Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
28 jul 2025Einddatum:
1 jul 2028Uren per week:
16Publicatiedatum:
27 jun 2025Omschrijving van de opdracht
VNG Realisatie ondersteunt gemeenten bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving en bij complexe digitale vraagstukken. Binnen het thema Digitale Identiteit staat de implementatie van eIDAS2.0 en ontwikkelingen rondom de digitale identiteit en identiteitswallets centraal. Om de reikwijdte van de verordening in te schalen, de werking ervan te vertalen naar het gemeentelijk domein en in afstemming met de beleidsdossierhouder het ambitieniveau rondom invoering van de digitale identiteit vast te stellen en op basis daarvan een aanpak te ontwikkelen ten behoeve van de ondersteuning van gemeenten bij de implementatie van de digitale identiteit, zoekt de VNG een zelfstandige projectleider. Deze professional is verantwoordelijk voor het opleveren van concrete projectresultaten, waarbij inhoudelijke afstemming met gemeenten, gemeentelijk leveranciers, landelijke stakeholders en interne VNG-stakeholders belangrijk is.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden:
De opdrachtnemer zet een project op dat de gemeentelijke rol in de context van digitale identiteit concretiseert en structureert. De volgende resultaatgerichte deliverables maken hier onderdeel van uit: 1. Projectplan (oplevering augustus 2025) o Heldere doelstellingen, planning, rollen en verantwoordelijkheden, risicoanalyse en begroting. o Afstemming vindt plaats met relevante stakeholders, maar de wijze van totstandkoming wordt door opdrachtnemer bepaald. 2. Projectorganisatie o Oplevering van een projectstructuur die aansluit op de kaders van VNG (september 2025). o De opdrachtnemer stelt een multidisciplinair projectteam samen (indien nodig in overleg met VNG), met duidelijk omschreven rollen. o De opdrachtnemer werkt zelfstandig en beslist over de exacte aanpak en inrichting. 3. Projectuitvoering en monitoring o De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de uitvoering van het projectplan, inclusief bewaking van tijd, kwaliteit, risico’s en budget. o Periodieke voortgangsrapportages en evaluaties met de opdrachtgever (ten minste eens per kwartaal). o Bij knelpunten of risico’s doet de opdrachtnemer voorstellen voor oplossingsrichtingen. 4. Stakeholdermanagement o Zelfstandig opzetten en onderhouden van contacten met gemeenten, VNG Realisatie, rijkspartijen en leveranciers. o Inrichten en begeleiden van klankbordgroepen of consultatiebijeenkomsten, op momenten en wijze die de opdrachtnemer passend acht.
Resultaat van de opdracht
Het resultaat van de opdracht bestaat uit een goedgekeurd projectplan en een geïmplementeerde projectstructuur, waarmee het project conform het plan wordt uitgevoerd. Daarnaast draagt de projectleider zorg voor het opzetten van klankbordgroepen en het organiseren van bijeenkomsten en consultaties met de gemeentelijke achterban. De opdrachtnemer voert de opdracht autonoom uit, waarbij hij of zij vrij is in de keuze van werkwijze, timing en middelen, zolang de afgesproken resultaten tijdig en volgens planning worden opgeleverd. Er bestaat geen hiërarchische relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer; de opdrachtgever beoordeelt uitsluitend het eindresultaat en faciliteert waar nodig de toegang tot relevante informatie en contacten. Tussentijdse overleggen vinden plaats op vooraf overeengekomen momenten voor evaluatie en afstemming, zonder dat er sprake is van directe aansturing.
Uit het cv en of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:
Maximaal uurtarief: € 135,-
Tenminste 10 jaar ervaring op WO werk- en denkniveau;
Aantoonbaar minimaal 10 jaar ervaring in het leiden van complexe (IT- of beleids)projecten, in het gemeentelijk domein;
Aantoonbare kennis van digitale identiteit, wallet-toepassing in overheidscontext, ontsluiting van elektronische bronnen en relevante wet- en regelgeving (zoals eIDAS2.0, Wet digitale overheid), opgedaan in de laatste 4 jaar;
Aantoonbaar 5 jaar ervaring met stakeholdermanagement in een politiek-bestuurlijke omgeving;
Recente werkervaring als procesmanager, projectleider of adviseur op het gebied van tactische vraagstukken rondom digitale identiteit in het gemeentelijke domein (hierbij wordt uitsluitend gekeken naar ervaringen opgedaan in de afgelopen 5 jaar. Aantoonbaar in cv en motivatie;
Geen of minder dan 1 jaar ervaring = 0 punten
Tussen 1 en 2 jaar ervaring = 10 punten
Tussen 2 en 3 jaar ervaring = 15 punten
Tussen 3 en 4 jaar ervaring = 20 punten
Tussen 4 en 5 jaar ervaring = 25 punten
5 jaar ervaring = 30 punten.
Aantoonbare kennis van mogelijke impact op de gemeentelijke uitvoeringspraktijk door Europese wetgeving Aantoonbaar in cv en motivatie;
Niet tot nauwelijks = 0 punten
Af en toe mee te maken gehad/ beperkte kennis = 3 punten
Heeft ruime kennis en kan deze in meer detail beschrijven = 6 punten
Heeft uitgebreide kennis en kan deze vanuit eigen ervaring uitgebreid en diepgaand beschrijven = 10 punten.
Aantoonbare kennis van de landelijke ontwikkelingen ohg van Digitale identiteit. Aantoonbaar in cv en motivatie;
Niet tot nauwelijks = 0 punten
Af en toe mee te maken gehad/ beperkte kennis = 15 punten
Heeft ruime kennis en kan deze in meer detail beschrijven = 30 punten
Heeft uitgebreide kennis en kan deze vanuit eigen ervaring uitgebreid en diepgaand beschrijven = 40 punten.
Aantoonbare kennis van EU-regulering ohg van identiteitswallets;
Niet tot nauwelijks = 0 punten
Af en toe mee te maken gehad/ beperkte kennis = 3 punten
Heeft ruime kennis en kan deze in meer detail beschrijven = 6 punten
Heeft uitgebreide kennis en kan deze vanuit eigen ervaring uitgebreid en diepgaand beschrijven = 10 punten.
De score op prijs telt voor 10% mee. Dat wordt als volgt bepaald: De inschrijver met het laagste uurtarief krijgt het maximaal aantal punten. Alle overige inschrijvers worden gerelateerd aan de inschrijving met de laagste prijs via de volgende formule:
("uurtarief laagste inschrijving" / "uurtarief uw inschrijving") x "maximaal aantal punten"
Aansturen groep
Bestuurssensitiviteit
Creativiteit
Motiveren
Netwerken
Omgevingsbewustzijn
Plannen en organiseren
Resultaatgerichtheid
Organisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
Verbeteren van de dienstverlening;
Een efficiënte en wendbare organisatie;
Anticiperen op de toekomst.
Team digitale overheid
De te werven senior projectleider Digitale Identiteit maakt deel uit van het team Digitale overheid en Dienstverlening binnen VNG Realisatie wat hoort bij het basisteam Weten. Het basisteam Weten maakt verbinding met beleid, informatie, recht en geld en stelt uitvoeringskennis beschikbaar voor belangrijke maatschappelijke opgaven. Ook worden analyses gemaakt van nieuwe wet- en regelgeving, zodat vroeg in het proces inzicht ontstaat in de consequenties van keuzes en hier tijdig op kan worden geanticipeerd. Het basisteam Weten verbindt politieke, bestuurlijke en inhoudelijke beleidsontwikkelingen in de domeinen naar activiteiten vanuit VNG Realisatie. Een helder overzicht wordt gecreëerd van de voortgang van projecten en programma’s binnen het gezamenlijke portfolio. Een faciliterende bijdrage wordt geleverd aan besluitvormingsprocessen in de overgangsfases tussen de hoofdfuncties in de ontwikkelcyclus. Leden van de VNG worden betrokken bij het portfolio. Dit volgens een systematiek die op transparante wijze de voortgang van projecten helpt presenteren en beheersen (gekoppeld aan besluitvorming). Het team Weten is op de hoogte van technologische- en Europese ontwikkelingen en initiatieven die van meerwaarde zijn voor de VNG-leden. Hiervoor komt onder meer een innovatiefunnel beschikbaar. Het team Weten zorgt voor verbinding met innovatie-ecosystemen in binnen- en buitenland. Het team borgt kennis van uitvoeringskennis in ketens Werk&Inkomen, de Generieke Digitale Infrastructuur en eventueel nieuwe te vormen (overheidsbrede) voorzieningen.
Na evaluatie (inschrijvingsvereisten/minimale eisen/wensen/prijs) worden aan de hand van de ranking één of meerdere (in de regel drie) kandidaten uitgenodigd voor het gesprek. Deze ranking wordt niet meegenomen in de beoordeling van het gesprek: het gesprek is uiteindelijk doorslaggevend.
In dit gesprek wordt de kandidaat beoordeeld op werk- en opdrachtinhoudelijke aspecten, de match met de organisatie en de benodigde competenties. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken vindt gunning van de opdracht plaats en/of wordt een kandidaat geselecteerd voor een eventueel tweede gesprek.
Het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat op het afgesproken tijdstip aanwezig is. Als de kandidaat, zonder voorafgaande afmelding, op de door ons gecommuniceerde datum en tijdstip afwezig is, kan dit leiden tot uitsluiting van de procedure.
Als u binnen vier werkdagen na de sluitingstermijn geen uitnodiging heeft ontvangen voor een gesprek, kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt.
Als uit het gesprek blijkt dat aan één of meer eisen niet wordt voldaan, behoudt VNG (Realisatie) zich het recht voor om de kandidaat alsnog uit te sluiten van de verdere procedure en de betrokken aanbieder uit de database van het desbetreffende perceel te verwijderen. Indien een kandidaat wordt uitgesloten staat het de opdrachtgever vrij de eerstvolgende kandidaat uit te nodigen.
Documenten bij gunning
Iedere in te huren medewerker dient voorafgaand aan de start van de werkzaamheden de volgende documenten aan te leveren:
Persoonsgegevens;
Ondertekende geheimhoudingsverklaring.
Aanvullende informatie
Plaats tewerkstelling:
Hybride
Mogelijke contractduur en aantal contracturen:
Eerste contract is tot 31-12-2025 Daarna is in overleg verlenging mogelijk. De uiteindelijke duur is afhankelijk van de specifieke opdracht en invulling daarvan, maar op basis van de condities in deze uitvraag uiterlijk 36 maanden.
Het aantal uren in het eerste contract is gelijk aan het opgegeven aantal in deze DAS uitvraag. Bij een eventuele verlenging kan het aantal uren worden aangepast. Leverancier blijft vrij wel of niet in te stemmen met een verlenging.
Gemiddeld aantal uren per week:
Gemiddeld 16 uren per week. Dat is maximaal 384 uur voor de initiële contractperiode. De maximale geschatte opdrachtwaarde bedraagt 2304 uur over een periode van 36 maanden.
Geplande datum eerste gesprek:
Donderdag 17 juli 2025, van 09.30 tot 12.30 uur
De gesprekken zullen plaatsvinden via MS Teams.
De opdrachtnemer dient zelf te beschikken over laptop en telefoon om de werkzaamheden uit te voeren.
De gunning van de opdracht mag niet leiden tot een totstandkoming van een dienstbetrekking
tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. In dat verband dienen ZZP-inschrijvers de volledig
ingevulde en ondertekende ZZP-verklaring met bijlage, bij hun inschrijving te overleggen. Het niet
indienen van het ingevulde en ondertekende formulier leidt tot uitsluiting. Indien uit de
aangeleverde gegevens volgt dat gunning van de opdracht aan inschrijver leidt tot (een (verhoging
van het) risico op) schijnzelfstandigheid, dan kan dit reden zijn voor uitsluiting op basis van een
wettelijke verplichting.