thumbnail
thumbnail

Senior adviseur asiel en migratie

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Sluit over 25 dagen
105
24 Zuid-Holland

Begindatum:

9 sept 2024

Einddatum:

31 dec 2024

Uren per week:

24

Publicatiedatum:

8 jul 2024

Over VNG
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.

Over programma asiel en migratie
Sinds 2021 zet het VNG extra in op het thema asiel en opvang. Zowel op de crisis in de asielopvang, de opvang van Oekraïense ontheemden en sinds het begin van het jaar ook voor het onderwerp arbeidsmigratie. Hiervoor is een team opgezet dat zorg draagt voor ondersteuning van VNG-bestuurders bij de belangenbehartiging, ondersteuning van gemeenten als afstemming met ketenpartners. Dit programmateam is ondergebracht binnen Directie Inclusieve Samenleving/Team Bestaanszekerheid.

Omschrijving van de opdracht
Het jaar 2024 is een intensieve fase met een nieuw kabinet èn besluitvorming over de toekomst van de status van Oekraïense ontheemden hiermee komt de crisis in een nieuwe fase. In deze fase zorgt de senior adviseur met een drietal collega senior adviseurs en de programma manager voor ondersteuning en belangenbehartiging van gemeentes. Dit wordt gedaan in intensieve samenwerking met een groot aantal ketenpartners. De taakverdeling en aandachtgebieden worden onderling in het team verdeeld, maar er wordt van je verwacht dat je specifieke kennis hebt op een aantal onderdelen in de asiel- en migratieketen en arbeidsmigratie en generieke kennis en inzicht op het gehele ‘migratiedomein’ van opvang, huisvesting tot integratie. Het is belangrijk dat je nieuwe regelgeving kan beoordelen en uitleggen in de gemeentelijke context. We verwachten van een senior adviseur dat je ‘zelf startend bent’. Hiermee bedoelen we dat je proactief bent en zelf ook inziet wat aandacht behoeft. Uiteraard doen we dit in samenwerking binnen het team.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als senior adviseur asiel en migratie ga je aan de slag met dossier asiel en opvang van vluchtelingen en arbeidsmigratie, samen met de collega’s van diverse beleidsdirecties, gemeenten en alle betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld het rijk.

 1. Vertegenwoordigen van VNG in ambtelijke overleggen

 2. Het onderhouden van een netwerk in de asiel en migratieketen bij gemeenten, VNG en ketenpartners.

 3. Beantwoorden van vragen en het geven van uitleg aan gemeenten over wet- en regelgeving.

 4. Meelezen, beoordelen en het doen van aanbevelingen op brieven en kennisproducten van andere partijen;

 5. Ondersteunen van gemeenten door het maken van kennisproducten;

Resultaat van de opdracht

 • VNG vertegenwoordigd in een groot aantal overleggen

 • Vragen beantwoord van gemeenten

 • Aantal kennisproducten opgeleverd in 2024

 • Adviezen aan programma manager, directeur en VNG-bestuurders inzake actuele zaken.

Eisen

 • Afgeronde WO opleiding;

 • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als adviseur;

 • Minimaal 3 jaar Werkervaring in een politiek bestuurlijke omgeving op het gebied van asiel en migratie;

 • We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.

Wensen

 • Geef aan hoeveel jaren de aangeboden kandidaat werkervaring heeft op het gebied van advisering aan gemeenten.

 • Op hoeveel onderdelen van het domein asiel tot opvang heeft de kandidaat ervaring? Onderdelen: Opvangbeleid, wonen, arbeidsmigratie, inburgering, inkomensondersteuning en huisvesting.

 • Geef aan hoeveel werkervaring de aangeboden kandidaat heeft met samenwerkingsprogramma’s tussen rijk en gemeenten.

 • Geef aan hoe recent aangeboden kandidaat werkervaring heeft met samenwerkingsprojecten tussen gemeenten en landelijke overheid

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Hibo Abdi via 06 43 36 34 42 / hibo.abdi@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Hibo Abdi
Hibo Abdi
Opdracht Adviseur

Ben jij de Senior adviseur asiel en migratie die deze organisatie zoekt?