thumbnail
thumbnail

Technisch adviseur Overvecht-Noord Aardgasvrij

Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
€110
36 Utrecht

Begindatum:

16 mrt 2023

Einddatum:

1 aug 2023

Uren per week:

36

Publicatiedatum:

15 mrt 2023

Technisch adviseur Overvecht-Noord Aardgasvrij
Periode: Per direct tot 1 augustus 2023, met 20 opdrachtverlengingsopties van 1 maand (24 maanden is de maximale inhuurtermijn)
Belasting: 36 uur per week gemiddeld
Tarief: 110 euro per uur inclusief reiskosten, exclusief BTW

Omschrijving van de omgeving en de huidige situatie
De subsidie Proeftuin aardgasvrije wijken van de Rijksoverheid die voor Overvecht-Noord is aangevraagd in 2018 gehonoreerd. Het moet de eerste aardgasvrije wijk in de stad worden. De gemeente is voornemens om de wijk voor 2030 van het aardgas te halen. De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar fossielvrije manieren van verwarmen voor de verschillende woningen en utiliteitsgebouwen in de wijk. Voor grote delen van de wijk blijkt een warmtenet (stadswarmte) de meest geschikte oplossing. Voor kleinere delen van de wijk is een individuele all electric oplossing meer geschikt. Het gaat over de volgende deelprojecten:

 1. Vechtdijk: De Vechtdijk is een straat in Overvecht-Noord met andersoortige bebouwing. Deze straat heeft 25 woningen (veelal vrijstaand en monumentaal) en 45 woonarken. Er is al nader onderzoek gedaan in de Vechtdijk en voor veel gebouwen is een energiescan uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat een individuele warmtepomp het meest geschikte alternatief is. Echter zijn de woningen veelal slecht geisoleerd en er moet bouwkundig dus veel gebeuren aan de woningen.
 2. Nieuwbouwdelen: Overvecht-Noord heeft twee buurten met woningen die recent zijn gebouwd. Deze woningen zijn goed geisoleerd en uit onderzoek blijkt dat een warmtepomp een geschikte manier is van verwarmen. Het gaat om het Antoniuskwartier (ongeveer 200 woningen) en de Klopvaartbuurt met ongeveer 60 woningen.
 3. Bedrijven: in Overvecht-Noord staan ongeveer 45 bedrijven. Het gaat veelal om MKB bedrijven met verschillende functies: restaurants, bakkers, gezondheidszorg, kerken, onderwijs etc. Uit onderzoek blijkt dat voor deze bedrijven maatwerk nodig is.

Momenteel werkt het gemeentelijke projectteam aan het programma Overvecht-Noord Aardgasvrij (wijkuitvoeringsplan). In dit programma staat:
 • Hoe en wanneer we de wijk aardgasvrij maken
 • Wat het aardgasvrij maken betekent voor bewoners
 • Welke warmtebron de beste manier van verwarmen is
 • Hoe de financiering wordt geregeld
 • De rol van de gemeente bij de uitvoering en wat bewoners en andere partijen van ons mogen verwachten.

Voor de drie deelprojecten is verdere verdieping nodig. Daarvoor hebben we jouw hulp en expertise nodig.

Dit is je werk:
Het opstellen van een transitieplan voor de deelprojecten Vechtdijk, nieuwbouwdelen en bedrijven (zoals hierboven beschreven). Per deelproject wordt er een transitieplan gemaakt.

Dit transitieplan bestaat uit:
 • Omschrijving van gebouwtypen
 • De verschillende mogelijke warmte alternatieven met voor- en nadelen. Een menu-kaart voor bewoners: wat zijn de keuzemogelijkheden. Per gebouwtype onderzoeken hoe het warmtesysteem past in het gebouw.
 • Een ontzorgingsproces/ klantreis voor bewoners en bedrijven: hoe gaan bewoners en bedrijven minimaal in 2030 de overstap naar aardgasvrij maken?
 • Een businesscase voor gemeentelijke besluitvorming
 • Een overzicht voor de toekomstige energielasten voor bewoners en bedrijven

Samen met de omgevingsmanager haal je de verschillende wensen van bewoners en bedrijven op. Hiervoor zijn al overlegstructuren. Deze wensen verwerk je vervolgens in de transitieplannen. De transitieplannen zullen onderdeel worden van het programma Overvecht-Noord Aardgasvrij (wijkuitvoeringsplan). Met de transitieplannen bouw je voort op de onderzoeken die eerder al zijn gedaan en maak je een concrete aanzet voor de uitvoering.

Dit vragen we van je:
 • Je hebt minimaal hbo werk- en denkniveau;
 • Je hebt minimaal 5 jaar technische ervaring in de warmtetransitie en ervaring met gesprekken met bewoners en bedrijven.

Daarnaast heeft het de voorkeur dat:
 • Je bekend bent met de verschillende uitdagingen waar bewoners en bedrijven in de warmtetransitie tegen aan lopen;
 • Je kennis hebt van relevante subsidie programmas;
 • Je ervaring hebt met het opstellen van transitieplannen / routekaarten;
 • Je kennis hebt van duurzame installatietechniek (zoals warmtepompen en zonnepanelen) en het isoleren van gebouwen;
 • Je bouwtechnische en installatietechnische kennis hebt m.b.t. verduurzaming van gebouwen;
 • Je technische inhoud goed weet te vertalen naar een duidelijk verhaal voor bewoners en bedrijven.


Goed om te weten:
Hybride werken is een optie. Aanwezigheid wordt van jou verwacht wanneer er belangrijke bijeenkomsten zijn. We vragen een flexibele werkhouding, waarbij het soms nodig kan zijn om s avonds te werken, in verband met bewonersbijeenkomsten. Je zult regelmatig fysiek aanwezig moeten zijn in de wijk om contact te hebben met bewoners en bedrijven.

We hebben de voorkeur voor kandidaten die uiterlijk per half april beschikbaar zijn. De opdracht zal in eerste instantie tot 1 augustus duren, afhankelijk van het project bestaat er een reele kans dat dit project verlengd wordt tot eind 2023.

Gesprekken zijn gepland op woensdag 5 april tussen 11.00 en 16.00 uur. De manager zal contact opnemen indien je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dit kan of fysiek of digitaal plaatsvinden

Als het aantal offertes de 10 niet overstijgt kunnen alle offertes nader op de kwaliteit beoordeeld worden.

Wanneer de hierboven beschreven opdracht door omstandigheden niet binnen de voorziene periode kan worden afgerond behoudt Gemeente Utrecht zich in alle geval het recht voor de opdracht te verlengen tot het moment dat een zorgvuldige afronding en overdracht kan worden gerealiseerd.

Documenten:

  Vind jouw volgende opdracht

  Kies een interessante opdracht uit en klik op inschrijven. Daarna zal een van onze adviseurs binnen 48 uur contact met je opnemen. Na telefonisch contact, beoordeelt onze adviseur jouw CV en geeft terugkoppeling of deze goed aansluit bij de inhuuropdracht (eisen en wensen) en ambitie van de opdrachtgever.

  Kies een opdracht
  Twijfel je of deze inhuuropdracht bij jou past?
  Neem contact op met een van onze opdracht adviseurs.
  Opdracht Adviseur
  Jan de Vries
  opdracht adviseur
  ma - vr tussen 9.00 & 17.00 uur

  Ben jij de Technisch adviseur Overvecht-Noord Aardgasvrij die deze organisatie zoekt?

  Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
  Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.