Cursus Schrijven van doeltreffende rapporten & adviezen

Begint op 23 januari 2025
Utrecht
Ledenprijs: €845 (Niet leden: €995)

Leer doeltreffende en lezersgerichte beleidsstukken te schrijven in jouw persoonlijke stijl in een 2-daagse cursus op hbo-niveau. Maak gebruik van de ledenkorting van Opdracht Overheid en profiteer van 15% korting op de prijs voor deze cursus. Geef in het inschrijfproces van de opdracht aan lid te zijn van ons platform!

event

2-daagse cursus waarin je leert hoe je doeltreffende en lezersgerichte beleidsstukken schrijft
Als freelancer in het informatievak is het belangrijk om goed te kunnen schrijven. Je kunt inhoudelijk goed zijn en weten waarover je het hebt. Maar als je jouw verhaal niet helder en doeltreffend op papier kunt krijgen, bereik je je doel niet. Bovendien leiden niet goed geschreven rapporten en memo’s tot frustraties en tijdverlies bij zowel de schrijver als de lezer. Dat is jammer en onnodig, want helder rapporteren is te leren!

Na afloop van de cursus kun je doeltreffende beleidsstukken schrijven in je eigen, persoonlijke stijl en weten hoe je notities handig aanpakt. Je krijgt ook inzicht in jouw sterke punten en aandachtspunten. Jouw lezers vinden in één oogopslag de informatie die ze zoeken. In een formulering die helder, overtuigend en prettig leesbaar is.

De training is op hbo-niveau en bestemd voor iedereen die notities, adviezen, memo’s of beleidsteksten schrijft en dat (nog) beter wil doen.

Inhoude
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Doelgroepgericht schrijven

  • Ken uw lezer

  • Stem uw boodschap op uw lezer af

 • Toegankelijk schrijven

  • Maak uw opbouw toegankelijk en logisch

  • Formuleer helder, bondig en aantrekkelijk

 • Efficiënte schrijfaanpak

  • Krijg inzicht in uw sterke punten en aandachtspunten

  • Schrijf in stappen

Lesvorm
De training is zoveel mogelijk maatwerk. Daarom vragen we voor het begin van de training een zelfgeschreven stuk in te sturen van minimaal 2 en maximaal 5 pagina’s. Dit vormt samen met jouw leerwensen de input voor de eerste trainingsdag. Tijdens de training ontdek je via praktische opdrachten hoe je notities op de lezer kunt afstemmen. Tussen de eerste en tweede trainingsdag schrijf of herschrijf je een notitie, advies of memo uit jouw eigen praktijksituatie. Hierop krijgt je uitgebreid feedback op dag 2. De training wordt afgesloten met een eindopdracht. Deze wordt beoordeeld met een checklist (met voldoende/onvoldoende).

Certificaat
Als je de eindopdracht met een voldoende hebt afgerond, ontvang je een certificaat.

Reacties van deelnemers

- "Eigenlijk had ik dit veel eerder moeten doen. Erg leerzaam voor mij."

- "Veel persoonlijke aandacht van de docent, heel interactief. Goed toepasbaar."

- "Een leerzame cursus met veel nuttige tips."

Opleider
Deze cursus wordt aangeboden door https://goopleidingen.nl/. Maak gebruik van de ledenkorting van Opdracht Overheid en profiteer van 15% korting op de prijs voor deze cursus. Geef in het inschrijfproces van de opdracht aan lid te zijn van ons platform!

Meer opleidingen