thumbnail
thumbnail

Adviseur

Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
Geen maximum
32 Utrecht

Begindatum:

11 okt 2023

Einddatum:

10 okt 2024

Uren per week:

32

Publicatiedatum:

8 sept 2023

Functie
Adviseur Natuur die vanuit inhoudelijke kennis overzicht biedt, sterke analyses maakt en ingewikkelde materie eenvoudig presenteert en communiceert.

Functiebeschrijving
Jij bent de adviseur die wil bijdragen aan een complex en actueel natuurvraagstuk! Met het werk aan robuuste natuur en het verminderen van stikstofuitstoot staan provincies voor één van de grootste opgaves van deze tijd. Jij werkt hier aan mee: voor, door en met provincies.

BIJ12 en het Interprovinciale Programma Stikstof & Natuur (IPSN) van de twaalf provincies zoeken een ervaren adviseur natuur die een sleutelrol wil spelen in de natuuropgave van provincies. Je zet jouw inhoudelijke kennis en ervaring en je analytische en communicatieve vaardigheden in om provincies te ondersteunen bij het nemen van besluiten over en het kiezen van positie in het stikstof- en natuurbeleid. Dat doe je onder andere door het maken van (ecologische) analyses die je op een beknopte en begrijpelijke wijze presenteert. 

Zowel BIJ12 als het IPSN helpen de provincies om zicht te krijgen op de toestand van de natuur in de beschermde Natura 2000-gebieden. Ook zorgen wij voor uniformiteit in informatievoorziening en helpen wij bij uitvoering van provinciale regelingen. Dit doen we bijvoorbeeld door provincies te ondersteunen bij het opstellen van natuurdoelanalyses en door de methodiek voor natuurmonitoring verder uit te werken. Jij vervult hierin als adviseur een belangrijke rol. IPSN werkt in een beleidsmatige omgeving en helpt bestuurders om weloverwogen besluiten te nemen. Gezien de grote maatschappelijke betekenis werk ook jij binnen deze dynamische context en staat ook jouw werk soms volop in de schijnwerpers. Jij houdt de ogen op de bal, blijft rustig en zorgt voor feitelijke en zakelijke analyses en overzichtelijke en begrijpbare presentaties

Wie zijn wij?
Je maakt formeel onderdeel uit van het Expertiseteam (Stikstof & Natura 2000) van BIJ12. Vandaaruit werk je in de praktijk van alledag in het enthousiaste natuurteam van het IPSN. Jouw werkzaamheden voer je uit in nauwe samenwerking met de programmamanager, opgavenmanagers en collega adviseurs en ecologen.

Over aanpak stikstof en het programma IPSN
Het Rijk kent de landelijke aanpak stikstof. Provincies hebben het Interprovinciale programma stikstof & Natuur (IPSN). Onder aansturing van een programmadirecteur, 3 programmamanagers en een aantal opgavenmanagers wordt uitvoering gegeven aan de beleidsontwikkeling en -uitvoering van het stikstofdossier ter ondersteuning van de provincies.

Wat ga jij doen?
Als adviseur Natuur werk je aan natuuropgaves binnen de context van het stikstofdossier. Vanuit deze rol ben je betrokken bij de verdere uitwerking het Nationaal Programma Landelijk Gebied, inclusief de Natuurdoelanalyses, en de volgende fase van het landelijke Programma Natuur. Ook werk je bijvoorbeeld aan het verbeteren en uitbouwen van natuurmonitoring. Dat doe je door ontwikkeling van producten die provincies ondersteunen en door het maken van analyses.

Je onderhoudt proactief je netwerk binnen andere IPSN programmalijnen, provincies, BIJ12 en met relevante andere stakeholders. Met jouw ecologische kennis adviseer je provincies op het vlak van natuur en draag je bij aan (bestuurlijke) besluitvorming. Je bent vanuit het IPSN inhoudelijk gesprekspartner voor zowel collega’s, ecologen van BIJ12, provincies als bij het Rijk.

In de interbestuurlijke samenwerking met het Rijk en decentrale overheden lever je input aan de provincies in vakinhoudelijke overleggen. Daarnaast fungeer je bijvoorbeeld als voorzitter of (deel)projectleider voor één of meerdere projecten. Je vertaalt de complexe inhoud naar plannen van aanpak, beleidsanalyses, adviezen en andere producten ter ondersteuning van besluitvorming op het vlak van natuurbeleid, monitoring en data.

Kandidaatprofiel
Je bent goed ingevoerd in natuurwetgeving en hebt goede parate kennis van hoe het Natura 2000-systeem werkt. Ook heb je affiniteit met natuurmonitoring en –data, en ben je analytisch ingesteld. Je beschikt over het vermogen om complexe vraagstukken grondig te analyseren en kunt verbanden leggen tussen verschillende informatiebronnen. Door je analytische vaardigheden ben je in staat om waardevolle inzichten op te halen die bijdragen aan het formuleren van adviezen, rapportages en presentaties.

Je blinkt uit in het bieden van overzicht en het behapbaar maken van ingewikkelde materie. Aan mensen zonder ecologische kennis kun je de complexe inhoudelijke materie effectief overbrengen. Daarnaast weet je optimaal gebruik te maken van de expertise van senior ecologen en kun je hun kennis effectief benutten in je werk. Je werkt graag in teamverband en bent flexibel ingesteld. Bovendien beschik je over uitstekende organisatorische vaardigheden en neem je een proactieve houding aan in je werk. Je brengt je netwerk mee of weet dat snel op te bouwen. Naast je inhoudelijke bagage sta je stevig genoeg in je schoenen om stevig te adviseren over onderwerpen die in de schijnwerpers van de publieke opinie staan en volop onderdeel zijn van het politiek-bestuurlijke debat. Bovendien heb je oog voor de verschillende belangen en de politieke afwegingen die bij het stikstofdossier horen.

Achtergrond

- WO werk- en denkniveau op het vlak van natuur en landschap, een afgeronde (universitaire) opleiding als ecoloog of bioloog met als specialisatie ecologie zijn daarbij een pre.
- 2-5 jaar werkervaring, bij voorkeur in een politiek-bestuurlijke of beleidsmatige omgeving
- Parate kennis van en ervaring met natuurwetgeving en de Natura 2000-systematiek.
- Sterke communicatieve vaardigheden en goed in presenteren
- Kennis van methoden en technieken voor monitoring, informatiebeheer en uitwisseling of je hebt hier affiniteit mee.
- Gevoel voor of kennis van wet- en regelgeving rondom het stikstof- en natuurdossier.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Sybren Hindriks via 06 43 53 65 77 / sybren.hindriks@kbenp.nl of met Hibo Abdi via 06 43 36 34 42 / hibo.abdi@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Sybren Hindriks
Sybren Hindriks
Opdracht Adviseur
Opdracht Adviseur Hibo Abdi
Hibo Abdi
Opdracht Adviseur

Ben jij de Adviseur die deze organisatie zoekt?

Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.