Zuid Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 apr 2025Einddatum:
1 jul 2025Uren per week:
32-40Publicatiedatum:
5 mrt 2025Omschrijving van de opdracht
Het Grenzeloos Datalandschap is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam en Gemeente Den Haag, gericht op maatschappelijke thema’s die grenzen overschrijden. De nadruk van de samenwerking ligt op het delen en beter uitwisselbaar maken van kennis en data, om innovatieve ideeën in de regio op te schalen. De kennis en investeringen die door Zuid-Holland, Rotterdam en Den Haag worden gepleegd komen namelijk ook ten goede aan de omliggende gemeenten. De drie initiatief nemende partijen zetten hun schouders eronder om met andere gemeenten, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere publieke organisaties samen te werken aan een digitaal landschap. Stakeholders kunnen toetreden tot het Grenzeloos Datalandschap op basis van diverse participatievormen met elk hun eigen verantwoordelijkheden zoals tactische partner en operationele partner.
Het hoofddoel van het consortium is een veerkrachtige, leefbare en slimme regio. Om dit te bereiken wordt er gewerkt aan het versnellen van de digitale transformatie door (1) het verbeteren van de connectiviteit en –interoperabiliteit van digitale platformen en (2) het versterken van samenwerking tussen overheid, bedrijven, burgers en instellingen op schaalbare use-cases in de regio Zuid-Holland. De usecases vinden plaats op verschillende grensoverschrijdende thema’s zoals natuur & biodiversiteit, energietransitie en mobiliteit. De samenwerking richt zich hierbij op een drietal bouwstenen: digitalisering en data; verduurzaming en circulariteit; en het betrekken van burgers en bedrijven.
Programmamanager Grenzeloos Datalandschap
De programmamanager is strategisch gepositioneerd en valt direct onder de aansturing van de stuurgroep van het Grenzeloos Datalandschap. De programmamanager is een sleutelfiguur, aanspreekpunt en intermediair tussen de stuurgroep en de werkgroep, potentiële partners, architecten en inhoudelijke deskundigen op de verschillende thema’s.
De programmamanager is verantwoordelijk voor:
Ontwikkeling en inrichting om data gedreven werken te borgen en verder te brengen in de regio.
Het aansturen van het programmabureau van het Grenzeloos Datalandschap.
Het onderhouden van een adequate personele bezetting van het programmabureau.
Het uitdenken en maken van een strategisch plan voor 2025, voorzien van een meerjarenbegroting en een taakstellende jaarbegroting.
Het realiseren van de usecases.
Het stimuleren en initiëren van nieuwe projecten en usecases, passend binnen de doelstellingen van Grenzeloos Datalandschap.
Heldere en kwalitatieve rapportages ten behoeve van diverse stakeholders inclusief stuurgroep.
Zorgdragen aan het einde van de opdracht voor een ordentelijke overdracht
De programmamanager voert de volgende procesmatige taken uit:
Vertaling van de vragen en verzoeken vanuit de betrokken organisaties concrete, duidelijke en begrijpelijke adviezen en/of voorstellen op het gebied van datagedreven werken.
Vertaling van het vastgesteld beleid naar digitale processen, procedures en instrumenten en advisering over de optimalisatie hiervan binnen de ambtelijke organisatie.
Organiseren en faciliteren van presentaties aan stakeholders van de uitkomsten van de verkenningen, interviews, demo’s op het gebied data- en kennisdeling.
Erop toe zien dat vanuit kwaliteitsoogpunt en ICT-richtlijnen er review/contraexpertise geleverd wordt.
Controleren van de bestedingen van Grenzeloos Datalandschap zodat de uitgaven binnen het vastgestelde jaarbudget blijft.
Onderhouden van een netwerk en het identificeren van mogelijke (business) partners die een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van usecases.
De programmamanager voert de volgende taken uit:
Programmamanagement en sturing op tijd, geld, kwaliteit en scope.
Bijdragen aan de totstandkoming van usecase-omschrijvingen, projectcontracten, evaluaties en reviews.
Het opstellen van specifieke, usecase overschrijdende kwaliteitsafspraken, het toepassen van deze afspraken en het toetsen van de nalevering ervan.
Communicatie met stakeholders (bestuurlijke- en ambtelijke opdrachtgevers, beleidsmedewerkers, interne en externe leveranciers. • Per usecase afspraken maken over op te leveren producten en diensten.
Per usecase inhoudelijke begrotingen en kostenramingen maken naar aanleiding van de gemaakte afspraken. • Integrale (project)raming en (project)planning.
De gemaakte afspraken vertalen naar opdrachtformulering waarin aanleiding, doelstellingen, fasering, deliverables, benodigde tijd en capaciteit verwerkt zijn.
Managen van faseovergangen en opstellen van daarbij behorende faseplannen.
Organiseren van usecase gerelateerde werk- en stuurgroep overleg- en verslagen.
Financiële verantwoording van de usecase en de advisering aan de stuurgroep van het Grenzeloos Datalandschap over de financiële voortgang, uitgaven en inkomsten.
Impactbepaling van knelpunten en opstellen van afwijkingsrapporten.
Opstellen van usecase gerelateerde maandelijkse projectrapportages.
Zorg dragen voor de financiële administratie van het programmabureau ten behoeve van de stuurgroep.
Het aanleveren van de gewenste stuurinformatie voor afdelingen, opdrachtgevers op directie- en bestuursniveau.
Voortdurende actualiseren van de projectstatus ten behoeve van de stuurgroep.
Initiëren van de samenwerking met andere gemeenten en opzetten, vergroten en onderhouden van het netwerk.
Terugkoppeling van (deel)resultaten / producten
De programmamanager geeft middels formele rapportages terugkoppeling van de (deel) resultaten en producten aan de stuurgroep van het Grenzeloos Datalandschap.
Eisen
De aangeboden kandidaat is gedurende de periode van 1-04- 2025 tot 1-07-2025 beschikbaar voor gemiddeld 32 uren per week voor de voorbereiding, uitvoering en realisatie van het project/gevraagde werkzaamheden en is flexibel inzetbaar. De kandidaat moet op datum kunnen starten, of eerder in overleg. De provincie Zuid-Holland behoudt zich het recht om, indien gewenst, het aantal uren uit te breiden naar maximaal 40 uur per week;
Het aangeboden uurtarief bedraagt in de offerte maximaal € 120,00 exclusief btw en inclusief alle overige kosten, bijvoorbeeld reis- , verblijf-, telefoonen parkeerkosten;
Minimaal een HBO-diploma behaald in de richting van innovatie management;
Minimaal vijf (5) jaar aantoonbare kennis van en/of werkervaring met (duurzame) innovatieprocessen, -strategieën en methodologieën;
Minimaal vijf (5) jaar aantoonbare werkervaring met en kennis van innovatie trajecten, SAFe management en digitale transities;
Minimaal vijf (5) jaar aantoonbare werkervaring met het uitvoeren van SAFe management, Agile en scrum programmamanagementmethodes en - technieken;
Minimaal vijf (5) jaar aantoonbare ervaring op het snijvlak van data/technologie/innovatie en bedrijfsvoering;
Minimaal vijf (5) jaar aantoonbare ervaring met uitdenken, meewerken en verbinden op zowel bestuurlijk als operationeel vlak.
De inschrijver zal in het geval deze de opdracht gegund krijgt een VOGnp (algemeen risicoprofiel) van de kandidaat aanleveren via het aanbestedingsplatform binnen 4 weken na definitieve gunning. Het aanvragen van de VOGnp kan inschrijver zelf doen of hiervoor een dienstverlener inschakelen.
Competenties
Resultaatgericht handelen:
daadkrachtig optreden, proactieve houding, initiatiefrijk, pragmatisch;
Communicatieve- en adviesvaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
Samenwerking:
Teamspeler; open collegiale samenwerkingsgerichte houding;
Sociaal vaardig, legt makkelijk contacten, kan overtuigen;
Gedreven instelling;
Passie in het werk;
Doorzettingsvermogen;
Algehele indruk.
Aanvullende informatie
Kandidaat dient bij opdrachtverstrekking de geheimhoudingsverklaring volledig in te vullen en te ondertekenen.
De documenten ‘Invulformulier Uurtarief DOS-2025-0000999’ en ‘Invulformulier Kwaliteit DOS-2025-0000999’ moeten bij de inschrijving ingevuld en bijgevoegd zijn. Zonder deze documenten voldoet kandidaat niet aan de eisen
Let op!: Met de inwerking treding van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en het vervallen van de VAR-verklaring is er risico ontstaan bij de aanbestedende diensten met betrekking tot schijnzelfstandigheid en de afdracht van belastingen. Om dit risico te beperken vragen wij bij inzet van ZZP’ers de modelovereenkomst te ondertekenen door de in te zetten ZZP’er.
In dit kader stelt de aanbestedende dienst nadrukkelijk dat:
Opdrachtnemer als zelfstandige werkzaamheden verricht en expertise heeft op het gebied van de voorliggende verder omschreven werkzaamheden en bereid is deze buiten dienstbetrekking ten behoeve van de Opdrachtgever te verrichten;
Als gevolg van het voornoemde geen hierarchische aansturing zal plaatsvinden;
Opdrachtnemer over eigen apparatuur beschikt voor de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden;
Opdrachtgever en Opdrachtnemer uitsluitend met elkaar wensen te contracteren op basis van een overeenkomst van opdracht in de zin van artikel 7:400 e.v. BW;
Opdrachtgever en Opdrachtnemer uitdrukkelijk niet beogen een arbeidsovereenkomst aan te gaan in de zin van artikel 7:610 e.v. BW;
Opdrachtgever en Opdrachtnemer uitdrukkelijk niet beogen een aanstelling in dienst van Opdrachtgever in de zin van artikel 1 Ambtenarenwet jo. B.1 CAP tot stand te laten komen.