thumbnail
thumbnail

Senior Scrum Master VNGR

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
36
205 Zuid-Holland

Begindatum:

1 feb 2024

Einddatum:

1 feb 2025

Uren per week:

205

Publicatiedatum:

3 feb 2024

Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.

VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:

 • werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;

 • verbeteren van de dienstverlening;

 • een efficiënte en wendbare organisatie;

 • anticiperen op de toekomst.3

Over Common Ground
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan.

In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.

Een aantal jaar bestond Common Ground uit het organisch groeien en uitproberen van een diversiteit aan initiatieven op verschillende onderdelen van het vijflagenmodel (GEMMA). Vanuit die ervaringen is eind september 2022 een meerdaagse meeting belegd met alle groepen stakeholders om te komen tot een herijking van Common Ground. De brede blik van eerst verandert naar een gefocuste blik op een strak en gedragen programma met transparante doelen, voortgang en resultaten.

Het initiatief Common Ground bestaat al sinds 2017 in de vorm van een informatiekundige visie. Sinds april 2023 wordt de implementatie van Common Ground vanuit een programmastructuur vormgegeven. Vanaf 2024 gaan we Agile werken, waarbij de huidige structuur van tracks wordt verlaten.

Omschrijving van de opdracht
Het komende jaar zal het programmateam van Common Ground gaan omschakelen naar een Agile manier van werken. Om deze reden is het programmateam op zoek naar uitbreiding in de vorm van een Senior Scrum Master en Agile Coach met de daar bijbehorende werkzaamheden, die tevens het team begeleid in deze transformatie. Na een eerste periode waarin het programmateam Agile gaat werken wordt breder gekeken hoe de verbinding kan worden gelegd met de verschillende Common Ground initiatieven in het werkveld. Dit om o.a. helderheid te bieden in de ontwikkelingen van de initiatieven die in het Common Ground portfolio zijn opgenomen. Het uitwerken van de precieze methode waarop dit wordt georganiseerd vormt onderdeel van de opdracht.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als Scrum Master ben je verantwoordelijk voor het faciliteren van een effectieve samenwerking binnen het Scrum team en het begeleiden van het team naar het behalen van strategische doeleinden door middel van Agile en Scrum-praktijken.

 • Je bereid de Scrum meetings en PI events voor en faciliteert deze;

 • Je ondersteunt de realisatie tijdens de sprints en de gehele PI;

 • Je richt een proces in van continue verbetering;

 • Je richt een team in dat betrouwbaar de juiste resultaten gaat opleveren;

 • Je coacht de teamleden om tot een steeds beter performend team te komen;

 • Je bewaakt het Agile gedachtegoed;

 • Je bent verantwoordelijk voor het (samen) afhandelen van issues;

 • Je leidt zowel het Programmateam als de Common Ground Board op middels een of enkele sessies in de nieuwe manier van werken.

Resultaat van de opdracht
Als resultaat van de opdracht kan gesteld worden dat de Agile manier van werken binnen het programmateam optimaal verloopt en compleet is geïmplementeerd. Jij weet dit proces in de juiste banen te leiden. Er is sprake van een veilige omgeving met kwalitatieve interacties tussen teamleden. Dit alles binnen de grenzen die de methode aangeeft om zelforganisatie mogelijk te maken.

Eisen

Kennis en expertise
Uit het cv en/of de aangeleverde motivatiebrief blijkt dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) minimaal beschikt over:

 • Minimaal afgeronde HBO opleiding, bijvoorbeeld in de IT of bedrijfskunde.

 • HBO werk- en denkniveau.

 • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als gecertificeerd Scrum Master in een complexe omgeving, bij voorkeur op het gebied van informatievoorziening bij de overheid en/of in het gemeentelijk domein.

 • Minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring in het begeleiden van teams in de transitie naar Agile en/of SAFE werken.

 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als coach (zowel individuele als team coaching).

 • SAFe (5.0 of hoger) SPC gecertificeerd

Wensen

 • Ervaring met het werken binnen (bij voorkeur gemeentelijke) overheid

 • Ervaring binnen IT, IT processen, organisatie verandering

 • Opleiding in IT en/of bedrijfskunde op HBO / Academisch niveau

 • SAFe (5.0 of hoger) SPC gecertificeerd

 • Bij voorkeur certificaten als AGILE coach en LEAN green (of black) belt

Meer informatie
Voor meer informatie omtrent de inschrijfprocedure en verdere afhandeling, bekijk de Hoe werkt het pagina. Heb je een vraag? Neem direct contact op met Hibo Abdi via hibo.abdi@kbenp.nl of via 06 433 634 42

Tot uiterlijk 1 werkdag voor de sluitingsdatum is het mogelijk om te reageren op deze inhuuropdracht.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Britt Emmen via 06 39 84 53 67 of per mail via britt.emmen@kbenp.nl.
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Help
Contact

Vind jouw volgende opdracht

Kies een interessante opdracht uit en klik op inschrijven. Daarna zal een van onze adviseurs binnen 48 uur contact met je opnemen. Na telefonisch contact, beoordeelt onze adviseur jouw CV en geeft terugkoppeling of deze goed aansluit bij de inhuuropdracht (eisen en wensen) en ambitie van de opdrachtgever.

Kies een opdracht

Ben jij de Senior Scrum Master VNGR die deze organisatie zoekt?

Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.