Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 feb 2022Einddatum:
31 mrt 2022Uren per week:
24Publicatiedatum:
14 jan 2022Over VNG Realisatie
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door het actief participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, daar samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
Zo draagt VNG Realisatie bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
werken als e´e´n overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein; verbeteren van de dienstverlening;
een efficie¨nte en wendbare organisatie;
anticiperen op de toekomst.
Domein Werk, Inkomen, Schulden en Inburgering (WISI)
VNG Realisatie wil de dienstverlening aan laten sluiten op de leefwereld van inwoners en hen hierbij zo veel mogelijk zelf de regie geven. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we moderne informatievoorziening nodig binnen het domein van werk, inkomen, schulden en inburgering. De informatiekundige visie Common Ground speelt hierbij een belangrijke rol.
Over UMw
In het programma Uitwisselingsmechanisme Werk (UMw) van VNG-Realisatie wordt een technische infrastructuur gerealiseerd die elektronische gegevensuitwisseling binnen en tussen gemeenten en met organisaties in het sociaal domein mogelijk maakt. Gemeenten kunnen via het UM eenduidig gegevens elektronisch uitwisselen met elkaar, met ketenorganisaties (zoals het UWV) en met landelijke stelsels en voorzieningen (zoals het programma VUM). Deze technische infrastructuur beschouwt de VNG-Realisatie als een noodzakelijke en concrete stap op weg naar een volwaardige gegevensuitwisseling voor het gemeentelijk domein. De technische infrastructuur maakt gebruik van bestaande en nog te ontwikkelen afspraken, richtlijnen, standaarden, conventies en voorzieningen in het sociaal domein. Dit is e´e´n van de stappen die we zetten naar Common Ground; een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens: data opvragen bij de bron en loskoppelen van applicaties.
Omschrijving van de opdracht
Namens de VNG Realisatie maak je als Implementatieconsultant onderdeel uit van het programma UMw en ben je medeverantwoordelijk voor de implementatiezijde van het programma UMw in afstemming met de projectleider implementatie.
Het doel is om met gemeenten in contact te treden, samen met de rest van het implementatieteam. Hier wordt opgehaald waar gemeenten behoefte aan hebben in de uitrol van het programma UMw, wat als input dient voor onder andere het opstellen van het pilot- en implementatieplan. Het team is het aanspreekpunt voor gemeenten en begeleidt hen van A tot Z in de aansluiting op het technisch mechanisme. Dit dient de doelstelling om volgens de planning tot een landelijk, werkend en gei¨mplementeerd Uitwisselingsmechanisme te komen.
Het uitwisselingsmechanisme ondersteunt dat iedere gemeente kan doorgroeien naar de Common Ground gedachte van gegevensuitwisseling en tegelijkertijd aan kan blijven sluiten bij de ketenpartijen. We beginnen binnen het werkdomein (UMw) omdat hier de hoogste urgentie is.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
De opdracht bestaat uit onderstaande onderdelen:
Afstemming met de projectleider implementatie van UMw, over het projectplan en de daarbij behorende implementatie werkzaamheden.
Uitvoering geven aan het projectplan met het implementatieteam UMw.
Met betrekking tot de implementatie: zorgdragen voor afstemming met betrokken onderdelen van de VNG (en ketenpartijen), en nadrukkelijk het gemeentelijk veld.
Uitvoeren van gezamenlijke plannen met het programma VUM over uitvoeringspilots met gemeenten, Inlichtingenbureau (IB) en IT- leveranciers.
Vertalen van het implementatieplan UMw naar een effectieve uitrol voor gemeenten, gericht op gemeentemedewerkers, waarin wordt ingegaan op de voordelen van het Uitwisselingsmechanisme.
Gemeenten adviseren, begeleiden en ondersteunen bij de uitrol van UMw.
Meedraaien in de uitvoer van de pilot- en implementatietrajecten en daarin aanspreekpunt te zijn voor gemeenten.
Het volgen van de uitgezette planning en bewaking van de voortgang per activiteit van het implementatieplan. Daarnaast wordt een adviserende rol gewaardeerd om tijdens de implementatie lessen te trekken en bij te sturen waar nodig.
Resultaat van de opdracht
Bijstellen en afstemmen met de projectleider implementatie, en uitvoer van het projectplan aan de implementatie zijde (parallel hieraan loopt een Technische implementatie door het technisch team).
Het mede aanscherpen en uitvoeren van het implementatieplan en hier uitvoering aan geven. Onderdeel hiervan zijn klankbordsessies bij gemeenten en het ontwikkelen van een toolkit met allerlei materialen die voor gemeenten noodzakelijk zijn bij de uitrol van het programma UMw, samen met het implementatieteam.
Adviseren en begeleiden van gemeenten bij de pilot- en implementatietrajecten.
De consultant stuurt op de planning en bewaking van de voortgang per activiteit, in afstemming met het team UMw en VUM. De consultant legt maandelijks verantwoording af aan de projectleider.
Eisen
Kennis en expertise
WO werk- en denkniveau
Afgeronde WO opleiding in de richting van Bestuurskunde, Bedrijfskunde, Organisatiepsychologie Sociologie of vergelijkbaar
Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als implementatieconsultant, waarvan tenminste 3 jaar als adviseur of onderzoeker betrokken bij verandermanagement of implementatie van veranderingen.
Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als adviseur in het gemeentelijk domein, waarvan tenminste 1 jaar als adviseur of onderzoeker betrokken bij verandermanagement of implementatie van veranderingen.
Competenties
Resultaatgerichtheid
Klantgerichtheid
Omgevingsbewustzijn
Samenwerken
Integriteit
Zelfontwikkeling
Verder vereist de functie nog de volgende competenties
Zelfstand
Bewust van eigen kunnen
Analytisch
Organisatiesensitiviteit
Wensen
Aantoonbare werkervaring als adviseur of onderzoeker in het gemeentelijk (sociaal) domein.
Aantoonbare relevante werkervaring blijkende uit vergelijkbare rollen zoals implementatie consultent of behoefteonderzoeker die kandidaat heeft uitgevoerd in projecten. Noem hier het aantal projecten en geef van elk project een korte beschrijving in de motivatiebrief.
Aantoonbare werkervaring in de rol van adviseur met het cree¨ren van draagvlak, bereiken van consensus, sluiten van compromissen en het betrekken van gemeenten. (benoem voorbeelden in motivatiebrief).