Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 mrt 2025Einddatum:
31 dec 2025Uren per week:
32Publicatiedatum:
15 feb 2025Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
verbeteren van de dienstverlening;
een efficiënte en wendbare organisatie;
anticiperen op de toekomst.
Over het team
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan. In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan. ¨
Je kan het gemeentelijk ICT-landschap niet los zien van het landelijke overheid ICTlandschap door dat gemeenten met veel verschillende ketenpartners en leveranciers informatie uitwisselen. Hierdoor heeft Common Ground veel raakvlakken met landelijke programma’s als Data bij de Bron, Federatief DataStelsel en de InterBestuurlijke DataStrategie. Vanuit VNG Realisatie werkt het team direct en indirect mee aan dit soort programma’s.
Qua stack richten we ons op Go. We verkennen of we ook Rust kunnen gebruiken. Vanuit onze omgeving komen we soms met Python in aanraking. We hebben nu nog React maar we bewegen richting htmx. We gebruiken nu meestal Helm charts die landen op Kubernetes waarvan we verwachten dat je daar vanuit de DevOps kant feeling bij hebt; we verwachten niet dat je een cluster op baremetal gaat opzetten. Je hoeft niet overal al diepgaande kennis te hebben, maar Go is wel randvoorwaardelijk. Er is ruimte om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, want daar worden we allemaal beter van. We verwachten dat je ook af en toe uit je comfortzone wilt stappen wanneer de voortgang van het team dit vraagt.
Omschrijving van de opdracht
Binnen VNG Realisatie zal je bijdragen aan een aantal interessante onderwerpen welke moeten leiden tot een modern gemeentelijke ICT landschap. Daar waar relevant zal je ook bijdragen aan de modernisering van het landelijke overheid ICT landschap door daar de gemeentelijke behoefte te vertegenwoordigen, bewaken en helpen te implementeren. Je kunt bijdragen aan de realisatie van de Common Ground visie en tegelijk landelijk bijdragen aan programma’s als Federatief DataStelsel, Data bij de Bron en de InterBestuurlijke DataStrategie. Deze programma’s werken aan de modernisering en hebben op verschillende manieren raakvlakken op organisatorisch en technisch gebied. Je hebt dus invloed en werkt mee aan het creëren van een effectieve en efficiënte overheid.
Je eerste project waar je aan zal werken, is een landelijk georiënteerde uniformering op het gebied van toegangverlening tot API’s. Een standaard methodiek hiervoor is een van de onderdelen van een set aan standaarden die randvoorwaardelijk is voor technische interoperabiliteit tussen organisaties. Er is een grote diversiteit aan oplossingen waarmee toegang tot de data via API’s verkregen wordt. Er zijn een aantal keuzen of denkrichtingen opgenomen bijvoorbeeld in de NL API strategie en het NL GOV Assurance profile for OAuth 2.0, maar om echt technisch interoperabiliteit te bereiken, moet geüniformeerd worden op één methodiek, die voor alle API’s geldt. Dit geeft naast technische interoperabiliteit, beheerslast verlaging en verhoging van in controle zijn op toegangsbeslissingen ook duidelijk richting aan het transitiepad naar de eindsituatie.
Je zal samen met de andere teamleden een technische verkenning doen op bestaande oplossingen, R&D voor nieuwe oplossingen en dit samenvoegen tot proof of concepts welke adviezen ondersteunen. Het project, wanneer succesvol, zal bijdragen aan de modernisering van het landelijke ICT landschap van de overheid. Dat inspireert ons en dragen we graag aan bij. Jij als kandidaat moet ook staan te springen om te helpen bij deze modernisering. Je zal veel contact hebben en afstemmen met collega’s van Digilab (https://digilab.overheid.nl/) wat ervoor zorgt dat je met moderne technieken werkt aan de toekomst van het ICT landschap van de Nederlandse overheid.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
In overeenstemming met het multidisciplinaire team heb je de volgende werkzaamheden en verantwoordelijkheden:
Je geeft inhoudelijk de proof of concepts vorm waarmee verschillende oplossingsrichtingen gevalideerd worden. Dit behelst full-stack development, inclusief front-end voor demonstratiedoeleinden en dev-ops activiteiten.
Je werkt nauw samen met software ontwikkelaar(s) van stakeholders en de solution architect van het team door samen de architectuur te toetsen aan en met software.
Samen met de solution architect ben je verantwoordelijk om te komen tot een technisch advies wat gedragen wordt door de stakeholders.
Je draagt de visie van het project uit naar stakeholders zoals leveranciers van gemeentesoftware, toegangsverleningssotfware en connectiviteitssoftware zoals gateways.
Resultaat van de opdracht
Samen met je teamgenoten ben je verantwoordelijk voor minimaal:
Je laat in de referentie-implementatie zien hoe de standaard geïmplementeerd kan worden
Je laat in proefopstellingen zien hoe een totaaloplossing volgens de standaardwerkwijze eruit kan zien
Je schrijft mee aan praktische handreikingen over hoe tot een succesvolle implementatie te komen
Je denkt en werkt actief mee met partijen die aan de invoering van de standaard werken
Je draagt bij aan de continue afstemming met de stakeholders
Eisen
Minimaal 10 jaar aantoonbare ervaring op WO werk- en denkniveau op het terrein van computer science of vergelijkbaar.
Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring, in de afgelopen 10 jaar, als software ontwikkelaar.
Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring, in de afgelopen 5 jaar, met Golang als ontwikkeltaal.
In de motivatiebrief legt de kandidaat uit welke ervaring er is met het onderwerp toegang verlening bij API’s, waarbij minimaal 1 jaar ervaring in dit vakgebied vereist is.
Je bent bereid om minimaal 1 en maximaal 2 keer op kantoor (vaak Utrecht, soms Den Haag) te werken.
We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop
Gunningscriteria
React.
Identify and Access Management (IAM)
Open API specification
CI/CD
Kubernetes
Helm
API-gateways