Zuid Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 dec 2025Einddatum:
1 sept 2026Uren per week:
10Publicatiedatum:
10 mei 2025Stroomgebied Rijn-West: samen werken aan waterkwaliteit
De partners (Rijk, provincies, waterschappen en drinkwaterbedrijven) in het deelstroomgebied Rijn-West werken al ruim 20 jaar samen aan de verbetering van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit. Op dit moment werken zij aan de maatregelen uit het 3e Stroomgebiedsbeheersplan (SGBP) voor een gezond watersysteem. De voorbereiding van SGBP4 (2028-2033) is inmiddels gestart. Daarnaast werken ze samen in diverse werkgroepen die Rijn-West kent en dragen ze bij aan de KRW Impuls die landelijk vorig jaar is gestart.
De stroomgebiedssamenwerking en het RBO zijn een hulpstructuur en hebben een adviserende, signalerende en agenderende functie. Het RBO agendeert en brengt succesfactoren, knel- en aandachtspunten in kaart die een rol spelen bij het realiseren van schoon en gezond oppervlakte water/ de KRW opgave.
De regionale organisatiestructuur bestaat voor Rijn-West uit een:
Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO);
Regionaal Ambtelijk Overleg (RAO);
Diverse werkgroepen;
Kernteam.
Het Kernteam bestaat uit de volgende leden:
Voorzitter RAO/ secretaris RBO/ voorzitter Kernteam;
Stroomgebiedscoördinatie vanuit ministerie IenW;
Coördinator RWS;
Coördinator provincies;
Coördinator waterschappen;
Strategisch adviseur waterkwaliteit;
Ondersteuner.
Het Kernteam heeft behoefte aan een strategisch adviseur waterkwaliteit. Dit komt doordat de huidige adviseur met pensioen is en er een kennisleemte en capaciteitstekort ontstaat. De nieuwe strategisch adviseur zal een belangrijke rol vervullen binnen zowel het Kernteam als het RAO. In deze functie is de adviseur verantwoordelijk voor het voorbereiden, opstellen en aanscherpen van (vergader)stukken, zowel inhoudelijk als redactioneel waar nodig.
Daarnaast draagt de strategisch adviseur bij aan het functioneren en de samenwerking binnen het Kernteam, diverse werkgroepen en het RAO. Deze rol vereist een hoge mate van betrokkenheid en kennis op het gebied van waterkwaliteit en de Kaderrichtlijn Water (KRW). In deze rol wordt verwacht dat de strategisch adviseur een projectleidersrol vervult en de liaison vanuit het kernteam is richting een aantal werkgroepen of rapportages binnen Rijn-West die hieronder nader zijn gespecificeerd. Overigens zijn dit de huidige werkzaamheden die we voorzien. Door de tijd heen kunnen die veranderen. Verder bepalen we in overleg met het Kernteam Rijn-West en uiteraard de strategisch adviseur welke activiteiten de strategisch adviseur oppakt. De gemiddelde inzet per week is gemaximeerd tot 10 uur per week.
Projectleider van de werkgroep rivierkreeften:
De taak van deze werkgroep omvat het voorbereiden van plannen, het opstellen van verslagen en het opvolgen van bestuurlijke overleggen. Daarnaast geeft de werkgroep advies over strategieën en dragen ze bij aan bijeenkomsten en veldbezoeken. Voor Rijn-West is van belang dat er stappen worden gemaakt bij uitvoering van het Plan van Aanpak zoals afgesproken in het Bestuurlijk Overleg Rivierkreeften, dat er een start wordt gemaakt met implementeren en dat het Rijk (LVVN) haar verantwoordelijkheid neemt. Hiervoor is o.a. bestuurlijke druk nodig vanuit verschillende richtingen, waaronder Rijn-West.
Liaison van de werkgroep Vis en Vishabitat:
De werkgroep richt zich op het verbeteren van de vismigratie en het vishabitat. Hun werk omvat het realiseren van de gezamenlijke RBO Rijn-West vismigratie-ambitie 'Palinglandschap 2027', waarbij 60% van het achterland wordt verbonden, het uitwisselen van kennis en ervaring om werking passages en visroutenetwerk te verbeteren en het formuleren van prioriteiten wat individuele waterbeheerders helpt bij programmering van maatregelen.
Projectleiding en redactie van de voortgangsrapportage voor Grip op Uitvoering RijnWest:
Deze werkgroep richt zich op zowel bestuurlijke als ambtelijke aspecten. De doelen zijn onder andere het bieden van een spiegel voor de voortgang, het inspireren en leren van elkaar, en het gezamenlijk oppakken en agenderen van zaken op niveau Rijn-West. De afstemming met de landelijke rapportage Grip op Uitvoering is belangrijk en vraagt aandacht.
Meer generieke ondersteuning vanuit kernteam kunnen bieden aan bestuurlijke (vanuit RBO) en ambtelijke (RAO) behoefte. Concreet betekent dit vaak dat de strategisch adviseur trekker is van een notitie over een onderwerp wat uitgewerkt dient te worden (aanleiding, inventarisatie bij partners, varianten voorleggen) en besluitvorming begeleiden (juist vraagstelling voorbereiden en/of presentatie houden/ afstemming met bestuurlijke ambassadeur) in RAO en RBO indien nodig.
Vormgeven aan toenemende behoefte van samenwerkende partijen om te communiceren vanuit ontwikkelingen binnen het stroomgebied Rijn-West. NB. Het stroomgebied communiceert niet zelf actief publiekelijk. Dat gaat altijd via de partners.
Ten slotte is de strategisch adviseur de projectleider van de jaarlijks te organiseren RijnWest Kennisdag die in januari ieder jaar plaatsvindt. Ook daarvoor is een werkgroep samengesteld waar de ondersteuner de organisatorische aspecten uitvoert.
Omschrijving van de opdracht
De strategisch adviseur Rijn-West heeft de volgende taken en verantwoordelijkheden:
Het kernteam/RAO ondersteunen en adviseren bij inhoudelijke vraagstukken die vanuit het Stroomgebied Rijn-West naar voren komen;
Inbreng/voorbereiden stukken voor RBO, Landelijk KRW overleg en andere overleggen;
Projectleider/ Trekker/ Liaison vanuit het Kernteam voor de volgende werkgroepen/ activiteiten:
Trekker werkgroep rivierkreeften: plannen voorbereiden, verslag en opvolging bestuurlijk overleg kreeften rijn-west, deelname ambtelijk overleg kreeften van UvW en LVVN, volgen landelijke en regionale ontwikkelingen en overleg met UvW en anderen, advies over strategie, (bijdrage aan) bijeenkomsten/veldbezoeken, vraagbaak.
Liaison werkgroep Vis. Advies aan werkgroeptrekker bij voorbereiding overleggen visexperts, bijwonen (deel van) overleggen, advies/hulp bij opstellen voorstellen/stukken voor RAO en RBO, bewaken dat deze stukken er tijdig zijn en vanuit KRW/RBO gezichtspunt relevant zijn.
Trekker voortgangsrapportage/Grip op Uitvoering Rijn-West
Trekker van opstellen voortgangsrapportage, maken en bewaken planning, afstemming met landelijke voortgangsrapportage/KRW-impuls, overleg met RijnWest werkgroep;
Opstellen uitvraag en bewaken proces van uitvraag en beantwoording;
Verwerven documenten en andere informatie (bv krw-dashboard en waterkwaliteitsportaal);
Analyse informatie uit Rijn-West en landelijke uitvraag in combinatie met andere info;
Opstellen concept-rapportage;
Plannen, begeleiden en verwerken gesprekken in RAO/RBO, inclusief contact werkgroep en bestuurlijke ambassadeurs;
Definitief maken rapportage voor Rijn-West en Landelijk. d. Projectleiding jaarlijkse Kennisdag Rijn-West e. Vormgeven participatie en communicatie richting SGBP4.
Het beoogde resultaat is:
Om bij te dragen aan het functioneren en de samenwerking binnen het Kernteam en RAO Rijn-West. Dit omvat het voorbereiden, opstellen en aanscherpen van vergaderstukken, evenals het vervullen van specifieke taken zoals het leiden van werkgroepen en het opstellen van voortgangsrapportages;
Bijdragen aan een landelijk plan van aanpak waarin LVVN haar verantwoordelijkheid neemt voor de rivierkreeft problematiek. Inzicht in de omvang van de schade in het stroomgebied. Verdere kennisontwikkeling over effectieve aanpakken. (kennis ontwikkelen en uitwisselen, aanpak verschilt afhankelijk van gebied/type water; duidelijkheid over verantwoordelijkheid voor aanpak (waarbij LVVN/Rijk hun verantwoordelijkheid nemen).
Zorgen dat resultaten uit de werkgroep vis en vishabitat in het RAO en indien nodig in het RBO worden gesproken.
Voortgangsrapportage Grip op uitvoering.
Een gedragen en efficiënt plan voor de participatie en communicatie richting SGBP4.
Terugkoppeling van (deel)resultaten / producten
De aanbieder stemt met de opdrachtgever periodiek de werkzaamheden af en evalueert deze.
Eisen
Door het indienen van een inschrijving verklaart de Inschrijver zich akkoord met alle hieronder genoemde eisen:
Beschikbaarheid:
De aangeboden kandidaat is gedurende de periode van uiterlijk 1 september 2025 t/m 1 september 2026 beschikbaar voor gemiddeld 10 uren per week voor de voorbereiding uitvoering en realisatie van het project en is flexibel inzetbaar. De kandidaat moet op 1 september 2025 kunnen starten, of in onderling overleg op een ander te bepalen datum;
Vormvereiste CV:
De inschrijver heeft de Curriculum Vitae van de kandidaat uitsluitend beschreven in bijgevoegd ‘Invulformulier Kwaliteit DOS-2025-0002016 ’ en toegevoegd in tabblad ‘aanmelding’ op het aanbestedingsplatform. Alleen CV’s die in het aangeboden format worden ingevuld, worden beoordeeld.
NOOT apart bijgevoegde CV’s (zoalsin eigen format) worden niet meegenomen in de beoordeling
Vormvereiste invulformulier Kwaliteit:
Per subcriterium staat voorgeschreven hoeveel A4 u ervoor mag gebruiken in het ‘Invulformulier Kwaliteit DOS-2025- 0002016’. Bevat uw uitwerking meer dan het gestelde maximum aantal pagina’s, dan worden de pagina’s die meer zijn dan het gestelde maximum niet beoordeeld;
Vormvereiste Tarief:
Bijlage ‘Invulformulier Uurtarief DOS-2025- 0002016’ wordt ingevuld en apart bijgevoegd in tabblad “aanmelding” op het aanbestedingsplatform;
BELANGRIJK: Uurtarief mag ENKEL ingevuld worden in het voornoemde ‘Invulformulier Uurtarief DOS-2025-0002016’zodat de kwaliteit beoordeeld kan worden zonder kennis van het Uurtarief.
Bandbreedte opdrachtwaarde en integrale uurtarief:
Het aangeboden uurtarief bedraagt in het ‘Invulformulier Uurtarief DOS-2025-0002016’minimaal € 115,00 en maximaal € 140,00 exclusief BTW inclusief alle overige kosten, bijvoorbeeld reis-, verblijf-, telefoon- en parkeerkosten;
Kennis en expertise:
Uit het ‘Invulformulier Kwaliteit DOS-2025-0002016’ blijkt minimaal dat de kennis en expertise van de aangeboden kandidaat aantoonbaar en verifieerbaar is (middels opleidingen, cursussen, werkervaring) beschikt over:
Minimaal WO werk/denkniveau, maak dit aantoonbaar d.m.v. aan te geven welke studie succesvol is afgerond;
Minimaal 4 jaar aantoonbare werkervaring als expert/ strategisch adviseur waterkwaliteit;
Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met het functioneren van openbaar bestuur en de daarmee samenhangende besluitvormingsprocessen, gelieve toelichten d.m.v. het omschrijven van verschillende rollen/functies die zijn uitgevoerd in de afgelopen periode;
Aantoonbare werkervaring met schrijven van notities/stukken voor bestuur, gelieve toelichten wat voor soort notities/stukken de kandidaat heeft geschreven;
Aantoonbare kennis van de KRW, maak dit aantoonbaar door middel van het beschrijven van 2 projecten en/of rollen/functies waarin en wanneer deze kennis is opgedaan;
Verklaring omtrent gedrag (VOGnp):
De inschrijver zal in het geval deze de opdracht gegund krijgt een VOGnp (algemeen risicoprofiel) van de kandidaat aanleveren via het aanbestedingsplatform binnen 4 weken na definitieve gunning. Het aanvragen van de VOGnp kan inschrijver zelf doen of hiervoor een dienstverlener inschakelen.
EMVI: Prijs-Kwaliteitverhouding
PZH hanteert het gunningcriterium ‘Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) - variant de Beste Prijs-Kwaliteitverhouding (PKV)’. De verhouding voor deze uitvraag is conform onderstaande:
Kwaliteit 80 punten
Uurtarief 20 punten
Competenties
Uit de door de inschrijver ingediende stukken en het verificatiegesprek blijkt dat de kandidaat minimaal over de onderstaande competenties beschikt. Deze competenties staan in relatie met de wijze waarop de opdracht moet worden uitgevoerd.
Communicatieve vaardigheden: Kan zich goed uiten op individueel en collectief niveau. Kan complexe waterkwaliteitskwesties duidelijk uitleggen aan zowel technische als niet-technische stakeholders. Kan ideeën uitwisselen en boodschappen overbrengen door taal en woordgebruik aan te passen aan de situatie en behoeften van de doelgroep. Kan goed te luisteren naar anderen en kan constructieve feedback te geven.
Resultaatgericht: Is gericht op het behalen van concrete resultaten, binnen de grenzen van tijd, budget en inzet van mensen en middelen.
Organiserend vermogen: Is in staat om de werkzaamheden (waaronder processen, projecten en activiteiten) van de organisatie-eenheid of groep zodanig te in te richten, dat de gewenste resultaten behaald kunnen worden.
Analytisch vermogen: Is in staat om op een systematische wijze (complexe) problemen en/of situaties te doorgronden en oorzaken en verbanden te leggen. Gebruikt deze analyses om strategische aanbevelingen te doen over waterkwaliteitskwesties en beleidsbeslissingen te ondersteunen.
Samenwerkingsvermogen: Is in staat om samen met personen van verschillende disciplines en culturele achtergronden (in team of groepsverband) gericht naar resultaten te werken.
Verantwoordelijkheidsgevoel: Neemt verantwoordelijkheid voor te nemen actie, niet alleen binnen het kader van de eigen werkzaamheden, maar ook breder binnen de organisatie en handelt zorgvuldig bij het afhandelen.
Zelfstandigheid: Zonder hulp van anderen taken verrichten, werkgroepen (bege)leiden en proberen op eigen kracht probleemsituaties op te lossen naar eigen overtuiging.
Doorgronden en delegeren: In staat zijn om complexe waterkwaliteitsvraagstukken systematisch te benaderen en op te lossen, waarbij, door het netwerk te kennen, de kracht van mensen binnen het netwerk optimaal wordt benut.
Uit de door de inschrijver ingediende stukken en het verificatiegesprek blijkt de aanpak van de voorliggende opdracht op de volgende deelgebieden:
de visie;
de proceskennis en kunde;
de inhoudelijke kennis en kunde.
Gunningscriteria
CV
Mate van aantoonbare relevante werkervaring als expert/strategisch adviseur waterkwaliteit binnen het Rijk, de Provincie, een gemeente, een adviesbureau en/of een Waterschap (Max. te behalen punten: 20); (Maximaal ½ A4). a. 4 tot en met 6 jaar ervaring als expert/strategisch adviseur waterkwaliteit binnen een van de hierboven genoemde organisaties (5 punten); b. 7 tot 10 jaar ervaring als expert/strategisch adviseur waterkwaliteit binnen een van de hierboven genoemde organisaties (10 punten); c. Meer dan 10 jaar ervaring als expert/strategisch adviseur waterkwaliteit binnen een van de hierboven genoemde organisaties (20 punten).
Visie op de opdracht en aanpak
In maximaal 1 A4 beschrijft de kandidaat zijn/haar visie en aanpak voor de uitvoering van de opdracht. (Maximaal te behalen punten: 60); In de uitwerking dient de kandidaat in ieder geval in te gaan op de volgende punten:
Kerntaken en verantwoordelijkheden Hoe zorgt de kandidaat voor een effectieve uitvoering van de strategische advisering en projectleiding met betrekking tot waterkwaliteit? Beschrijf de aanpak voor het voorbereiden en aanscherpen van vergaderstukken, zowel inhoudelijk als redactioneel, en het borgen van de samenwerking binnen het Kernteam, de diverse werkgroepen en het RAO. Geef aan hoe de kandidaat omgaat met de bestuurlijke en ambtelijke samenwerking, en hoe hij/zij de strategische inbreng bij besluitvormingsprocessen ondersteunt, rekening houdend met de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de specifieke behoeften van de regio RijnWest.
Implementatie en samenwerking Hoe draagt de kandidaat bij aan de implementatie van projecten en de samenwerking binnen verschillende werkgroepen en met externe partners? Beschrijf de rol van de kandidaat als trekker en liaison, met specifieke aandacht voor het afstemmen van activiteiten, het voorbereiden van plannen en het begeleiden van de besluitvorming. Geef voorbeelden van hoe de kandidaat eerder succesvol samenwerkte in soortgelijke omgevingen om resultaten te behalen in projecten rondom waterkwaliteit.
Projectleiding en regievoering Hoe stuurt de kandidaat de uitvoering van projecten, zoals bijvoorbeeld de voortgangsrapportage Grip op uitvoering en het organiseren van kennisdagen? Beschrijf de aanpak van de kandidaat voor het aansteken van de voortgang, het bewaken van planningen, en het coördineren van verschillende stakeholders binnen het project. Hoe zorgt de kandidaat ervoor dat de rapportages en communicatie richting betrokkenen tijdig en van hoge kwaliteit zijn?
Meerwaarde en strategisch advies Hoe kan de kandidaat extra meerwaarde bieden voor de succesvolle uitvoering van deze rol? Illustreer dit met voorbeelden van eerdere projecten waarbij de kandidaat strategisch advies heeft gegeven en waarin zijn/haar betrokkenheid bij waterkwaliteitsvraagstukken en de KRW bijdroeg aan het succes van de opdracht. Geef aan hoe de kandidaat de strategische doelen van het team kan versterken en bijdragen aan de algehele vooruitgang van waterkwaliteitsinitiatieven.
Sluit geheel niet aan op de voorliggende opdracht en biedt geen meerwaarde in de uitvoering van de functie (knock-out);
Sluit deels aan op de voorliggende opdracht en biedt minimale meerwaarde in de uitvoering van de functie (15 punten);
Sluit grotendeels aan op de voorliggende opdracht en biedt meerwaarde in de uitvoering van de functie (40 punten);
Sluit volledig aan op de voorliggende opdracht en biedt grote meerwaarde in de uitvoering van de functie (60 punten).
Subgunningscriterium Uurtarief
Totaal aantal te behalen punten voor het subgunningscriterium Uurtarief: 20.
Het aangeboden uurtarief bedraagt minimaal € 115,-- en maximaal € 140,-- exclusief BTW (inclusief alle overige kosten) en bij elke Euro hoger dan € 115,--, geldt een mindering van 0,8 punten.
Aanvullende informatie
Plaats tewerkstelling:
Flexibel: Eigen werkplek en aanwezig bij bijeenkomsten van Kernteam (8 keer per jaar), Regionaal Ambtelijk Overleg (RAO’s, 5 keer fysiek 4 keer digitaal) en aanvullende 1 op 1 afspraken met Kernteam leden en werkgroep leden). De werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden op locatie waar de activiteiten zich afspelen. Meestal is dat op het provinciehuis van Utrecht of in ruimtes op loopafstand van CS Utrecht.
Beoogde einddatum van de opdracht: 20 augustus 2026, uiterlijk 1 september 2026
Gemiddeld aantal uren per week: Gemiddeld 10 uren per week. Als het werkpakket te groot is, dan maken we keuzes binnen het Kernteam zodat dit de maximum inzet is en blijft.
Verlenging: Verlengingsoptie van 3 keer 1 jaar
Let op!: Met de inwerkingtreding van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en het vervallen van de VAR-verklaring is er risico ontstaan bij de aanbestedende diensten met betrekking tot schijnzelfstandigheid en de afdracht van belastingen. Om dit risico te beperken vragen wij bij inzet van ZZP’ers de modelovereenkomst te ondertekenen door de in te zetten ZZP’er. In dit kader stelt de aanbestedende dienst nadrukkelijk dat:
Opdrachtnemer als zelfstandige werkzaamheden verricht en expertise heeft op het gebied van de voorliggende verder omschreven werkzaamheden en bereid is deze buiten dienstbetrekking ten behoeve van de Opdrachtgever te verrichten;
Als gevolg van het voornoemde geen hiërarchische aansturing zal plaatsvinden;
Opdrachtnemer over eigen apparatuur beschikt voor de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden;
Opdrachtgever en Opdrachtnemer uitsluitend met elkaar wensen te contracteren op basis van een overeenkomst van opdracht in de zin van artikel 7:400 e.v. BW;
Opdrachtgever en Opdrachtnemer uitdrukkelijk niet beogen een arbeidsovereenkomst aan te gaan in de zin van artikel 7:610 e.v. BW;
Opdrachtgever en Opdrachtnemer uitdrukkelijk niet beogen een aanstelling in dienst van Opdrachtgever in de zin van artikel 1 Ambtenarenwet jo. B.1 CAP tot stand te laten komen.