Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 apr 2025Einddatum:
1 okt 2025Uren per week:
24-36Publicatiedatum:
6 mrt 2025Organisatie
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door het actief participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, daar samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
Zo draagt VNG Realisatie bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
verbeteren van de dienstverlening;
een efficiënte en wendbare organisatie;
anticiperen op de toekomst.
Team
Het is de missie van het team implementatie- en uitvoeringsondersteuning in de domeinen om gemeenten te ondersteunen en te faciliteren bij implementatie van (nieuwe) wetgeving in hun uitvoeringsprocessen. Dit gebeurt onder andere in grote veranderprogramma’s (zoals op gebied van bestaanszekerheid, schuldhulpverlening en het digitaal stelsel omgevingswet). Ook wordt structurele(re) uitvoeringsondersteuning in de domeinen vormgegeven, als opvolging op of naast de implementatieondersteuning.
Tot slot wordt in dit team regie op de ketensamenwerking gericht op de uitvoering met andere overheidsorganisaties vormgegeven. Hiervoor heeft dit team structureel contact met gemeentelijke uitvoeringsnetwerken domeinen zodat het specialistische kennis- en expertise opbouwt en onderhoudt en een stevige verbinding met de gemeentelijke netwerken inricht.
Omschrijving van de opdracht
De hoofdambitie van VNG is: het realiseren van bestaanszekerheid voor alle inwoners. Inkomenszekerheid is daarvan een afgeleide en draagt bij aan het voorkomen van armoede en schulden. Het nieuwe Project Implementatie Participatiewet Spoor 1 is verbonden met het thema bestaanszekerheid en maakt inhoudelijk onderdeel uit van het programma ‘Participatiewet in balans’ (de participatiewet is beter bekend als ‘bijstand’).
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een aantal wetswijzigingen en maatregelen in gang gezet vanuit het brede thema Bestaanszekerheid. Het programma ‘Participatiewet in balans’ is daar een van en wordt met alle betrokken partijen uitgewerkt. De uitwerking vindt op landelijk niveau plaats langs drie sporen:
Spoor 1 bevat 21 maatregelen met (wets-)wijzigingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden in de huidige Participatiewet. •
Spoor 2 richt zich op de uitwerking van een meer fundamentele herziening van de Participatiewet voor de langere termijn.
Spoor 3 omvat het blijvend investeren in vakkundigheid van professionals en managers en het lerend vermogen van de organisaties die werken met de Participatiewet.
De impact van het programma ‘Participatiewet in balans’ op de gemeentelijke uitvoering en de gemeentelijke ICT-omgeving is groot. Een goede begeleiding van het gemeentelijk veld is daarom noodzakelijk om inwoners én uitvoering optimaal te ondersteunen bij alle wijzigingen die zijn voorzien. Het project ‘Implementatie Participatiewet Spoor 1’ richt zich op de gemeentelijke activiteiten voor de implementatie van de 21 maatregelen van spoor 1 in drie fases;
de voorbereiding in 2024 en 2025,
de implementatie in 2025, 2026 en 2027,
en de evaluatie en bijsturing in 2026 en 2027.
In overleg met het Ministerie van SZW en Divosa is een implementatie-aanpak uitgewerkt. Het project levert in het ondersteuningsaanbod aan gemeenten concrete implementatie-producten, zoals impactanalyses, handreikingen, routekaarten, Q&A’s, formats, bijeenkomsten voor gemeenten en ketenpartners en fysieke en digitale voorlichtingsproducten.
In de rol procesbegeleider ondersteun je gemeenten bij de implementatie van het thema Participatiewet in Balans. Dat doe je door een goede informatievoorziening die met gemeenten en andere stakeholders wordt gedeeld via o.a. nieuwsbrieven en de website. In digitale en fysieke bijeenkomsten, zgn. werksessies en (be)spreekuren deel je inhoudelijke kennis over de wet- en regelgeving en kennis over het toepassen van de implementatieproducten van het programma met gemeenten.
Je neemt deel of levert een inhoudelijke bijdrage aan overleggen op tactisch en operationeel niveau binnen het domein van de participatiewet.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Je werkt aan een passend ondersteuningsaanbod voor gemeenten;
Je signaleert ontwikkelingen, aanpassingen in wet- en regelgeving en wensen bij gemeenten en vertaalt die naar een passend ondersteuningsaanbod.
Je ontwikkelt, schrijft en toetst ondersteuningsproducten die generiek toepasbaar zijn op basis van behoefte van gemeenten.
Je bereidt presentaties voor en verzorgt presentaties bij (digitale) bijeenkomsten en/of trainingen voor het netwerk van gemeentelijke contactpersonen;
Je beantwoordt inhoudelijke vragen die binnenkomen via telefoon, e-mail en tijdens bijeenkomsten;
Je levert een inhoudelijke bijdrage aan de ontwikkeling van beleid op tactisch niveau gericht op de implementatie;
De procesbegeleider draagt bij aan structurele verbeteringen (onder andere t.b.v. Spoor 2 en Spoor 3) door het signaleren van mogelijke knelpunten en het aandragen van oplossingen op basis van de praktijk.
Bij meer specifieke vragen zetten de adviseurs de collega-experts van het programma bij, of schakelen zij externe kennis in, bijvoorbeeld van SZW, Divosa, Stimulansz, de VNG, SAM, etc.
Je monitort de voortgang van de lopende trajecten en creëert draagvlak voor gekozen oplossingsrichtingen en daaruit voortvloeiende consequenties.
Resultaat van de opdracht
Het efficiënt en effectief in staat stellen van gemeenten om de producten van het programma ‘Participatiewet in balans’ te gebruiken in hun dagelijkse praktijk en bij te dragen aan een succesvolle implementatie van de 21 maatregelen (Spoor 1) en indirect de doelen van Spoor 2 en 3). Terugkoppeling van verbetervoorstellen voor de implementatieproducten van het Programma.
Ondersteuning door de procesbegeleider moet ertoe leiden dat:
De producten (handreikingen, factsheets, etc.) van kwalitatief hoog niveau zijn ontwikkeld en up to date zijn;
Alle gemeenten in staat zijn om de onderwerpen binnen de deelprojecten te implementeren gebruikmakend van het kader dat bestaat uit de routekaart Financiële Zorgen;
De klant- en stakeholdertevredenheid over de geleverde ondersteuning hoog is.
Eisen
Uit het cv en/of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:
Minimaal afgeronde opleiding op hbo-niveau;
WO-werk- denkniveau, aantoonbaar door minimaal drie jaar werkervaring op WO-niveau;
Minimaal vijf jaar aantoonbare werkervaring (in de afgelopen 7 jaar) in de rol van adviseur of projectleider op het gebied van complexe implementatietrajecten in de gemeentelijke uitvoering in de domeinen Werk & Inkomen bij gemeenten, overheden en/of zbo’s;
Minimaal vijf jaar aantoonbare ervaring met adviseren over het op gang brengen en op gang houden van multidisciplinaire veranderprocessen bij gemeenten;
Beschikt over een aantoonbaar netwerk bij gemeenten, regionale samenwerkingsverbanden en/of re-integratiebureau’s in het domein van Werk & Inkomen blijkend uit het CV of de motivatiebrief.
Maximale uurtarief: € 115,- Het tarief is exclusief BTW en inclusief reis- en verblijfskosten, dienstreizen en andere opslagen. Tijdens de gehele looptijd van de inhuurovereenkomst kan er niet geïndexeerd worden.
We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop
Competenties
De functie vereist de volgende competenties, die worden getoetst in de (eventuele) gespreksronde:
Generieke competenties voor alle VNG Realisatie functies:
Resultaatgerichtheid
Klantgerichtheid
Omgevingsbewustzijn
Samenwerken
Integriteit
Zelfontwikkeling
Netwerken
Specifiek
Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
Plannen en organiseren
Initiatief
Creatief
Wensen
De score op de wensen telt in de ranking voor 60% mee.
Ervaring met het adviseren en verbinden van partijen (procesbegeleiding) in het sociaal domein (Werk, Inkomen, Schulden)
34%
Kennis van bedrijfsprocessen bij gemeenten en/of reintegratiebureau’s op het gebied van de Participatiewet.
33%
aangeboden kandidaat ervaring heeft met het adviseren op operationeel en tactisch niveau binnen het sociaal domein (Werk, Inkomen, Schulden).
33%
De score op uurtarief telt voor 40% mee. Dat wordt als volgt bepaald:
("uurtarief laagste inschrijving" / "uurtarief uw inschrijving") x "maximaal aantal punten"