Amstel 1, 1011 PN Amsterdam, Nederland
Begindatum:
1 aug 2025Einddatum:
31 jan 2026Uren per week:
32 - 36Publicatiedatum:
8 jul 2025De opdracht richt zich op de implementatie van het reeds ontwikkelde plan van aanpak voor duurzame inzetbaarheid binnen de directie Afval & Grondstoffen (A&G), én op de voorbereiding van een vertaling naar de nieuwe directie Stadswerken. De centrale gedachte hierbij is een fundamentele verschuiving: van het beperken van verzuim naar het versterken van inzetbaarheid. Door te focussen op de mensen die het werk doen, ontstaat er een positieve beweging op de werkvloer die leidt tot een hogere betrokkenheid, betere prestaties en uiteindelijk een structurele verlaging van het verzuim. Deze opdracht maakt onderdeel uit van het stedelijk programma duurzame inzetbaarheid van de gemeente Amsterdam. Dit stedelijke programma biedt een stevige basis, maar sluit niet in alle gevallen voldoende aan bij de praktijk en uitdagingen van uitvoerende directies zoals A&G. Juist daarom zijn maatwerktrajecten gestart. Deze opdracht is daar een concreet voorbeeld van: het biedt een gerichte aanpak die is afgestemd op de praktijk, cultuur en dynamiek van de uitvoerende organisatieonderdelen.
Hoewel er bestuurlijk commitment is op het plan van aanpak, blijft het verzuim hoog. De gekozen strategie is om niet te blijven sturen op afwezigheid, maar om de voorwaarden te creëren voor aanwezigheid: werkplezier, waardering, perspectief en veiligheid. Deze omslag vraagt om een integrale aanpak waarbij gedragsverandering, communicatie, leiderschap en concrete werkplekken centraal staan.
Implementeren van het bestaande plan van aanpak binnen directie Afval & Grondstoffen:
Concretiseren van inzetbaarheidsmaatregelen die direct bijdragen aan motivatie en werkvermogen, Q3 - 2025;
Ontwikkelen van loopbaanpaden en ontwikkelinstrumenten voor verschillende doelgroepen, Q3 & Q4 - 2025;
Aanjagen van een positieve gedragsverandering op de werkvloer, waarbij vakmanschap en eigenaarschap centraal staan - 2025;
Professionalisering van het leidinggevend kader rondom coachend leidinggeven en sturen op inzetbaarheid - 2025;
Zichtbaar maken en versterken van medewerkers die goed functioneren, met als doel een cultuurverandering van binnenuit, Q3 / Q4 - 2025;
Voorbereiden van de integratie met Stadswerken: analyse, stakeholdergesprekken en concrete aanbevelingen voor het DI-beleid binnen de nieuwe organisatie Q4 2025/ Q1 2026;
Structurele samenwerking met HR, vitaliteitsteam, leidinggevenden en medewerkers - 2025/2026.
Dit dient duidelijk geel gemarkeerd in het cv te staan.
De motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
Geef in maximaal 1 A4 aan waarom uw kandidaat de meest geschikte is voor deze opdracht.
Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd;
De aangeboden kandidaat is in het bezit van een erkende HBO diploma. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
Let op! De kandidaat moet het document meenemen naar het interview zodat de opdrachtgever kan controleren of deze voldoet. Indien het document niet aanwezig is of niet voldoet wordt het gesprek beëindigd en de offerte ter zijde gelegd;
De aangeboden kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring op het gebied van HR en Duurzame Inzetbaarheid;
De aangeboden kandidaat heeft ervaring met project-/programmamanagement binnen een (semi-) overheid;
Dit dient duidelijk geel gemarkeerd in het cv te staan.
De motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
De aangeboden kandidaat is geschoold en ervaren in processen en procesoptimalisatie (bv. Lean Six Sigma (black) Belt).
30p
De aangeboden kandidaat heeft ervaring met de uitrol/implementatie van Duurzame Inzetbaarheid binnen uitvoerende directie en/of bedrijfsonderdeel.
30p
Het uurtarief voor deze tender bedraagt maximaal € 125,-
Het uurtarief (exclusief BTW) dat u opgeeft is inclusief reis- en verblijfkosten, indexatie en overige bijkomende kosten voor de gehele duur van de opdracht en optionele verlengingen.
40p
Analytisch vermogen:
Kan hoofd- en bijzaken onderscheiden, een vraagstelling in onderdelen uitsplitsen en logische verbanden leggen tussen de verschillende deelaspecten.
5p
Omgevingsbewustzijn:
Laat blijken goed geïnformeerd te zijn over vakinhoudelijke, organisatorische, maatschappelijke, politieke ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren en weet deze effectief te benutten voor de eigen functie of organisatie.
5p
Samenwerken:
Levert een constructieve bijdrage aan een gezamenlijk resultaat, in het bijzonder aan de sfeer en de relaties binnen de groep of het team.
5p
Resultaatgerichtheid:
Concrete doelen als uitgangspunt nemen voor het eigen gedrag en hieraan vasthouden totdat het doel bereikt is.
5p
Overtuigingskracht:
Oefent, op basis van persoonlijk overwicht, invloed uit op mensen en situaties, gericht op acceptatie en het overwinnen van weerstanden. Communiceert ideeën duidelijk en stellig.
5p
Relatiebeheer:
Bouwt persoonlijke relaties op met klanten en andere contactpersonen, onderhoudt en benut ze.
5p
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
De opdrachtgever
De Directie Afval & Grondstoffen is onderdeel van het cluster Stadsbeheer en zorgt voor het inzamelen en zo hoogwaardig als mogelijk laten verwerken van het huishoudelijk afval en afval van bedrijven dat daarop lijkt. Het voorkomen van (rest)afval is de hoofddoelstelling. Afvalinzameling betekent samenwerken met bewoners en bedrijven in de stad. De directie is verantwoordelijk voor een efficiënte en zo schoon mogelijke inzamellogistiek. Ten slotte is de directie verantwoordelijk voor de afvalstoffenheffing. Binnen de directie zorgt de afdeling Strategie & Projecten voor beleidsvorming en –realisatie. De doelen uit het Uitvoeringsprogramma Afval zijn daartoe door vertaald in concrete programma’s en projecten.
Planning interviews:
Direct na vrijval worden de aanbiedingen gewogen en wordt contact opgenomen met de leveranciers. Indien een kandidaat in de week na de sluiting beperkt beschikbaar is voor een interview via MS Teams gelieve in de motivatie de mogelijke contactmomenten te benoemen. Gunning is uiterlijk 14 dagen na sluiting.
Beoordeling Interview:
Om de functie of opdracht goed uit te kunnen voeren moet de kandidaat over bepaalde competenties beschikken.
Ook wordt van alle medewerkers en 'externe inzet' van de gemeente Amsterdam verwacht dat zij open, actief en integer zijn.
De opdrachtgever heeft voor deze offerteaanvraag de onderstaande competenties als eis gesteld.
Er wordt aangegeven welk niveau van beheersing vereist is (basis, gevorderd of expert).
De kandidaat moet in staat zijn om de beheersing van de competenties tijdens het gesprek aan te kunnen tonen.
De beheersing van de competenties wordt tijdens het interview beoordeeld door de opdrachtgever. Aan alle kandidaten worden dezelfde vragen gesteld om te kunnen toetsen in welke mate ze aan de competenties voldoen.
De vragen die door de opdrachtgever worden gesteld worden vooraf niet bekend gemaakt.
Per competentie wordt een cijfer (0-10) gegeven met onderbouwing. De gemeente kan besluiten vooraf een weging mee te geven aan de competenties.
De score van de kandidaat op de competenties dient per competentie minimaal een 6 te zijn. Als dat niet het geval is, dan wordt de offerte ter zijde gelegd.
De beoordeling van het interview leidt tot de rangorde die bepaalt welke leverancier de opdracht gegund krijgt.
CV-eisen
U voegt het cv toe van de kandidaat. Het cv is opgesteld in het Nederlands en is maximaal 5 A4 groot. Als een cv meer dan 5 A4 omvat worden alleen de eerste 5 A4 meegenomen in de beoordeling. Het cv dient enkel en alleen ter verificatie van de bij de eisen en wensen gegeven antwoorden.
Overige informatie
Leverancier dient te handelen namens de bepalingen zoals opgenomen in artikel 8 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI). Voor meer informatie zie: artikel 8, wet WAADI
Om arbeidskrachten ter beschikking te stellen voor Gemeente Amsterdam dient uw organisatie in het kader van de wet Waadi geregistreerd te staan bij de Kamer van Koophandel. Om te controleren of deze registratie voor u van toepassing is doe de Waadi check
Optioneel tot verlenging: Ja
U dient minimaal 1 relevante referentie op te geven van de aangeboden kandidaat.
Vul in:
organisatie
naam contactpersoon
telefoonnummer contactpersoon.
Na afstemming met kandidaat en na het gesprek kan de opdrachtgever besluiten om in contact te treden met de referentie.
Let op: de referentie dient op de hoogte te zijn.