Begindatum:
1 okt 2024Einddatum:
31 mrt 2025Uren per week:
32Publicatiedatum:
2 aug 2024Wie zijn wij
BIJ12 is de uitvoeringsorganisatie voor de 12 provincies en brengt kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. BIJ12 zorgt voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale regelingen. Hieraan wordt gewerkt vanuit 4 units:
Faunazaken en ACSG (Advies Commissie Schade Grondwater)
Natuurinformatie en Natuurbeheer (NiNb)
GBO voor het beheer van gezamenlijke informatiesystemen
Stikstof en Natura 2000
Achtergrond Programma Verbetering VHR-monitoring
BIJ12 is opdrachtnemer van het Verbeterprogramma VHR-Monitoring (VVM). Hierin wordt gewerkt aan de noodzakelijke en urgente verbeteringen in het landelijk stelsel van natuurmonitoring, informatievoorzieningen en rapportage, die voortkomen uit de gezamenlijke informatiebehoefte van Programma Natuur (PN), Programma stikstofreductie en natuurverbetering (PSn) en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De uitvoering daarvan is een opgave voor Provincies en Rijk gezamenlijk.
De activiteiten in dit programma zijn georganiseerd langs drie inhoudelijke uitvoeringslijnen, die voortkomen uit de verschillende vormen van monitoring: Natuurmaatregelen, Omgevingscondities en Doelbereik. Iedere uitvoeringslijn kent een projectteam. Ieder projectteam coördineert de activiteiten en werkt samen met vertegenwoordigers en experts van de deelnemende organisaties aan de resultaten van het programma. Naast de drie uitvoeringslijnen is in april ‘24 de start gemaakt met een expertiseteam Data en Informatievoorziening. Het programmamanagement wordt uitgevoerd door een klein programmateam bestaande uit de programmamanager en een programmasecretaris. In totaal bestaat het programmateam nu uit 14 collega’s.
Context
Opdrachtgever voor het programma VVM is de Stuurgroep Natuurmonitoring en -informatievoorziening met deelnemers namens de ministeries van LNV, IenW, Defensie en de samenwerkende provincies. De uitvoering daarvan is ondergebracht bij BIJ12. Een programmateam van projectleiders, projectmedewerkers, een projectondersteuner en een programmamanager geven invulling aan het programma, in nauwe samenwerking met een netwerk van medewerkers van de provincies, Rijk en betrokken ketenpartners.
Om de provincies op langere termijn nog beter te kunnen ondersteunen met betrouwbare natuurinformatie, zet BIJ12 in op een programma voor de periode 2024 – 2030 dat is gericht op versterking van bestaande en nieuwe instrumenten voor natuurmonitoring en op verbetering van de samenwerking tussen de partijen die samen invulling geven aan de keten van natuurinformatie. Als adviseur ecologie maak je onderdeel uit van het expertteam voor het ontwikkelen van uniforme beoordelingskaders van de programmalijn doelbereik.
Wat ga je doen
Het doel van deze opdracht is de ontwikkeling van een beoordelingssystematiek om de kwaliteit van habitattypen en leefgebieden van soorten vast te stellen. Om aan de huidige informatievragen op gebiedsniveau te voldoen zijn de afgelopen jaren verschillende aanpakken per rapportagevorm en daarbinnen ook per voortouwnemer ontwikkeld. Het ontbreken van een methodiek die door alle overheden op dezelfde manier wordt toegepast heeft geleid tot veel kritische vragen en wantrouwen zowel vanuit de politiek als de maatschappij over vergelijkbaarheid van rapportages en kwaliteit van beoordelingen. Om het VHR-doelbereik goed in beeld te krijgen is één uniforme beoordelingsmethodiek noodzakelijk welke schaalbaar en vergelijkbaar is tussen verschillende rapportages en voldoet aan de wettelijke kaders.
Deze beoordelingskaders staan niet op zichzelf maar vormen een onderdeel van een samenhangend stelsel van de Nederlandse implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn. De kaders van het stelsel worden bepaald door de verplichtingen uit de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn en de Natuurherstelverordening. Het is uitdrukkelijk het doel van de opdracht om de beoordelingssystematiek te ontwikkelen en te beschrijven vanuit het gehele samenhangende stelsel.
De voortouwnemers (provincies, Rijkswaterstaat en Defensie) gaan deze beoordelingssystematiek gebruiken zodat er na implementatie landelijk uniform beoordeeld wordt. Onderdeel van de opdracht is het opzetten en uitvoeren van pilot om de beoordelingssystematiek in de praktijk te ervaren en continu te toetsen en verbeteren. Deze pilots zullen worden uitgevoerd door het expertteam (zie hieronder) en/of in samenwerking met voortouwnemers. Je staat er niet alleen voor maar gaat deelnemen in een nieuw te formeren team van ecologische experts op het gebied van natuur(monitoring) en beleid.
Het team van experts bestaat uit:
een expert op het gebied van habitattypen en soorten kenmerkend voor de grote wateren en beleid bij RWS. (RWS)
een adviseur/beleidsmedewerker natuur(monitoring) bekend met de processen en impact van de beoordelingssystematiek bij provincies. (vanuit provincies)
een expert soortenmonitoring (extern)
een ketenexpert met oog voor politieke en bestuurlijke belangen die er spelen op het gebied van biodiversiteit, soortenbeleid en natuur. (LVVN)
Een jurist met specialiteit natuurbescherming. (vanuit provincies)
Twee senior-adviseurs ecologie,
een product owner/werkpakketleider (VVM-programma),
en U een adviseur ecologie. (extern)
Als adviseur ecologie ben je de motor van het expertteam en verantwoordelijk voor het uitwerken en uitschrijven van onderdelen van de beoordelingssystematiek. Jouw kennis op het gebied van monitoring van soorten, habitats en leefgebieden in relatie tot het Natura 2000 / Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL), komt hierbij goed van pas. Je werkt nauw samen met de senior-adviseurs ecologie die jou samen met de andere experts inhoudelijk ondersteunen Je denkt mee over welke activiteiten nodig zijn voor het verbeteren van de natuurmonitoring in Nederland vanuit de eisen van de VHR. Je helpt met het specificeren van de behoeften en uit te voeren stappen en neemt hierin een proactieve rol. Dit proces vraagt veel afstemming met de betrokken leden van het expertteam, dus je zult veel en helder moeten communiceren. Je zorgt voor een goede afstemming met de overige experts en werkt samen met hen aan de opdracht. Je bent in staat complexe vraagstukken te vertalen voor de stakeholders, zodat zij hier snel inzicht krijgen. Je kunt zelfstandig uitvoering geven aan pilotprojecten in samenwerking met de voortouwnemers en aangeven wat er nodig is om vorderingen te maken.
Aantal uur per week: 32 uur (Op locatie van kantoor BIJ12 te Utrecht en deels thuis)
Verlengingsopties: 4 x 6 maanden
Verlenging vindt plaats op basis van verder gelijkblijvende contractuele voorwaarden (waaronder het uurtarief).
Eisen
Eis 1: Uw aanbieding past binnen het door ons vastgestelde maximum uurtarief voor deze opdracht van maximaal € 107,- De aanbieding is een all-in tariefstelling, waaronder o.a. reiskosten, woon-werk en evt feekosten. Het aangeboden tarief dient te passen binnen het gestelde maximum uurtarief.
Eis 2: De aangeboden kandidaat is akkoord
a) dat deze opdracht voor 32 uur per week wordt uitgevoerd.
b) met de procedure en de inhuurvoorwaarden.
c) cv bevat 2 referenties
Eis 3
a) Geef naast het cv een aparte toelichting op alle eisen en shortlistcriteria in hetzelfde document. Bij voorkeur op 1 pagina dient u aan te geven met welke in het cv genoemde ervaring u voldoet aan de gestelde eisen en shortlistcriteria. Benoem alle nummers van de eisen en de nummers van de shortlistcriteria. Geef ook het aantal punten bij de onderbouwing op de shortlistwensen.
b) Let op. U dient geen teksten in de velden van het DAS-systeem in te voeren. Deze worden niet meegenomen in de beoordeling.
Eis 4: Minimaal 10 jaar aantoonbare werkervaring als adviseur ecologie. Toelichting: Benoem in het cv het nummer van deze eis bij de passende werkervaring. Benoem duidelijk (specifiek) hoe en bij welke opdrachtgever de (werk)ervaring van het gevraagde is opgedaan.
Eis 5: Minimaal 10 jaar aantoonbare werkervaring met het opstellen van adviesrapporten.
Eis 6: Minimaal 6 jaar aantoonbare werkervaring met natuurwetgeving.
Eis 7: Aantoonbare kennis en ervaring met de methodieken van natuurmonitoring: N2000, SNL, NEM en/of procesindicatoren.
Eis 8: Aantoonbare werkervaring met beheerplannen, LESA’s en/of NDA’s.
Eis 9: Aantoonbare werkervaring met het ontwikkelen van beoordelingssystematieken .
Wensen
Shortlistcriterium 1: Aantal jaren aantoonbare werkervaring kennis en ervaring met het ontwikkelen van beoordelingssystematieken
Shortlistcriterium 2: Aantal jaren aantoonbare werkervaring kennis en ervaring met de methodieken van natuurmonitoring: N2000, SNL, NEM en/of procesindicatoren.
Shortlistcriterium 3: Aantal jaren aantoonbare jaren werkervaring met het opstellen van beheerplannen
Shortlistcriterium 4: Aantal jaren aantoonbare jaren werkervaring met het uitvoeren van LESA’s.
Fase 2. Mondelinge ronde: beoordeling prijs en kwaliteit Prijs maximaal 200 punten en Kwaliteit maximaal 800 punten Indien in het interview de kandidaat 300 punten of minder behaald, behoudt BIJ12 zich het recht om niet te gunnen.
A. Persoonlijke eigenschappen 250/125/50
Resultaatgerichtheid
Geduld en affiniteit met werkprocessen
Omgevingssensitiviteit
Analytisch vermogen
Flexibiliteit
Teamspeler
B. Vaardigheden 250/125/50
Kennis op een begrijpelijke wijze kunnen overbrengen.
Kunnen werken in een dynamische en bestuurlijke omgeving.
Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
C. Kennis 300/150/50
Ervaring met ontwikkelen van beoordelingssystematieken
Ervaring met specificeren van de behoeften en uit te voeren stappen
Kennis van LESA’s, beheerplannen, n2000/SNL/etc
Kennis van ecohydrologie