Begindatum:
1 sept 2025Einddatum:
31 aug 2026Uren per week:
24Publicatiedatum:
15 jul 2025Wat ga je doen
De programmalijn Data & Informatievoorziening (Data&IV) ondersteunt de inhoudelijke programmalijnen en bouwt aan een data-infrastructuur voor natuurdata. Vanuit deze programmalijn ondersteun je de programmalijn Omgevingscondities. Elke soort en vegetatie heeft haar eigen plek in het landschapssysteem, met specifieke (a)biotische omstandigheden die nodig zijn voor een duurzaam voortbestaan. Wanneer dit systeem onder druk komt te staan en soorten hun levenscyclus niet meer kunnen voltooien, zijn maatregelen nodig om deze condities te herstellen. De programmalijn Omgevingscondities richt zich op het verkrijgen van inzicht in het benodigde systeemherstel, effecten van drukfactoren en het effect van de uitgevoerde herstelmaatregelen. Deze monitoring is essentieel om 'een vinger aan de pols' te houden, en te evalueren of we op de goede weg zijn met het herstelproces van de omgevingscondities en het behalen van onze natuurdoelen.Je helpt bij het inzichtelijk maken van informatiebehoeften, het in kaart brengen en toetsen van beschikbare (versnipperde) databronnen en het beoordelen van de kwaliteit en bruikbaarheid van datasets. Hiervoor zoeken we iemand die enerzijds veel verstand heeft van informatiestromen en anderzijds oog heeft voor de gebruiker. Het scheiden van hoofd- en bijzaken is hierin natuurlijk van groot belang. Binnen het programma werken we iteratief en leren we door toe te passen, te experimenteren en leren en te verbeteren. Binnen omgevingscondities werk je samen met projectleider, inhoudelijke experts, de data steward van Data en Informatievoorzieningsteam en externe partijen. We zoeken iemand die geen moeite heeft en er plezier in heeft om zich te verdiepen in het natuurdomein en makkelijk beweegt in een complex stakeholdersveld van provincies, Rijksoverheid, terreinbeherende organisaties (tbo's) en adviesbureaus. Kennis van het natuurdomein zien we als een pre.
Verantwoordelijkheden
Wensen
Wie zijn wij
BIJ12 is de uitvoeringsorganisatie voor de 12 provincies en brengt kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. BIJ12 zorgt voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale regelingen. Hieraan wordt gewerkt vanuit 4 units: Faunazaken en ACSG (Advies Commissie Schade Grondwater)Natuurinformatie en Natuurbeheer (NiNb)GBO voor het beheer van gezamenlijke informatiesystemenStikstof en Natura 2000 Achtergrond Verbeterprogramma VHR-monitoring
BIJ12 is opdrachtnemer van het Verbeterprogramma VHR-monitoring (VVM). Hierin wordt gewerkt aan de noodzakelijke en urgente verbeteringen in het landelijk stelsel van natuurmonitoring, informatievoorzieningen en rapportage, die voortkomen uit de gezamenlijke informatiebehoefte van Programma Natuur (PN), Programma stikstofreductie en natuurverbetering (PSn) en wet-en regelgeving. De uitvoering daarvan is een opgave voor Provincies en Rijk gezamenlijk. De activiteiten in dit programma zijn georganiseerd langs drie inhoudelijke programmalijnen, die voortkomen uit de verschillende vormen van monitoring: Natuurmaatregelen, Omgevingscondities en Doelbereik. Iedere programmalijn kent een projectteam. Ieder projectteam coordineert de activiteiten en werkt samen met vertegenwoordigers en experts van de deelnemende organisaties aan de resultaten van het programma. Naast de drie programmalijnen is in 2024 de start gemaakt met de programmalijn Data en Informatievoorziening.
Context
Opdrachtgever voor het programma is de Stuurgroep Natuurmonitoring en -informatievoorziening met deelnemers namens de ministeries van LVVN, IenW, Defensie en de samenwerkende provincies. De uitvoering daarvan is ondergebracht bij BIJ12. Het programma bestrijkt de periode 2024-2030 en is gericht op versterking van bestaande en nieuwe instrumenten voor natuurmonitoring en op verbetering van de samenwerking tussen de partijen die samen invulling geven aan de keten van natuurinformatie.
Aantal uur per week: 24 uur (deels op locatie kantoor BIJ12 te Utrecht, deels thuis)
Verlengingsopties van 2 maal 12 maanden. Verlenging vindt plaats op basis van verder gelijkblijvende contractuele voorwaarden (waaronder het uurtarief).
Gezien de werkzaamheden is het niet mogelijk voor ZZPers om zich in te schrijven op deze uitvraag.