Begindatum:
15 jun 2025Einddatum:
14 apr 2026Uren per week:
16Publicatiedatum:
13 mei 2025Aanjager Horeca Bundeling Utrecht
Periode: Van 15 juni 2025 tot 14 april 2026 ( 10 maanden) met mogelijke opties tot verlenging
Belasting: 16 uur per week gemiddeld
Tarief: Maximaal 120 euro per uur inclusief reiskosten, exclusief BTW
Functieschaal: 11
Korte beschrijving speelveld
Om de bereikbaarheid, aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de Utrechtse binnenstad te verbeteren zoeken wij een gedreven aanjager voor horeca bundeling. Jij bent de drijvende kracht achter meer bundeling van goederen in de horeca, jij motiveert horecaondernemers en toeleveranciers om op een andere manier naar logistiek te kijken en helpt hen met bundeling via een logistieke hub.
De bundeling van horecagoederen past binnen de Utrechtse aanpak van stadslogistiek, hier uitgelegd in een kort filmpje.
Draag jij bij aan een aanpak die past bij het DNA van Utrecht een compacte historische binnenstad, waarbij in de 12e eeuw al op innovatieve wijze de stad bevoorraad werd vanuit het wervengebied?
Help jij de horecalogistiek zo vorm te geven dat de stad aantrekkelijk blijft voor bewoners, ondernemers en bezoekers? Ben jij de persoon die energie krijgt van het contact met horecaondernemers? Die zich kan inleven in de dagelijkse praktijk van het runnen van een horecazaak en met gedegen advies de ondernemer verder kan helpen met duurzame en efficiente bevoorrading? Reageer dan nu!
Context
Utrecht heeft een historische binnenstad waar bezoekers en bewoners dagelijks genieten van allerlei horeca. Bijvoorbeeld in het karakteristieke wervengebied, waar vele werfkelders nu worden gebruikt als restaurant of cafe. Maar ook rondom de populaire pleinen en gezellige straten in de rest van de binnenstad. In totaal zijn er zon 260 restaurants te vinden in een klein gebied en al deze adressen hebben dagelijkse goederen nodig. Dit zorgt voor veel voertuigbewegingen en uitstoot. Door de leveringen aan de horeca te bundelen zijn grote voordelen te behalen:
Minder voertuigen en laad/los bewegingen in horecastraten en pleinen
Verbetering van luchtkwaliteit en leefbaarheid
Het ontvangen van goederen kost minder tijd in de horecazaak
Moment van levering kan beter worden afgestemd
Leveranciers hoeven zelf de binnenstad niet meer in (met vele beperkingen, zoals ZE zone, venstertijden, gewichtsbeperkingen etc.)
Lagere kosten bij optimale bundeling
In het Mobiliteitsplan Utrecht 2040 is het toekomstbeeld voor stadsdistributie in 2040 omschreven. Om de leefbaarheid in de stad te vergroten/verbeteren, zal het goederenvervoer efficienter en duurzamer door de stad moeten rijden (en varen). In het Uitvoeringsprogramma Goederenvervoer 2023-2026 zijn actielijnen en maatregelen opgenomen waarmee we grote stappen gaan maken naar dit toekomstbeeld. Daarin stimuleren we bijvoorbeeld (gebruik van) stadslogistieke hubs, waarvan vervoerders deelladingen kunnen afleveren die vervolgens gebundeld, met schoon vervoer de stad in worden gebracht.
Opdrachtomschrijving:
Je zoekt en onderhoudt contact met horeca ondernemers en hun leveranciers. Je kijkt naar hun bevoorradingsprofiel en vergelijkt deze met horecaondernemers in de buurt. Je zoekt naar de overlap en mogelijk gebundelde levering via een hub. Dit doe je samen met een vervoerder die is gespecialiseerd in gekoelde zero emissie stadslogistiek.
Een belangrijk element in succesvolle horeca bundeling is het uitwisselen van informatie. Binnen het publiek-private DMI-ecosysteem wordt daarvoor door stichting Hubklup en hun partners KEANA en Easy Dish een connector ontwikkeld. Deze connector verbindt bestaande bestelsystemen en platforms (zodat horeca en leverancier geen aanpassingen hoeven te doen in het bestelproces) met een logistiek systeem. De logistieke data is vervolgens ontsloten via de Last Mile Fresh app waar besteller, verzender, vervoerder en hub de voor hen relevante informatie kunnen vinden.
Je stelt een pilot-plan op, samen met de gemeente, de vervoerder, de ontwikkelaar van de Last Mile Fresh connector en andere stakeholders.
Vervolgens start je met bijeenkomsten en 1-op-1 communicatie om partijen aan te haken. Je overtuigt de horeca en leverancier van de meerwaarde van bundeling, zorgt voor analyses van mogelijkheden voor bundeling en zorgt voor een naadloze on-boarding, samen met de vervoerder/hub en de ontwikkelaar van de connector en Last Mile Fresh.
Je taken zijn o.a.:
Het takenpakket van de aanjager omvat o.a.:
Voorbereiden van de pilot: restaurants en leveranciers aanhaken
Smoel geven aan de pilot, bijvoorbeeld door middel van PR, logo, communicatie (in samenwerking met stakeholders)
Stakeholdermanagement. Belangrijke stakeholders zijn onder andere gemeente Utrecht, KHN en CMU
Communicatie is van belang omdat er van veel mensen medewerking wordt gevraagd. Een positieve buzz is noodzakelijk, zodat ook andere restaurants en leveranciers aanhaken. Uiteindelijk is opschalen van groot belang voor het slagen van de business case.
De samenwerking tussen betrokkenen bevorderen, zodat het nieuwe logistieke systeem zo efficient mogelijk is. Daarvoor zijn bijeenkomsten nodig, waar opgaven op tafel komen en in gezamenlijkheid worden opgelost
Management van de pilot: operationele issues, wekelijkse rapportages, etc.
Resultaat van de opdracht
Het doel is om binnen de contractperiode te komen tot de deelname van tenminste 10-20 restaurants en 30-50 leveranciers en het aantal ritten naar deze adressen significant te verminderen. Je werkgebied is de binnenstad met een focus op de drukste horecagebieden (Neude, Stadshuisplein, Domplein, Wed). Er is een vooronderzoek gedaan naar de interesse in horecabundeling in deze gebieden en meerdere horecazaken en leveranciers hebben aangegeven hier oren naar te hebben.
Jij hebt:
Je beschikt over HBO werk- en denkniveau
Je hebt minimaal 2 jaar Ervaring in stadslogistiek
Je hebt minimaal 2 jaar Operationele ervaring met horeca mbt inkoop/bevoorrading/logistiek
Je hebt een relevant netwerk in de horeca en stadslogistiek binnen de regio en stad Utrecht
Je hebt ervaring met advisering aan bedrijven over logistiek, of stadslogistieke optimalisatie in een andere vorm met aantoonbare referenties (opdrachten voor bedrijven, of in dienst geweest bij logistiek of horecabedrijf) (open vraag/motivatie)
Als gemeente Utrecht geloven wij dat een diverse organisatie zorgt voor meer innovatie, creativiteit en een betere samenwerking. Om die reden streven wij ernaar om een zon inclusief mogelijke organisatie te zijn. Ben je benieuwd hoe wij dat doen? Lees dat op deze pagina.
Goed om te weten:
Gesprekken zijn gepland op 2 of 3 juni in de ochtend tussen 09:00 11.30uur. De manager neemt contact op indien je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek kan of fysiek of digitaal plaatsvinden.
Inhuur en aansturing vindt plaats vanuit gemeente Utrecht. Als gemeente stimuleren we het werken vanuit huis, maar gezien de aard van de functie, gaan we ervan uit dat je geregeld in Utrecht bent (op locatie bij ondernemers of op het stadskantoor).
Het opvragen van referenties kan in een latere fase onderdeel zijn van de procedure.
De weging van de antwoorden op de vragen in de uitvraag bepaalt de rangorde van de offertes op basis van prijs en kwaliteit. Hierbij hanteren we een weging van circa 25% voor het geoffreerde tarief. De kwaliteit voor circa 75%.
Door de weging van de antwoorden op de vragen in de uitvraag wordt de rangorde van de offertes in prijs/kwaliteit bepaald. Alleen de 5 hoogst scorende offertes worden nader gewogen op de kwaliteit. Indien het aantal offertes de 10 niet overstijgt kunnen alle offertes nader op de kwaliteit beoordeeld worden.
Bij gebleken geschiktheid bestaat er een kans dat er nog een kandidaat uit deze procedure wordt aangenomen.
Wanneer de hierboven beschreven opdracht door omstandigheden niet binnen de voorziene periode kan worden afgerond behoudt Gemeente Utrecht zich in alle geval het recht voor de opdracht te verlengen tot het moment dat een zorgvuldige afronding en overdracht kan worden gerealiseerd.
De gemeente Utrecht behoudt zich het recht voor om gedurende de eerste 3 maanden na gunning, bij gebleken ongeschiktheid of tussentijdse beeindiging, de opdracht te gunnen aan de nummer 2 aanbieder of opvolgend.