thumbnail
thumbnail

Senior Communicatieadviseur VNGR

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
120
36 Zuid-Holland

Begindatum:

1 mrt 2024

Einddatum:

1 feb 2025

Uren per week:

36

Publicatiedatum:

6 feb 2024

Omschrijving van de opdracht
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:

 • werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;

 • verbeteren van de dienstverlening;

 • een efficiënte en wendbare organisatie;

 • anticiperen op de toekomst.

Over Common Ground
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan.

In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.

Een aantal jaar bestond Common Ground uit het organisch groeien en uitproberen van een diversiteit aan initiatieven op verschillende onderdelen van het vijflagenmodel (GEMMA). Vanuit die ervaringen is eind september 2022 een meerdaagse meeting belegd met alle groepen stakeholders om te komen tot een herijking van Common Ground. De brede blik van eerst verandert naar een gefocuste blik op een strak en gedragen programma met transparante doelen, voortgang en resultaten.

Het initiatief Common Ground bestaat al sinds 2017 in de vorm van een informatiekundige visie. Sinds april 2023 wordt de implementatie van Common Ground vanuit een programmastructuur vormgegeven. Vanaf 2024 gaan we Agile werken, waarbij de huidige structuur van tracks wordt verlaten.

Omschrijving van de opdracht
De visie Common Ground is een aantal jaren geleden ontstaan vanuit de behoefte aan een nieuwe inrichting van de gemeentelijke informatievoorziening. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat gemeenten- gegevens eenvoudiger kunnen uitwisselen. Zodat maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, slimmer en sneller gerealiseerd kunnen worden.

Common Ground draait in de kern om structurele hervorming van de informatievoorziening op basis van architectuurprincipes. Het belangrijkste uitgangspunt: data daar te houden waar ze horen, namelijk bij de bron en losgekoppeld van werkprocessen en applicaties. Dit voorkomt het onnodig kopiëren van gegevens en verkleint de kans op fouten (www.commonground.nl).

Het programmateam Common Ground werkt de verdere realisatie van de visie Common Ground uit, creëert de randvoorwaarden voor de gezamenlijke uitvoering en ondersteunt de community eromheen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met een flinke groep gemeenten, ketenpartners, leveranciers en ontwikkelteams die technische oplossingen realiseren om het nieuwe gegevenslandschap vorm te geven. De doelgroep is breed, en betreft zowel inhoudelijke medewerkers als bestuurders.

Binnen het programmateam wordt nauw samengewerkt om de transformatie die Common Ground met zich meebrengt, tot een succes te maken. Vanaf 2024 starten we met Agile werken, waarbij het team gezamenlijk de veranderkundige opgave aanpakt Communicatie is integraal onderdeel van de verschillende opgaven, bijvoorbeeld het aanjagen van de community door middel van het organiseren van events, het betrekken van gemeenten (koplopers en volgers), leveranciers etc.

Eisen

 • Minimaal afgeronde HBO opleiding op het gebied van communicatie;

 • HBO werk- en denkniveau;

 • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als communicatieadviseur in de publieke sector;

 • Minimaal 5 jaar ervaring met het werken als communicatieadviseurs op IT- en digitaliseringsonderwerpen;

Gunningscriteria

 • Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het werken als communicatieadviseur in de publieke sector.

 • Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het werken in een dynamisch stakeholderveld, waarbij verschillende partijen en belangengroepen betrokken zijn.

 • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring als communicatieadviseur in het IT- landschap.

Meer informatie
Voor meer informatie omtrent de inschrijfprocedure en verdere afhandeling, bekijk de Hoe werkt het pagina. Heb je een vraag? Neem direct contact op met Hibo Abdi via hibo.abdi@kbenp.nl of via 06 433 634 42

Tot uiterlijk 1 werkdag voor de sluitingsdatum is het mogelijk om te reageren op deze inhuuropdracht.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Britt Emmen via 06 39 84 53 67 / britt.emmen@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Britt Emmen
Britt Emmen
Opdracht Adviseur

Ben jij de Senior Communicatieadviseur VNGR die deze organisatie zoekt?

Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.