Netwerken voor zzp’ers

Auteur Tom Vodegel
18 januari 2024
Artikel

Het opbouwen, onderhouden en uitbreiden van een sterk, divers netwerk is van essentieel belang voor iedere zzp’er. Het creëren van nieuwe connecties en benutten van zakelijke relaties kunnen immers belangrijk zijn bij het vinden en binnenhalen van nieuwe opdrachten. De ervaring leert dat het opbouwen van een eigen netwerk niet voor iedere freelancer even makkelijk is. Daarom leggen we in dit artikel niet alleen het belang van netwerken uit, maar vertellen we je ook op welke manier je jouw eigen netwerk effectief uit kan breiden en welke tips en tools je daarbij kunnen helpen.

event

Waarom is het opbouwen van een eigen netwerk zo belangrijk?

Voor freelancers is een netwerk niet alleen belangrijk voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Een divers, eigen netwerk biedt ook de mogelijkheid om in contact te komen met andere zzp’ers binnen je eigen vakgebied om optimaal invulling te kunnen geven aan een nieuwe opdracht. Daarnaast kun je, middels je eigen netwerk, goed op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de markt. Een netwerk biedt daarnaast kansen, kennis en ervaring van anderen, de mogelijkheid om zichtbaar te zijn en eigen ervaringen en expertise te delen. Zo biedt je netwerk de mogelijkheid om hulp te vragen en te geven aan anderen!

Op welke manieren kun je jouw eigen netwerk opbouwen en uitbreiden?

Waar de opbouw van een netwerk en het maken van connecties vroeger alleen mogelijk was door het geven van visitekaartjes en direct contact, zijn de huidige mogelijkheden om je netwerk uit te breiden veel diverser. Hoe jij het maximale uit je LinkedIn-profiel kunt halen, lees je in ons artikel over de inzet van jouw LinkedIn!

Naast een volledig en persoonlijk profiel is het belangrijk om je profiel up to date te houden. Het delen van eigen prestaties geeft je netwerk niet alleen inzicht in je werkzaamheden en bijbehorende prestaties, maar schetst ook een beeld van hetgeen wat jij voor anderen kunt betekenen. Het delen van persoonlijke waarde draait daarbij niet alleen om het uitwisselen van informatie en het uitlichten van unieke vaardigheden en sterktes. Sterke bijdragen gaan inhoudelijk in op eigen passies, hobby’s, verhalen en het delen van persoonlijke verhalen. Deze bijdragen trekken mensen aan met gelijkgestemde interesses, die eveneens je netwerk een nieuwe, frisse impuls kunnen geven. Na het toevoegen van collega’s, vrienden, familie en kennissen biedt het toevoegen van ‘connecties van connecties’ een belangrijke bron van waardevolle contacten op LinkedIn.

Onze tip is om bij een gemeenschappelijke connectie altijd een eigen introductie te geven, en om een introductie te vragen van iemand anders. Zo kun je niet alleen jezelf voorstellen, maar krijg je ook een beeld van het profiel en de expertise van anderen binnen je vakgebied. Contact leggen met personen en organisaties die waardevol kunnen zijn in je netwerk door te bellen of te mailen biedt eveneens kansen. 

Naast het gebruik van een gepersonaliseerd LinkedIn profiel raden wij ook aan om door middel van direct (offline) contact te leggen met mensen binnen je organisatie of vakgebied. Zo kan het bijwonen van cursussen, trainingen of opleidingen (link) niet alleen bijdragen aan eigen ontwikkeling. Het biedt eveneens een mogelijkheid om te netwerken met mede-zzp'ers of trainees binnen soortgelijke branches. Ook kun je bijvoorbeeld beurzen of evenementen bezoeken om jezelf te oriënteren binnen de branche waar je werkzaam bent: Je ontmoet (potentiële) collega’s en opdrachtgevers, waarbij je op de hoogte blijft van de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Ook bij Opdracht Overheid bieden we je, naast ons aanbod aan opdrachten, de mogelijkheid om je eigen netwerk verder uit te breiden middels onze evenementen. Neem eens een kijkje op onze evenementenpagina of meld je aan voor ons volgende netwerkevenement!

Onze tip: Maak gebruik van een combinatie van bovenstaande mogelijkheden. Het combineren van deze verschillende benaderingen biedt je als ZZP’er een brede en diverse mogelijkheid om je netwerk op te bouwen en te versterken.

Onderhoud is key

Een optimaal netwerk gaat verder dan het initiële opbouwen; Het vereist vooral consistent onderhoud van bestaande relaties. Deze connecties die ontstaan en waardevol worden door voortdurend contact te hebben, bieden immers meer waarde van enkel een digitale connectie die je gemakkelijk legt op LinkedIn.

Daarbij gaat het niet alleen om frequent contact: Het is belangrijk om eigen kennis en ervaring binnen je vakgebied te delen. Het actief deelnemen aan groepsdiscussies en delen van advies voegt niet alleen diepgang toe aan de relatie tussen jou en je connecties, maar ook aan de kennis en ervaring van anderen. Hiermee investeer je in wederzijdse ondersteuning en feedback en versterkt het de connectie door toegevoegde waarde die je levert aan anderen.

Uiteraard raden we voor het onderhoud van je netwerk, regelmatig evenementen te bezoeken en co-werkplekken te boeken om je (nieuwe) connecties te ontmoeten. Zorg bij evenementen dat je voorbereid komt: Het inlezen in onderwerpen en voorbereiden van een netwerkgesprek biedt mogelijkheden tot een goed gesprek. 

Een goed onderhouden netwerk biedt tot slot niet alleen de gelegenheid om te tonen wat je te bieden hebt als zzp’er, maar fungeert ook als een belangrijke bron van ondersteuning bij het realiseren van eigen ambities. Je biedt immers toegevoegde waarde aan andermans eigen kennis en expertise, een investering waar je eveneens feedback van terug kan verwachten. Een onderhouden netwerk biedt zo de mogelijkheid om te laten zien wat je te bieden hebt, en ondersteuning te krijgen bij hetgeen wat je graag nog wilt bereiken. 

Conclusie

Het opbouwen, uitbreiden en vooral onderhouden van een divers netwerk is van onschatbare waarde voor ZZP'ers. Een actief netwerk biedt niet alleen zakelijke kansen maar is ook een bron van kennis, ondersteuning en groei. Investeren in connecties, zowel online als offline, en actieve betrokkenheid dragen bij aan een succesvolle freelance carrière binnen de overheid. Onze opdracht adviseurs zijn altijd bereid om te sparren over jouw netwerkstrategie!