Welke kwaliteiten moet een informatieprofessional hebben?

Auteur Heleen
25 april 2023
Artikel

Let op: onderstaande is geen lijst van eisen of een checklist waar je volledig aan moet voldoen! Het zijn voorbeelden van kwaliteiten die je tegenkomt in het vakgebied. Dus geen stress als je iets niet 100% beheerst, veel leer je ook door het gewoon te doen!

Daarnaast biedt Opdracht Informatiemanagement verschillende trainingen aan aan beginnende en meer ervaren informatieprofessionals, waardoor je gericht kan werken aan skills die je nog minder beheerst.

event

Algemene kwaliteiten

Wanneer je in het informatiemanagement aan de slag gaat kunnen onderstaande kwaliteiten zeer van pas komen, ongeacht op welke plek en welke functie je aan de slag gaat.

-        Je kan goed overzicht houden: bijvoorbeeld als je meerdere opdrachten naast elkaar doet, of als je een grote opdracht uitvoert.

-        Je bent praktisch ingesteld: je kan alles nog zo goed uitgedacht hebben, soms verandert de situatie nou eenmaal. Planningen lopen uit, de samenstelling van teams wisselt, prioriteiten binnen de organisatie veranderen, alles kan gebeuren. Jij kan het hoofd koel houden en, samen met collega’s of de opdrachtgever, tot een praktische oplossing komen.

-        Je kan je communicatie afstellen op degene tegenover je: wanneer je met een collega op een project praat, gebruik je andere taal dan wanneer je met iemand uit het management van de organisatie praat, of met een medewerker die niet bij informatiemanagement betrokken is. Zo breng jij je boodschap voor iedereen duidelijk over.

-        Je kan goed luisteren: klanten/opdrachtgevers kunnen vaak wel aangeven wat het probleem is, maar een oplossing hebben zij niet direct. Daarom is het van belang dat jij de behoeftes van mensen kan vertalen naar oplossingen. Dit doe je door goed te luisteren naar wat de persoon tegenover je zegt en daaruit te halen wat het probleem of de behoefte is. Daarna kan je, eventueel samen met de opdrachtgever of met collega’s, een passende oplossing bedenken.

 

Voor uitvoerende functies

Hieronder staan enkele kwaliteiten die bij uitvoerende functies zeer van pas komen. Denk hierbij aan werken op een DIV-afdeling, als bibliothecaris, medewerker studiezaal of junior collectiebeheerder bij een archief of museum.

-        Je weet van aanpakken: opdrachten kunnen aan het begin heel groot lijken. Daarom is het handig als je niet bang bent om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan (uiteraard nadat er een goed plan van aanpak opgesteld is).

-        Je werkt overzichtelijk: vaak zijn klussen chaotisch, zeker als je net begint bij een organisatie. Daarom is het belangrijk dat jij overzichtelijk kan werken, zodat je weet wat al gedaan is, wat nog moet gebeuren en wat er nog ontbreekt.

 

Voor adviserende functies

Wanneer je op een adviserende functie terecht komt kunnen onderstaande kwaliteiten gevraagd worden. Adviserende functies bestaan er op meerdere gebieden: op het algemene informatiebeheer van de gehele organisatie, of specifiek op een gebied zoals Open op Orde, de Wet open overheid of een ander vraagstuk.

-        Je bent doortastend: organisaties hebben vaak meerdere projecten lopen, naast het gebruikelijke werk dat zij uitvoeren. Daarom is het handig als je doortastend kan handelen, zodat je gedaan krijgt wat er moet gebeuren.

-        Je hebt een analytisch denkniveau: om de vraagstukken aan te pakken die je als adviseur krijgt is het handig als je analytisch kan denken en te werk kan gaan, zodat het vraagstuk goed opgelost kan worden.

-        Je kan klantgericht communiceren: het is belangrijk om de klant/opdrachtgever goed te betrekken bij de opdracht. Dat betekent je op nette wijze communiceert over de voortgang van het project, en eventuele problemen die onderweg ontstaan.

 

Ben je er nog niet helemaal uit welke rol het beste bij je past? Neem dan vrijblijvend contact op om een gesprek in te plannen met een van onze Opdracht Informatiemanagement adviseurs. Zij helpen je graag de beste keuze te maken.