afwegingskader.
Bouw expertise in de regiogemeentes op met het gebruik van de tools en met dataverzameling, registratie en rapportage.
Denk mee over de ontwikkeling van data-analyse (waaronder registratie, rapportage en indicatoren voor monitoring) over het energiesysteem met de regio.
Na afloop van de opdracht zijn de volgende concrete resultaten opgeleverd:
Er is een uniforme gemeentelijk energiedataset gedefinieerd waarmee in principe van elk gebouw en gebied (cluster) het energiesysteem beschreven kan worden.
Er is een dashboard/ rapportage Energiesysteem in kaart gedefinieerd. Het dashboard voorziet in ieder geval in data t.b.v. het warmteprogramma van gemeenten en een (geautomatiseerde) dataset die kan worden uitgewisseld met Liander.
Er is een heldere uitleg beschikbaar van de bijbehorende uitgangspunten, bronnen en berekeningen behorend bij de energiedataset met dashboard.
De energiedataset/ het dashboard is in samenwerking met betrokken ambtenaren gebruikt om specifieke vragen van gemeenten te inventariseren, ontsluiten, analyseren, interpreteren, beoordelen en rapporteren. Hierbij gaat het om vragen m.b.t. bijvoorbeeld (collectieve) warmte, verduurzaming bestaande en nieuwe woningen, bedrijfs- en utiliteitsgebouwen, de ontwikkeling van mobiliteit en logistiek, duurzame opwek en opslag.
De Regio Gooi en Vechtstreek is het samenwerkingsverband van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Eemnes en Wijdemeren. Wij bestaan uit de volgende organisatieonderdelen: Beleid en Bestuur, Maatschappelijke Dienstverlening, Inkoop en Contractbeheer, Gemeentelijke Gezondheidsdienst, Onderwijs en Werk, Grondstoffen en Afvalstoffendienst, Concernstaf Bedrijfsvoering en de Regionale Ambulancevoorziening. Er zijn ca. 500 medewerkers in dienst bij onze organisatie.
De opdracht gaat uit van samenwerking tussen gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek. Praktisch krijgt de opdracht invulling binnen een samenwerking tussen Regio Gooi en Vechtstreek en de gemeente Hilversum. De opdracht wordt uitgezet door Regio Gooi en Vechtstreek (als zijnde de organisatie die voor alle gemeenten in deze regio werkzaamheden verricht): in overleg met de gemeente Hilversum wordt aan een geschikte kandidaat opdracht verleend (hierna: opdrachtnemer). Opdrachtnemer wordt geplaatst bij de gemeente Hilversum, standplaats voor uitvoering van de opdracht. Werkzaamheden worden uitgevoerd binnen het programma Transitie naar Data gedreven Sturing. Het Programmateam wordt geleid door Programmamanager Marijke Visschedijk. Dit team bestaat uit Geo- en data specialisten, data-adviseurs en procesanalisten aangevuld met data-analisten uit o.a. het fysieke en sociale domein van gemeente Hilversum.
Opdrachtsturing verloopt via Regio Gooi en Vechtstreek, het ambtelijk opdrachtgeverschap voor opdrachtnemer is het Ambtelijk Overleg (AO) Energietransitie. De aanpak, voortgang en resultaten worden in dit overleg vastgesteld en besproken. Deze overleggen worden voorbereid door Karen Bloemen, coördinator Energietransitie bij Regio Gooi en Vechtstreek.
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op dinsdag 12 augustus 2025 tot 17.00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op vrijdag 8 augustus 2025 bericht. De overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.
Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in funschtieschaal 11. Deze functieschaal is verbonden aan de desbetreffende CAO van de opdrachtgever inzake de inlenersbeloning.
CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.
Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende dagen: Ma - Di - Do.
Voor de zzp'er
De opdrachtgever zal om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.
Het facturatieproces van deze opdracht verloopt middels de facturatiemodule van de externe partij. Indien u de opdracht gegund krijgt, ontvangt u een handleiding.
Regio Gooi- en Vechtstreek faciliteert geen mobiele telefoon.