Deze opdracht is recent binnengekomen en wordt zo snel mogelijk bijgewerkt. Neem alvast contact op met onze adviseur voor meer informatie over de opdracht.
Heb jij een handen-uit-de-mouwen-mentaliteit en ben je in bezit van ruime advieservaring? Dan komen wij graag met je in contact!
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Het domein Bestuurs- en Directieondersteuning en Opgaven (BDO) adviseert en ondersteunt het bestuur en de directie van de provincie Utrecht. Als domein kennen we een aantal kernopgaven: ondersteuning van de commissaris van de Koning bij de uitvoering van zijn rijkstaken; advisering over bestuurlijke aangelegenheden; coördinatie op de activiteiten in Europa; ondersteuning van het bestuur en management; (corporate) communicatie; en de uitvoering van interbestuurlijk toezicht. Wij denken strategisch, zijn betrouwbaar en kritisch in onze advisering en ondersteuning. Voor het aansturen van complexe opgaven leveren wij ervaren mensen.
De context De provincie Utrecht staat voor een aantal grote opgaven in het landelijk gebied. Opgaven waarbij meerdere functies of ambities samenkomen en die de bewoners en ondernemers in het gebied kunnen raken. Maar waarbij ook belangen van andere partijen worden geraakt. De provincie treedt voor deze opgaven op als regisseur van gebiedsprocessen. De provincie heeft echter meer rollen en verantwoordelijkheden: partner, belanghebbende, facilitator, subsidieverstrekker en steller van kaders en regels. Via een integrale aanpak benutten we kansen om meerderde doelen te halen. Een goede communicatie richting alle betrokken belanghebbenden is daarbij essentieel.
Wat ga je doen? Aanpak Stikstof (32-36 uur) Sinds de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 over het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is er op dit gebied veel gebeurd in Nederland. Veel sectoren hebben te maken met de stikstofproblematiek of met de gevolgen ervan: landbouw, mobiliteit, woningbouw, industrie. Het is duidelijk geworden dat we een nieuwe balans moeten zoeken tussen de bescherming en het herstel van onze natuur enerzijds en maatschappelijke en economische ontwikkeling anderzijds.
De Leidraad Gebiedsgerichte Aanpak is op 15 juli 2020 door Provinciale Staten (PS) vastgesteld en geeft richting aan het proces waarmee de provincie Utrecht, samen met haar partners, de gebiedsgerichte aanpak wil vormgeven. De provincie kan dit niet alleen: betrokkenheid van en samenwerking met partners zoals het Rijk, Utrechtse overheden, koepelorganisaties, branches en belangenbehartigers zijn van groot belang. Zij mogen wat van de provincie verwachten, maar de provincie verwacht ook het nodige van hen.
De ontwikkelingen staan niet stil: ook in de komende periode zal de politiek bestuurlijke dynamiek hoog blijven. Dit vraagt het nodige van de organisatie. Het Programma Aanpak Stikstof speelt een cruciale, centrale rol in het identificeren, structureren en organiseren van de vele activiteiten en het verbinden van de verschillende (beleids)teams, programma’s en projecten binnen de provinciale organisatie èn de belangrijke stakeholders daarbuiten. In de komende periode gaat veel aandacht naar het uitwerken van de Gebiedsgerichte Aanpak en de ontwikkeling van nieuw instrumentarium.
Deze opgave vraagt om een heldere communicatiestrategie en (aansturing van) het uitvoeren van de verschillende acties. Wij zijn dan ook op zoek naar een senior communicatieadviseur om vorm en inhoud te geven aan de strategie en de nodige daaruit voortvloeiende acties uit te (laten) voeren.
De adviseur houdt zich bezig met de communicatie rondom het programma, de omgevingscommunicatie ten behoeve van de gebiedsgerichte aanpak, maar ook met de mogelijke opdrachtverlening aan partijen die deels werkzaamheden uit kunnen gaan voeren. Je hebt vanuit jouw rol een belangrijke initiërende en aanjagende rol, en omdat we werken met relatief kleine teams wordt verwacht dat je niet alleen adviseert, maar ook zelf de handen uit de mouwen steekt. Je geeft advies aan en begeleidt de inhoudelijk verantwoordelijke collega’s in het bepalen van de communicatieve opgaven. Als senior communicatieadviseur houd je overzicht en bepaal en bewaak je onze lange termijn doelen en -strategieën. Ook schrijf je verhalen die het werk van de provincie in het Stikstofdossier zichtbaar maken. Uiteraard doe je dit niet alleen. Je maakt onderdeel uit van het programmateam Stikstof. Het programma bestaat uit 3 pijlers: 1) Gebiedsgerichte Aanpak, 2) Beleid en Uitvoering, 3) Toezicht en Handhaving. Samen met het programmateam denk je na over kansen, knelpunten, oplossingsrichtingen en strategie om zo te komen tot realisatie van de brede doelstellingen van de aanpak stikstof. De lijnen met het bestuur zijn kort en het gevoel dat samen gewerkt wordt aan een complex, urgent en maatschappelijk belangrijk dossier werkt aanstekelijk
Je bent verantwoordelijk voor onder andere de volgende werkzaamheden: Als senior communicatieadviseur:
ben je het eerste aanspreekpunt binnen het programma Aanpak Stikstof voor interne en externe partijen m.b.t. communicatie;
stel je een communicatiestrategie voor de gebiedsgerichte aanpak op, dan wel bewaakt en actualiseert deze, inclusief een kernboodschap en uitvoeringsplan;
stem je waar nodig af met de senior corporate communicatieadviseur, de woordvoerder van de bestuurder en adviseurs van andere majeure opgaven en programma’s;
signaleer je kansen en mogelijkheden op het gebied van de positionering van de regio Utrecht en de provincie rondom de stikstof opgave en vertaalt deze naar concrete (online) communicatieacties;
onderhoud je contact met de communicatiemedewerkers van verschillende partners zoals waterschappen, gemeenten en belangrijke stakeholders over de communicatie bij projecten en bijeenkomsten;
geef je communicatieadvies en bied je communicatieve ondersteuning bij alle aan Stikstof gerelateerde activiteiten en bijeenkomsten van de provincie Utrecht en adviseer je het programmateam over het maken van diverse producten zoals presentaties, nieuwsbrieven etc.
schrijf je concept persberichten en ondersteun je de woordvoerder van de bestuurder bij de beantwoording van persvragen;
houd je de website actueel en schrijf je teksten voor social media;
en verricht je licht-administratieve taken, zoals het actueel houden en delen van de communicatiekalender, en het bijhouden van een media-overzicht.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Nikki Nowack via 06 43 36 34 25 / nikki.nowack@kbenp.nl.
Delen:
Contact
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.