Deze opdracht is recent binnengekomen en wordt zo snel mogelijk bijgewerkt. Neem alvast contact op met onze adviseur voor meer informatie over de opdracht.
Projectleider
(DASTwente) Gemeente Dinkelland, Gemeente Tubbergen & Noaberkracht
Wij zijn Noaberkracht. De ambtelijke organisatie die werkt voor twee Twentse gemeenten: Dinkelland en Tubbergen. Met driehonderdvijftig medewerkers helpen wij de beide gemeentebesturen met het waarmaken van hun ambities. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg en welzijn, wonen, openbare ruimte, veiligheid, en ondernemen. Onze stijl van werken noemen wij “samenlevingsgericht”. Wij zijn er voor de samenleving, en maken beleid zoveel mogelijk samen met onze inwoners en partners. Omdat we nu eenmaal geloven in de kracht van samenwerken en goed Noaberschap!
In het kader van een landelijke programma Gemeenten Samen Gezond hebben de gemeenten Enschede, Hof van Twente, Tubbergen en Dinkelland een gezamenlijke subsidie ontvangen voor het project Elke Tukker Bewust Gezond. De gemeente Dinkelland is penvoerder en bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgever. In dat kader zoeken wij een enthousiaste projectleider die met en tussen de deelnemende gemeenten, onderzoeks- en opleidingsinstituten tot het afgesproken projectresultaat kan komen.
Projectleider fase 1 Elke Tukker Bewust Gezond 28 uur per week gedurende 12 weken (van 14 dec tot 14 maart)
Wat ga jij doen:
Jij bent als projectleider fase 1 diegene die van A tot Z zorgdraagt voor een goed plan van aanpak van het project Elke Tukker Bewust Gezond.
De goedgekeurde subsidie aanvraag is je vertrekpunt, je vertaalt deze naar een plan van aanpak in samenspraak met de betrokkenen en draagt zorg voor de voortgang en verantwoording aan de opdrachtgever, de stuurgroep en de subsidieverstrekker.
Je concretiseert waar nodig, adviseert (gevraagd en ongevraagd) deelt kennis, geeft sturing.
Je onderzoekt draagvlak bij interne (en externe) stakeholders en zorgt voor commitment bij de betrokken partijen.
Dit alles weet je uit te voeren binnen de kaders van de ZonMW subsidie, waarbij je rekening houdt met de verschillende ambities, maatschappelijke impact en financiële effecten van en op de betrokken partijen.
Je bent ambassadeur van het project in (regionale) samenwerkingsverbanden en bij landelijke bijeenkomsten van kennisuitwisseling over Gemeenten Samen Gezond. Je deelt daarbij de opbrengsten met als doel samen leren en ontwikkelen.
Wat heb jij:
Je hebt minimaal een HBO-opleiding afgerond die afgestemd is op deze functie.
Je hebt ruime ervaring als projectleider binnen het sociaal domein.
Je bent actiegericht en bent sterk in het vertalen van de praktijk op papier.
Je beschikt over ruime ervaring op het gebied van het sociaal domein.
Ervaring met ZonMW Subsidies is een pré.
Je bent samenlevingsgericht en weet dit toe te passen in de processen om te komen tot een projectresultaat
Je bent enthousiast en pro-actief.
Je kunt goed communiceren en beschikt daarbij over een grote mate van omgeving sensitiviteit.
Je werkt en denkt vanuit kansen en neemt initiatief om deze te benutten
Je hebt (ruime) ervaring binnen een gemeentelijke organisatie.
Je kunt jouw kennis goed overbrengen naar de collega’s binnen het team, kan hen coachen op inhoudelijke thema’s en bent een verbinder pur sang.
Je bent in staat om goed samen te werken met collega’s én externe partijen.
Je beheerst de Nederlandse taal zowel woord als geschrift
Aanleiding en Projectomschrijving
Aanleiding Tussen Twentenaren bestaan grote sociaaleconomische verschillen met daaraan gerelateerde verschillen in gezondheid. Met name in de stedelijke gebieden hebben mensen een besteedbaar inkomen dat beduidend lager ligt dan het Twents gemiddelde. In vergelijking tot de ouderen, waarvan een kwart nauwelijks een opleiding heeft, zijn volwassen Twentenaren nu aanzienlijk beter opgeleid. De werkloosheid in de drie grote steden ligt boven het landelijk gemiddelde. Gecombineerd met het aantal mensen dat is gepensioneerd, wonen in Twente iets meer niet-actieven dan elders in Nederland. De gezondheid blijft achter in Twente, de ervaren gezondheid in Twente is goed maar er zijn veel gezondheidsrisico’s bij Twentenaren.
Op het gebied van gezondheid willen we onze achterstand inlopen. Om die reden is onze ambitie voor 2030 daarom ook: Inwoners van Twente leven minimaal net zo lang in gezondheid als inwoners elders in Nederland.
De bestuurscommissie Publieke Gezondheid van Samen14 heeft de GGD Twente in 2018 gevraagd een langetermijnvisie preventie en gezondheidsbevordering op te stellen. In het geformuleerde langjarig programma 2019-2030 ‘Gezonde toekomst voor Twente’ is de ambitie vastgelegd die we nastreven voor de komende 12 jaar. In het langjarig programma zijn de ontwikkelingen zoals de ‘Volksgezondheid Toekomst Verkenning’ (VTV) deze beschrijft als uitgangspunt genomen voor de vraagstukken waar we ook in Twente een antwoord op willen geven. Deze ontwikkelingen zijn: • De vergrijzing heeft grote impact op de volksgezondheid en zorg. • Meer gezondheid maar ook meer ziekte. • De druk op ons dagelijkse leven neemt toe. • Leefstijl én leefomgeving hebben invloed op gezondheid. • Vaak opeenstapeling van gezondheids- én sociale problemen bij kwetsbare groepen. • De zorguitgaven stijgen door demografie en technologie. • Alertheid op bekende én nieuwe risico’s nodig
Vanuit dit langjarige programma is voor de kortere termijn de bestuursagenda Publieke Gezondheid 2020-2023 van de veertien Twentse gemeenten ontstaan, waarin mede geleid door het Nationaal Preventieakkoord , prioritaire thema’s zijn benoemd op het gebied van gezondheidsbevordering. Een van de uitgangspunten hierbij is een brede kijk op gezondheid, waarbij niet alleen één enkele gezondheidsindicator wordt beïnvloed, maar juist ook gekeken wordt naar de samenhang. De gewenste gezondheidsbevorderende effecten waarop wordt ingezet binnen de bestuursagenda liggen in lijn met de gewenste trendombuiging zoals geformuleerd in “Gezonde Toekomst voor Twente” en met de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord.
Door het ontbreken echter van een gezamenlijke aanpak en rolverdeling voor het invullen van de bestuursagenda, zijn er geen regionaal gedragen praktische werkwijzen op het gebied van gezondheidsbevordering. Binnen de verschillende Twentse gemeenten, waaronder Tubbergen, Dinkelland, Enschede en Hof van Twente, lopen al verschillende lokale initiatieven op het gebied van gezondheidsbevordering, zowel top-down als bottom-up geïnitieerd.
projectomschrijving Binnen het project Elke Tukker Bewust Gezond onderzoeken deze 4 gemeenten samen met onderzoeksinstituten welke van deze bestaande initiatieven zich lenen als concrete en praktische invulling van de bestuursagenda. Eventueel na verdere ontwikkeling, Door het selecteren en evalueren van succesvolle initiatieven zal een toolbox worden samengesteld bestaande uit verscheidene aanpakken om verschillende aspecten van gezondheid, berust op de prioriteiten van de bestuursagenda, te bevorderen. Gemeenten kunnen naar gelang hun behoeften op het gebied van gezondheidsbevordering, en hun beschikbare budget, keuzes maken uit de te implementeren initiatieven.
Hierbij zullen we: • Aan de hand van een aantal evidence-based onderzoekmethoden (samen met de inwoners) vaststellen welke aanpak werkelijk kan bijdragen aan het succes van de initiatieven (o.a. kwalitatief onderzoek, interviews en focusgroepen); • Vaststellen wanneer een initiatief als succesvol bestempeld kan worden. Welke methodieken of factoren dragen bij aan het behalen van die resultaten en hoe kunnen we dat nog meer in gezamenlijkheid bereiken, kunnen we van elkaar leren? Kortom wanneer zijn de Twentse gemeenten samen gezond? • Onderzoeken hoe dit in de beleidscyclus van de Bestuursagenda Publieke Gezondheid en de individuele gemeenten te borgen (bv. via Plan-Do-Check-Act); • Uitzoeken wat de inzet op preventie ons nu per saldo onder de streep oplevert (bv. via SROI) De selectie en evaluatie van de initiatieven zal samen met de betrokkenen (bewoners, zorgprofessionals, lokale ondernemers, ambtenaren, etc.) worden uitgevoerd. Op deze wijze wordt gewaarborgd dat de initiatieven breed gedragen worden, financieel haalbaar zijn, etc. Binnen learning communities zal per geselecteerd initiatief gezocht worden naar de kaders waarin het initiatief functioneert. Op deze wijze zal een voor ieder initiatief een duidelijke doelstelling en stappenplan voor de implementatie ervan ontstaan. Binnen deze aanvraag zal de focus liggen op de thema’s Infrastructuur en Governance en Financiering van Gezondheidsbevordering.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Nikki Nowack via 06 43 36 34 25 / nikki.nowack@kbenp.nl.
Delen:
Contact
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.