Een sterke motivatiebrief schrijven: Val op met onze template en tips!

Auteur Tom Vodegel
8 augustus 2023
Artikel

Wanneer je solliciteert op een nieuwe inhuuropdracht, vraagt jouw potentiële opdrachtgever naast een compleet CV altijd om een motivatiebrief. Je kunt deze motivatiebrief zien als de eerste stap in het sollicitatieproces: De brief biedt de mogelijkheid om de lezer nieuwsgierig te maken naar jouw profiel en kan er eveneens voor zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek om verdere ‘motivatie’ toe te lichten. In dit artikel leggen wij je uit hoe je motivatiebrief mogelijkheid biedt om je vaardigheden, ervaringen en passie over te brengen op potentiële opdrachtgevers. We leggen je uit waar werkgevers naar kijken, en geven je een aantal tips om een onderscheidende motivatiebrief te schrijven!

event

Het belang van een goede motivatiebrief

Een goede motivatiebrief is niet uitsluitend verplicht omdat een opdrachtgever er om vraagt: Het biedt de zzp’er de mogelijkheid om inhoudelijk te reageren op een specifieke vacature en aan te tonen waarom diens profiel past binnen de betreffende functie. In je cv ligt daarbij de focus op werkervaring, opleidingen en diploma’s; In een motivatiebrief kun je de nadruk op de match tussen jou en de opdracht leggen en aantonen waarom jouw expertise aansluit op de opdracht.

De structuur van een motivatiebrief

Een sterke motivatiebrief start bij een goede opbouw. Iedere motivatiebrief begint met een correcte aanhef. In onderstaand overzicht geven we een voorbeeld van de juiste aanhef van een motivatiebrief.

Inleiding

Vervolg met de inleiding: Gebruik, afhankelijk van een formele of informele werkgever, een passende toon waarop je de brief opent. Zorg voor een pakkende openingszin waarin je jouw interesse in de opdracht en organisatie duidelijk maakt. Kies voor een originele zin en wek nieuwsgierigheid bij de lezer. In dit deel van de motivatiebrief kun je direct laten zien dat je interesse toont in de vacature of opdracht en dat je jezelf hebt ingelezen in de context van de opdracht en de organisatie.

Kern

Leg in de kern van de sollicitatiebrief de link tussen opdrachtgever, opdracht en motivatie. Gebruik dit deel van de motivatiebrief om je eigen motivatie en doelen duidelijk te maken binnen de context van de opdracht: Waarom is de opdracht jou op het lijf geschreven? Beschrijf je relevante expertise, vaardigheden en ervaring die aansluiten binnen de opdracht en onderbouw werkzaamheden met resultaten die je hebt behaald. Benadruk daarbij altijd waarom je solliciteert op de specifieke opdracht. 

In iedere opdracht worden eisen en wensen uitgevraagd. Het is belangrijk om deze eveneens in je motivatiebrief terug te laten komen. Wordt er in de opdracht gevraagd om ervaring met werkwijzen of systemen? Herken welke termen in de eisen en wensen belangrijk zijn, en laat deze termen terugkomen in je motivatiebrief.

Slot

Sluit af met een sterke conclusie: Herhaal kort waarom je de geschikte kandidaat bent en laat weten dat je beschikbaar bent voor een vervolggesprek om je motivatiebrief verder toe te lichten. Benadruk daarbij de mogelijkheid voor het bedrijf om contact met je op te nemen middels de contactgegevens die in de aanhef vermeld staan. Je kunt er tot slot voor kiezen om aan het einde van je motivatiebrief een aantal proactieve vragen te stellen: Deze vragen tonen diepgaande interesse in het project en bedrijf en kunnen bevorderlijk zijn voor de inrichting van het uiteindelijke sollicitatiegesprek.

Template

In onderstaand opzet vind je onze template voor een motivatiebrief, waarmee jij een eigen motivatie voor een bepaalde opdracht kunt schrijven. Gebruik deze template ter inspiratie: Een persoonlijke motivatiebrief, gepersonaliseerd voor verschillende opdrachtgevers onderscheidt zich vaak ten opzichte van generieke brieven. 

Geachte heer, mevrouw,

 Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de rol [Functietitel] bij [Bedrijfsnaam], zoals beschreven op [Vacaturebron]. Mijn brede ervaring als [Je Expertise] en mijn bewezen staat van dienst in [Relevante Vaardigheid of Ervaring] maken mij een uitstekende kandidaat voor deze opdracht.

 Als [je expertise] met [aantal] jaar ervaring in [relevant gebied], heb ik succesvolle projecten voltooid bij vooraanstaande bedrijven zoals [voorbeeld bedrijf]. Een voorbeeld van een project is [voorbeeld project]. Dit zorgde ervoor dat [resultaat project]. Verder heb ik een opleiding/cursus [noem opleiding] gedaan om nog beter in de rol [naam rol] te functioneren.

Na mijn rol als [naam rol voorbeeld project] bij [naam organisatie] werd ik [naam rol van tweede voorbeeld project] waar ik [beschrijving project]. Ik ben ervan overtuigd dat mijn vermogen om [persoonlijk relevante eigenschap] ervoor zorgt dat [beoogd resultaat opdracht].

Wat mij vooral aanspreekt aan [bedrijfsnaam] is jullie toewijding aan [specifiek kenmerk of doel van het bedrijf], wat naadloos aansluit bij mijn eigen passie voor [relevant onderwerp binnen context van de opdracht]. Ik ben enthousiast over de mogelijkheid om samen te werken aan [specifiek project of doel] en bij te dragen aan jullie voortdurende succes.

Graag vertel ik mijn persoonlijke visie over deze opdracht. [vertel je persoonlijke visie over deze opdracht in max 200 woorden] 

Graag zou ik de gelegenheid willen hebben om mijn motivatie en ervaring verder toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek. Ik kijk ernaar uit om de mogelijkheid te bespreken om [functietitel] bij [bedrijfsnaam] te vervullen. 

 Met vriendelijke groet,

 [Je Gedrukte Naam]

Tips van onze opdracht adviseurs

Het schrijven van een goed gestructureerde motivatiebrief biedt jou de mogelijkheid om op te vallen bij mogelijke opdrachtgevers. Naast de bovenstaande structuur van een motivatiebrief geven onze opdrachtadviseurs je graag nog wat tips mee om jouw motivatiebrief naar een hoger niveau te tillen:

  • Over het algemeen is het van belang om motivatiebrieven voor verschillende opdrachtgever te personaliseren: Pas de brief altijd aan op de context van opdracht en organisatie en toon aan dat je jezelf hebt verdiept in de betreffende organisatie en haar doelstellingen.

  • Het is belangrijk om, net als bij het cv, jezelf te beperken tot relevante informatie. Hou je motivatiebrief beknopt en wees duidelijk!

  • Gebruik een professionele toon, maar vermijd jargon!

  • Zorg voor correcte spelling en grammatica: Een verzorgde en foutloze brief is cruciaal. Controleer je motivatiebrief grondig op spelling- en grammaticafouten voordat je deze verstuurt, met behulp van bijv. Microsoft Word.

  • Wees positief: Focus op je positieve eigenschappen en laat eventuele negatieve aspecten buiten beschouwing. Gebruik een positieve toon in je brief en vermijd negatieve opmerkingen over vorige werkgevers of ervaringen.

  • Doe een laatste controle: Laat je motivatiebrief lezen door handige vrienden, familie of een één van onze opdracht adviseurs om feedback te krijgen en eventuele verbeteringen aan te brengen.


Zelf een onderscheidende motivatiebrief schrijven? Bekijk onze template voor een sterke motivatiebrief! Toch nog vragen? Eén van opdracht adviseurs helpt je graag bij de vormgeving en optimalisatie van jouw cv en motivatiebrief. Schrijf je in!