Wie zijn wij
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Vanuit het domein Landelijke Leefomgeving (LLO) dragen we bij aan een aantrekkelijk, vitaal landelijk gebied en een schoon en robuust bodem- en grondwatersysteem. Onze kerntaken zijn natuur (inclusief groene vergunningverlening), landbouw, water en bodem(-sanering). Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een sterke verbinding tussen de natuur, de mensen en maatschappij, een duurzame landbouw en een robuust Natuurnetwerk. Zo zorgen we zorgen met onze teams samen met waterschappen en drinkwaterbedrijven voor waterveiligheid, aanpak droogtebestrijding en drinkwatervoorziening. We versterken de leefbaarheid van het landelijk gebied door uit te gaan van de kracht van een gebied, en lokale initiatieven te ondersteunen. En geven uitvoering aan programma’s zoals Klimaatadaptatie, Bodemdaling en Agenda Vitaal Platteland.
Bij het team Projectleiders in het Landelijk gebied ga je voor een uitvoerend programma aan de slag in een of meerdere van de deelgebieden in de provincie Utrecht. Je realiseert de ambities die gesteld zijn ten aanzien van natuur, water, landbouw, erfgoed en recreatie gericht op het landelijk gebied. Daarbij ben je bent een schakel tussen de provincie en de betrokkenen in het gebied.
Vanuit team PL2 ga je werken voor de Concernopgave Aanpak Stikstof
Sinds de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 over het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is er op dit gebied veel gebeurd in Nederland. Veel sectoren hebben te maken met de stikstofproblematiek of met de gevolgen ervan: landbouw, mobiliteit, woningbouw, industrie. Het is duidelijk geworden dat we een nieuwe balans moeten zoeken tussen de bescherming en het herstel van onze natuur enerzijds en maatschappelijke en economische ontwikkeling anderzijds. Om die balans te vinden is het programma Aanpak Stikstof opgericht.
Op 15 juli 2020 hebben PS de Leidraad Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof vastgesteld.
Om de doelstellingen in het programma te kunnen realiseren en het rijksbeleid te kunnen uitvoeren zijn binnen het programma twee teams ingericht: het team Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) en het team Beleid en Uitvoering. Deze twee teams werken nauw samen binnen het programma en met een 3e pijler binnen de Aanpak Stikstof, vergunningverlening en handhaving dat binnen de lijnorganisatie is gepositioneerd.
In het team GGA Wordt in en rondom de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden met de stakeholders gezocht naar de mogelijkheden om de doelstellingen voor stikstof te halen. In de gebiedsgerichte aanpak werken we integraal aan de verschillende opgaven die er in dat gebied liggen, en proberen we zoveel als mogelijk aan te sluiten op projecten die er al lopen. De gebiedsgerichte aanpak kent twee deelgebieden: West en Oost. Per deelgebied is een bestuurlijke Gebiedstafel ingericht.
Wat ga je doen als strategisch projectleider Gebiedsgerichte aanpak
Je stuurt het team Gebiedsgerichte Aanpak aan en je werkt nauw samen met en rapporteert direct aan de programmamanager Aanpak Stikstof