Stadhuisplein 1, 2711 EC Zoetermeer, Nederland
Begindatum:
Z.S.M.Einddatum:
1 aug 2026Uren per week:
32 - 36Publicatiedatum:
21 jul 2025De kwartiermaker maatschappelijke weerbaarheid ontwikkelt en organiseert een planmatige aanpak om de gemeente (en haar partners) bewust, weerbaar en voorbereid te maken.In dat kader wordt in kaart gebracht wat de kwetsbaarheden en risicos zijn op het gebied van hybride dreigingen, zoals vitale processen, sociale cohesie en informatievoorziening tijdens een eventuele calamiteit. Dat moet vertaald worden in een lokaal plan van aanpak.Onderdeel daarvan is ook het vergroten van de bewustwording in de gemeentelijke organisatie en het versterken van de samenwerking op dit thema met bestaande veiligheidspartners, de Veiligheidsregio Haaglanden, andere gemeenten, VNG en de verbreding van het netwerk met nieuwe partners. Je stimuleert daarin ook het gezamenlijk leren.Samenvattend betekent dit een structurele en integrale lokale regionaal afgestemde- aanpak voor maatschappelijke weerbaarheid, in nauwe samenwerking met interne en externe partners, en deze verankeren in beleid, organisatie en uitvoering.
Opdracht
De uitdaging van de opdracht ligt in het vormen van de structurele en integrale gemeentelijke aanpak op het thema maatschappelijke weerbaarheid aan de hand van een concreet plan gebaseerd op de Rijkskaders en VNG adviezen-, met daarin in ieder geval de volgende onderdelen:
Analyse van de risicos en kwetsbaarheden voor de samenleving als overkoepelend systeem
Denk hierbij aan de publieke gezondheid, kritieke bedrijfsprocessen, de openbare orde en veiligheid en de continuiteit daarvan.
Vitale voorzieningen
Hierbij gaat het om voorbereiding en voor energievoorziening, noodsteunpunten, transportsystemen, infrastructuur en mobiliteitsplannen bij calamiteiten of crises.
Zelfredzaamheid
Hierbij gaat het om zelfredzaamheid van onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, voorlichting en (digitale) weerbaarheid. Daarbij behoort ook het in kaart brengen van het social weefsel, dus de (in)formele netwerken en infrastructuur daartussen.
Resultaten
Eindrapportage inclusief: nulmeting/kwetsbaarheidsanalyse, plan van aanpak/actieagenda, advies borging, overzicht van het samenwerkingsnetwerk;
Heldere overdracht aan de organisatie om implementatie te waarborgen;
Heldere (tussen)adviezen voor besluitvorming in andere gremia, zoals het Veiligheidsberaad en Kring Gemeentesecretarissen.
Organisatie
Iedereen die bij de gemeente werkt, bouwt direct of indirect en uit volle overtuiging mee aan Zoetermeer. Door heldere keuzes te maken, verbindingen te leggen en uit te gaan van ieders eigen kracht zien we de stad mooier en beter worden. We zijn trots op het resultaat van vandaag en bouwen aan de resultaten van morgen. Samen, open, flexibel en lerend creeren we oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Groot en klein, voor de stad en de mensen, voor nu en de toekomst We zien mogelijkheden, benutten kansen en maken ruimte voor ideeen en initiatief. Met hart voor de stad samen bouwen aan het Zoetermeer van vandaag en morgen. Dat is de misse waar wij voor gaan!
Afdeling
De afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving (VVH) heeft als missie: De afdeling VVH werkt dienstverlenend, omgevingsbewust en professioneel vanuit een regisseursrol met betrekking tot veiligheid en vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van wet- en regelgeving voor bouw, milieu, APV en bijzondere wetten.Binnen de afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving (VVH) bestaat uit vier teams:
- Team Leefomgeving, Bouwen en Wonen;
- Team Juridische Zaken, Beleid en Advies;
- Team Preventie & Interventie;
- Team Handhaving.
De gesprekken bij de gemeente zijn gepland op maandag 4 augustus 2025 tussen 09:00 uur en 16:00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op vrijdag 1 augustus 2025 bericht. De overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.
Schaal
Deze opdracht is ingedeeld in Schaal 12 (nieuwe structuur).
Fee externe partij
De externe partij brengt voor deze opdracht € 2,25 per gewerkt uur in rekening bij de winnende leverancier.
CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.
Werkdagen
De opdracht wordt uitgevoerd op de volgende werkdagen: maandag t/m vrijdag.
Planning
De gesprekken bij de gemeente zijn gepland op maandag 4 augustus 2025 tussen 09:00 uur en 16:00 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op vrijdag 1 augustus 2025 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.
Voor de zzp'er
Een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) is een vereiste.
Het facturatieproces van deze opdracht verloopt middels de facturatiemodule van de externe partij. Indien u de opdracht gegund krijgt, ontvangt u een handleiding.