Schrijven van doeltreffende rapporten, notities en adviezen

Begint op 8 mei 2024
Utrecht
Ledenprijs: €845 (Niet leden: €995)

2-daagse training waarin je leert om heldere, doeltreffende en lezersgerichte beleidsstukken te schrijven die zijn afgestemd op de doelgroep.

In het kort

  • 2-daagse fysieke training met certificaat

  • Praktische training op maat gemaakt met je leerwensen en eigen stukken

  • Leer om helder te rapporteren in je persoonlijke schrijfstijl

event

Inleiding
Leer als freelancer om heldere rapporten te kunnen schrijven. Door een doeltreffend verhaal op papier te krijgen, kun je je doel bereiken. Met helder leren rapporteren voor jouw doelgroep, bespaart dit tijd en frustraties bij je lezer.

Voor je met deze training begint, stuur je een zelfgeschreven stuk in van minimaal 2 en maximaal 5 pagina’s. Samen met de door jouw opgestelde leerwensen vormt dit de input voor de eerste trainingsdag. Tijdens de training krijg je praktische opdrachten hoe je notities op de lezer kunt afstemmen. Door het schrijven of herschrijven van stukken uit je eigen praktijksituatie, leer je door uitgebreide feedback waar je sterke punten liggen en waar nog verbetering mogelijk is.

Resultaten
Na afloop van de cursus kun je heldere en doeltreffende beleidsstukken schrijven in jouw persoonlijke stijl. Je weet hoe je het schrijven van een notitie handig aanpakt en je hebt inzicht in je sterke punten en aandachtspunten. Jouw lezers vinden in één oogopslag de informatie die ze zoeken. In een formulering die helder, overtuigend en prettig leesbaar is.

“Eigenlijk had ik dit veel eerder moeten doen. Erg leerzaam voor mij.”

“Veel persoonlijke aandacht van de docent, heel interactief. Goed toepasbaar.”

Een leerzame cursus met veel nuttige tips.”

Doelgroep
Bedoeld voor alle zelfstandig professionals die notities, adviezen, memo’s of beleidsteksten schrijven en hierin zichzelf willen verbeteren.

Lesdagen

Startdatum: 8 mei 2024
Eerste lesdag: 8 mei 2024 | 09:30 - 16:30
Tweede lesdag: 29 mei 2024 | 09:30 - 16:30

Startdatum: 23 januari 2025
Eerste lesdag: 23 januari 2025 | 10:00-16:30
Tweede lesdag: 13 februari 2025 | 10.00 - 16:30

Inhoud

Doelgroepgericht schrijven

  • Leer je lezer kennen en weet hoe je de boodschap kan afstemmen

Toegankelijk schrijven

  • Maak begrijpelijke teksten

  • Helder, bondig en aantrekkelijk formuleren

Efficiënte aanpak

  • Krijg inzicht in je sterke punten en wat aandachtspunten zijn

  • Schrijf in stappen

Lesvorm
De training is zoveel mogelijk maatwerk. Daarom stuurt u voor het begin van de training een zelfgeschreven stuk in van minimaal 2 en maximaal 5 pagina’s.. Dit vormt samen met uw leerwensen de input voor de eerste trainingsdag. Tijdens de training ontdekt u  via praktische opdrachten hoe u notities op de lezer kunt afstemmen. Tussen de eerste en tweede trainingsdag schrijft of herschrijft u een notitie, advies of memo uit uw eigen praktijksituatie. Hierop krijgt u uitgebreid feedback op dag 2. U sluit de training af met een eindopdracht. Deze wordt beoordeeld met een checklist (met voldoende/onvoldoende).

Studiebelasting
Voor het begin van de training bestudeert u het boekje Check je beleidstekst van Eric Tiggeler.. Tussen de eerste en tweede trainingsdag schrijft of herschrijft u een notitie uit uw eigen praktijksituatie. Hierin past u toe wat u op dag 1 hebt geleerd. Binnen een maand na afloop van de training maakt u een eindopdracht. Hierin past u de persoonlijke tips uit de praktijkopdracht toe. Bij beide opdrachten stuurt u een reflectie mee. Hierin geeft u aan wat u hebt toegepast, waar u tevreden over bent en waar u nog tegenaan loopt.

Niveau
Deze cursus is gemaakt op hbo-niveau.

Certificaat
Als je de eindopdracht met een voldoende hebt afgerond, ontvang je een certificaat.

Aanbieder
Deze cursus wordt aangeboden door https://goopleidingen.nl/. Maak gebruik van de ledenkorting van Opdracht Overheid en profiteer van 15% korting op de prijs voor deze cursus. Geef tijdens je inschrijving op de cursus in de opmerkingen aan lid te zijn van ons platform of vraag om ondersteuning aan één van onze opdracht adviseurs!