Secretaris

ZonMw

Laan van Nieuw Oost-Indië 334, 2593 CE Den Haag, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
Geen maximum 3-6 Zuid-Holland

Begindatum:

1 feb 2025

Einddatum:

-

Uren per week:

3-6

Publicatiedatum:

3 jan 2025

Organisatie ZonMw
ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Wij werken op het snijvlak van onderzoek, beleid en praktijk aan een zo goed mogelijke gezondheid van mensen in Nederland. We stimuleren en financieren onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De hoofdopdrachtgevers van ZonMw zijn het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zie ook onze site www.zonmw.nl. We zijn centraal gelegen in Den Haag, werken in een modern kantoorgebouw en zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Opdracht
Het ondersteunen van de evaluatiecommissie in het begeleiden van de externe evaluatie van het Preventieprogramma. Voor deze opdracht is er een maximum bedrag van €20.000,- inclusief BTW beschikbaar. Een uitgebreide taakomschrijving van de evaluatiecommissie staat omschreven in bijlage 1. Ondersteuning van deze evaluatiecommissie bestaat onder andere uit:

  • Commissievergaderingen (ongeveer 4) voorbereiden, inclusief vergaderstukken en notulen

  • Schrijven formele reactie van evaluatiecommissie op evaluatierapport, inclusief de belangrijkste resultaten en aanbevelingen in de ogen van de commissie

  • Contactpersoon tussen ZonMw, evaluatiecommissie en het externe bureau

  • Verwerking eventuele aanvullende interviews door commissie in reactie

Achtergrondinformatie evaluatie:
Het Preventieprogramma is een langlopend programma. Elke vier jaar start er een nieuw programma dat voortbouwt op de vorige programma’s. Inmiddels loopt het zevende Preventieprogramma. Er zijn in het verleden verschillende interne en externe evaluaties van eerdere preventieprogramma’s uitgevoerd. Hieruit zijn aanbevelingen gekomen. Inmiddels zijn alle projecten uit het vijfde Preventieprogramma (PP5) zijn zo goed als afgerond. Alle middelen van het zesde programma (PP6) zijn uitgezet en de projecten lopen of zijn klaar. Het is daarom tijd PP5 en PP6 te evalueren en te kijken hoe de aanbevelingen van de eerdere evaluaties zijn toegepast in de programmering. Dit doen wij door middel van een externe evaluatie. Hiervoor willen wij een externe commissie instellen, ondersteund door een secretaris.

Deze externe evaluatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Evaluatie van doelstellingen en beoogde resultaten van Preventieprogramma 5 en 6;

  2. Evaluatie van de bijdrage van de programmering aan de beleidsdoelstellingen van VWS;

  3. Evaluatie van het programmeerproces en de werkwijze;

  4. Evaluatie van de opvolging van aanbevelingen uit eerdere evaluaties;

  5. Aanbevelingen voor de toekomst die ook gebruikt kunnen worden als input voor Preventieprogramma 8;

  6. Aanbevelingen plaatsen in context van huidige beleidsontwikkelingen.

De evaluatie wordt uitgevoerd door een extern bureau. ZonMw doorloopt hiervoor een onderhands aanbestedingsproces waarvoor 4 bureaus uitgenodigd zullen worden. De uiteindelijke opdracht wordt gegeven door de evaluatiecommissie.

Minimumeisen / knock-outcriteria
1.Een afgeronde opleiding op minimaal WO niveau;
2.Aantoonbare werkervaring in het veld van preventie;
3.Aantoonbare werkervaring met verslaglegging en het organiseren van vergaderingen;

Gunningscriteria
4.Aantoonbare werkervaring met verslaglegging en het organiseren van vergaderingen (30 punten)
5.Aantoonbare Kennis van het brede veld van preventie (30 punten)
6.Aantoonbare werkervaring binnen ZonMw of NWO (40 punten)

Competenties (selectiegesprek):

  • Accuraat en gestructureerde manier van werken

  • Goede heldere en kernachtige schrijfstijl en coherent verschillende punten samenbrengen

  • Makkelijk kunnen schakelen tussen inhoudelijk en procesmatig niveau

  • Een zelfstandige en proactieve werkwijze

Beoordeling 
Stap 1: Beoordeling CV’s op minimumeisen
Flextender beoordeelt de CV’s op de minimumeisen in het bovengenoemd profiel. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel worden geselecteerd voor stap 2 in de beoordeling. De kandidaten die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie 10 CV’s die aan de organisatie worden voorgelegd
Flextender beoordeelt de CV’s van de kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel in onderlinge vergelijking op de bovengenoemde “gunningscriteria te beoordelen door Flextender”.

De 3 kandidaten die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige kandidaten worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De opdrachtgever beoordeelt de CV’s van de kandidaten die door Flextender zijn geselecteerd in onderlinge vergelijking op de volgende criteria.

  • Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten.

  • Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties.

De kandidaten die na deze beoordeling het beste scoren op de beoordeelde bovenstaande criteria worden uitgenodigd voor een selectiegesprek (stap 4 in de beoordeling). De beste drie kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever nader getoetst in hoeverre de betreffende kandidaten voldoen aan het bovengenoemde profiel (met name wordt getoetst op de competenties). Het selectiegesprek vindt online plaats en wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de organisatie. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal stap drie van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de kandidaat die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan het bovengenoemde profiel. Alle overige kandidaten worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

CV-richtlijnen
Maximaal 3 pagina’s, opgesteld in het Nederlands. Uit het CV dient duidelijk naar voren te komen waarom de kandidaat geschikt is voor deze functie.

Fee Flextender
Flextender brengt voor deze opdracht €2,50 per gewerkt uur in rekening bij de winnende leverancier. 

Benodigd aantal professionals
1

Werkdagen
De werkdagen worden in overleg bepaald.

Planning
De gesprekken met ZonMw worden op donderdag 23 januari 2025 tussen 9.00 en 14.30 uur gepland. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen zo snel mogelijk bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.

Overige informatie

  • ZonMw verzoekt tot het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring;

  • ZonMw verzoekt tot het aanleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag;

  • Voorafgaande het selectiegesprek kan een casus verstuurd worden ter voorbereiding.

Meer informatie
Vragen kunnen ingediend worden tot donderdag 9 januari 2024, 09.00 uur. De vragen en bijbehorende antwoorden worden op vrijdag 10 januari 2025 gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777.

De reactietermijn van deze inhuuropdracht duurt tot woensdag 15 januari 2025, 09.00 uur. Tot die tijd kunt u reageren.

 

Bijlage 1

Taakopdracht externe evaluatiecommissie Preventieprogramma

In 2024 heeft het ZonMw-bestuur besloten tot de instelling van een externe evaluatiecommissie Preventieprogramma.

De taakopdracht van de externe evaluatiecommissie luidt als volgt.

  1. Algemene taakomschrijving

De externe evaluatiecommissie Preventieprogramma heeft in opdracht en onder eindverantwoordelijkheid van het ZonMw-bestuur tot taak:

  1. de uitvoering te begeleiden van de evaluatie van het Preventieprogramma door een extern bureau;

  2. een evaluatieoordeel op te maken op basis van het rapport van het externe bureau;

  3. het rapporteren over de verrichte werkzaamheden aan het bestuur door tussenkomst van de directeur;

  4. het bestuur van ZonMw blijft zelf eindverantwoordelijk voor het evalueren van programma’s.

 

  1. Doel, inhoud en omvang van de externe evaluatie
    De evaluatie heeft tot doel om de activiteiten die binnen het 5de en 6de Preventieprogramma zijn uitgevoerd te evalueren. De evaluatie geeft antwoord op de vraag in hoeverre de werkwijze (het programmabureau en de commissie) alsook de keuzes die tijdens de looptijd van de programma’s zijn gemaakt hebben geleid tot een realisatie van de doelstellingen van PP5 en PP6 en een bijdrage hebben geleverd aan de beleidsdoelstellingen van VWS, die de kaders vormden. De ervaringen uit deze programma’s inspireren vervolgens tot aanbevelingen voor de toekomst en kunnen gebruikt worden als input voor Preventieprogramma 8.

De externe evaluatiecommissie zal een extern bureau de opdracht geven om de evaluatie uit te voeren. Hiervoor wordt een onderhands aanbestedingsproces doorlopen waarvoor meerdere bureaus worden uitgenodigd.

Het Preventieprogramma is een doorlopend programma dat aansluit op de vierjaarlijkse cyclus voor het gezondheids- en preventiebeleid: artikel 13 lid 1 Wet Publieke gezondheid. Ieder nieuw programma bouwt voort op datgene wat in de vorige periode al is gestart of de resultaten daarvan. Ieder programma richt zich op actuele maatschappelijke opgaven en de manier waarop ZonMw hieraan kan bijdragen.

  1. 5e Preventieprogramma 2014-2018: Preventie op Koers

  2. Het 5e preventieprogramma (PP5) richtte zich op het verbeteren van preventie door praktijkgericht onderzoek en het toepassen van een brede definitie van gezondheid, waarin niet alleen fysieke ziekte, maar ook participatie, autonomie en keuzevrijheid centraal stonden. Het doel was om bij te dragen aan de volksgezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen, met een specifieke focus op de implementatie van kennis in de praktijk. Dit programma was onderdeel van het Nationaal Programma Preventie (NPP), en richtte zich op vijf domeinen:

  3. Opvoeding en onderwijs

  4. Wonen en leven in een gezonde wijk en omgeving

  5. Werk(en) is gezond

  6. Preventie in de zorg

  7. Vroege opsporing

Daarnaast kende het vijfde preventieprogramma domeinoverstijgende prioriteiten. Deze zijn in de loop van de uitvoering van het vijfde Programma Preventie generiek uitgewerkt dan wel expliciet in subsidieoproepen vermeld bij vraagstellingen vanuit een bepaald domein. De domeinoverstijgende prioriteiten richten zich op het vergroten, bundelen en benutten van kennis over:

  • Het bevorderen van een integrale aanpak, zoals het verbinden van een preventieve aanpak op school met activiteiten van sportverenigingen en de wijk

  • Het verminderen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen en gezondheidsachterstanden van andere kwetsbare groepen

  • Het bevorderen van gezondheidsvaardigheden met name bij risicogroepen, mensen met een lage sociaaleconomische status en laaggeletterden

  • Het faciliteren van het maken van een geïnformeerde keuze met aandacht voor ethische afwegingen maar ook voor laaggeletterdheid

  • De wijze waarop de rol en competenties van de verschillende professionals in het veld van gezondheidsbevordering en preventie bijdragen aan de effectiviteit en implementatie van interventies

  • Ethische vraagstukken met betrekking tot preventie

  • eHealth en de rol van (sociale) media

  • Het bevorderen van het behoud van gedragsverandering

  • Het bevorderen van zelfmanagement

  • Het bevorderen van weerbaarheid

  • Het ontwikkelen van meetinstrumenten om de kosten en effecten van integraal gezondheidsbeleid op korte en lange termijn te evalueren.

  1. Het programma had een looptijd van 2014-2018 en voor de uitvoering van het programma was € 34,5 miljoen beschikbaar.

  2. Aanvullende opdrachten of aanwijzingen die de minister van VWS op een later tijdstip heeft gegeven door middel van de jaarlijkse opdrachtbrief aan ZonMw of in andere brieven, worden door de externe evaluatiecommissie eveneens betrokken in haar werkzaamheden.

  3. Preventieprogramma 2019-2022: Integraal en met kennis aan de slag

  4. Eerdere preventieprogramma’s lieten zien dat de integrale aanpak werkt en moet worden doorgezet. Met als titel ‘Integraal met kennis aan de slag’ ontwikkelt Preventieprogramma 6 zich als een programma dat de verbinding zoekt. Tussen kennis en praktijk, tussen domeinen, tussen gedrag en leefomgeving. De opdeling tussen de domeinen is daarom losgelaten. Het programma stimuleert samenwerking en kennisinfrastructuren. Het doel van het programma is met kennisbenutting, effectiviteitsonderzoek en innovatie bij te dragen aan het behoud en de bevordering van gezondheid van burgers, zodat zij zo goed mogelijk kunnen functioneren. Dit doel valt uiteen in vier doelstellingen die tevens de programmalijnen vormen.

  1. Kennisbenutting van effectieve interventies en aanpakken in de (lokale) praktijk, opleidingen en in richtlijnen en zorgstandaarden

  2. Kennisvermeerdering over effectiviteit en werkzame elementen van interventies

  3. Het stimuleren van innovatie en (technologische) vernieuwing

  4. Kennisvermeerdering over vroege opsporing

  1. Het programma had een looptijd van 2019-2022 en voor de uitvoering van het programma was € 38,6 miljoen beschikbaar.

  2. Aanvullende opdrachten of aanwijzingen die de minister van VWS op een later tijdstip heeft gegeven door middel van de jaarlijkse opdrachtbrief aan ZonMw of in andere brieven, worden door de externe evaluatiecommissie eveneens betrokken in haar werkzaamheden.

III. Verhouding tot Centrale Commissie Preventieprogramma en tot ZonMw-bestuur

  1. De externe evaluatiecommissie vraagt de Centrale Commissie Preventieprogramma om:

  2. de feiten in het concept eindrapport van het externe bureau te controleren;

  3. te reageren op het evaluatieoordeel van de externe evaluatiecommissie.

  4. De externe evaluatiecommissie voert haar taken uit onder eindverantwoordelijkheid van het bestuur. Daarbij is in het bijzonder van belang:

  1. De externe evaluatie van het programma wordt, na vaststelling in het bestuur, toegezonden aan de minister van VWS. ZonMw biedt de externe evaluatie aan het ministerie van VWS aan;

  2. De directeur van ZonMw zorgt voor adequate (kwalitatief en kwantitatief) ondersteuning van de externe evaluatiecommissie;

  3. paragraaf 4 van het Bestuursreglement ZonMw 2019.

  4. De overige taken, als beschreven in artikel I voert de externe evaluatiecommissie zelfstandig uit, maar onder eindverantwoordelijkheid van het bestuur.

  1. Instellingstermijn
    De externe evaluatiecommissie wordt ingesteld voor de termijn die nodig is om de opdracht te kunnen afronden.


  2. Functioneren en werkwijze
    De externe evaluatiecommissie is gehouden te functioneren binnen de door het bestuur gestelde beleidsregels. Onder beleidsregels wordt onder andere verstaan besluiten van het bestuur en door het bestuur vastgestelde conclusies.

Het gaat daarbij onder meer om:

  1. Algemene subsidiebepalingen ZonMw

  2. Procedures ZonMw;

  3. Eventuele andere beleidsregels die voor de uitvoering van de externe evaluatiecommissie relevant zijn.

  4. Regels over de instelling, samenstelling en werkwijze van de externe evaluatiecommissie zijn vastgelegd in het Bestuursreglement ZonMw 2019.

  5. De externe evaluatiecommissie is voorts gehouden aan de wet- en regelgeving die op ZonMw van kracht is, met name:

  1. Algemene wet bestuursrecht;

  2. Kaderwet zelfstandige bestuursorganen;

  3. Wet op de organisatie van ZorgOnderzoek Nederland;

  4. Wet op de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Susan Peschier via 06 43 36 34 42 / susan.peschier@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Susan Peschier
Susan Peschier
Opdracht Adviseur
Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.