Een optimaal cv? Onze tips voor zzp’ers!

Auteur Tom Vodegel
7 augustus 2023
Artikel

Een volledig curriculum vitae geeft potentiële opdrachtgevers een goed overzicht van jouw loopbaan op zakelijk gebied en persoonlijk vlak. Aan de hand van jouw cv dient deze opdrachtgever in één oogopslag te zien of jij over de juiste expertise en competenties beschikt om waarde toe te voegen aan een openstaande inhuuropdracht. Een compleet cv biedt vertrouwen bij een potentiële opdrachtgever en kan deuren openen naar interessante nieuwe projecten. In dit artikel bespreken we de essentiële elementen en de do’s en don’ts bij ieder cv. Daarnaast geven we je een checklist om jouw eigen cv te optimaliseren!

event

Waarom is een goed cv van belang?

Een cv geeft opdrachtgevers een overzicht van jouw professionele achtergrond: Het toont concreet bewijs van relevante ervaring, bewezen vaardigheden en succesvolle projecten en biedt inzicht in jouw ontwikkeling. Jouw cv is voor opdrachtgevers vaak het eerste contactpunt als potentiële kandidaat en het helpt opdrachtgevers om de juiste professional te selecteren die in specifieke behoeften kan vervullen.

Het belang van relevante informatie

Een potentiële nieuwe opdrachtgever dient middels je cv jouw toegevoegde waarde binnen een project of opdracht te achterhalen: Een goed cv is daarom altijd op maat gemaakt voor de opdracht. Wordt er in een opdracht gevraagd om werkervaring met een bepaald systeem? Of wordt er specifiek gevraagd om opleidingen, expertise of competenties? Zorg altijd dat je zaken die specifiek worden uitgevraagd in de opdracht terugkomen in jouw cv.

Essentiele gegevens voor jouw cv

Een goed cv dient in ieder geval onderstaande basiselementen te bevatten.

 1. Persoonsgegevens: Persoonsgegevens omvatten je naam, je contactgegevens (telefoonnummer, emailadres, LinkedIn). Voeg daarnaast altijd je (werk)adres, geboortedatum en eventueel portfolio en/of eigen website toe. Zorg altijd voor een professionele foto van jezelf bovenaan je cv!

 2. Persoonlijke samenvatting: Schrijf een korte, krachtige inleiding die je expertise, vaardigheden en onderscheidende waarde als zelfstandig ondernemer samenvat.

 3. Werkervaring: Iedere werkgever kijkt naar de relevantie van jouw werkervaring in het kader van de uitgevraagde opdracht. Vermeld altijd de opdrachtgever, de jaartallen, jouw start- en einddatum, de plaats, en leg de focus op de resultaten en de toegevoegde waarde voor de toenmalige opdrachtgever. Vermeld altijd eerst de relevante projecten of opdrachten, hierna overige werkervaring. Voeg eveneens je vrijwilligerswerk toe!

 4. Opleidingen: Geef je opleidingen en cursussen gestructureerd weer op je cv. Voeg eveneens zelfstudie, interessante minors, scripties en eigen onderzoeken toe. Benoem daarbij de opleiding, het opleidingsinstituut, jouw start- en einddatum en of je de opleiding wel/niet volledig hebt afgerond.

 5. Diploma's en certificaten: Plaats diploma’s en overige certificeringen altijd in een apart blok op je cv: Dit voorkomt eventuele verwarring met opleidingen en cursussen. Het kan immers zo zijn dat je meerdere certificaten hebt behaald binnen één opleiding of cursus. Vermeld altijd de naam van het certificaat, evenals het instituut waar je het certificaat hebt behaald.

 6. Vaardigheden en competenties: Benadruk jouw vaardigheden die van waarde zijn binnen jouw vakgebied of specialisatie. Probeer je daarbij niet te beperken tot algemene zaken, maar zoek naar onderscheidende competenties. Extra punten scoren? Benoem de hoeveelheid werkervaring met de programma’s en/of systemen waar je mee hebt gewerkt. Vaak vinden werkgevers het prettig om te weten met welke systemen je al overweg kunt. Deel deze op in verschillende categorieën voor meer overzicht, zoals categorie “projectmethodes”.

 7. Referenties: De geloofwaardigheid van de gegevens die op je cv kan een boost krijgen door referenties van tevreden klanten. Vermijd daarbij ‘referenties op aanvraag’ wanneer je deze referenties niet direct wil delen. Meestal zijn 2 referenties voldoende: Vermeld altijd de naam, organisatie, de functie en contactgegevens van de referentie

Hobby's en vrijwilligerswerk (optioneel): Voeg een aantal hobby's toe om je cv een persoonlijke touch te geven. Let op! Zorg daarbij dat je alleen hobby's weergeeft die bevorderlijk zijn voor het beeld dat je bij een potentiële opdrachtgever wilt schetsen. Geef zowel de hobby's als eventueel vrijwilligerswerk altijd apart weer op het cv.

Gebruik een bewezen template

Een gestructureerd voorbeeld? Bekijk onze template en maak een kopie om het zelf te gebruiken (via bestand > kopie maken)!

De checklist voor jouw cv

Alle bovenstaande gegevens ingevuld? Loop je cv nog een keer door aan de hand van onderstaande checklist:

 • Persoonlijke gegevens zijn up-to-date.

 • Het cv begint met een professionele, onderscheidende samenvatting die direct de aandacht trekt

 • De werkervaring is compleet, omvat relevante opdrachten en bijbehorende prestaties en staat in de juiste volgorde.

 • De vermelde vaardigheden sluiten aan op hetgeen wat in de vacature of opdracht wordt gevraagd

 • Eventuele werkervaring met relevante programma’s en systemen zijn overzichtelijk weergegeven

 • Opleidingen, diploma’s en eventuele certificaten zijn vermeld.

 • Er is een link naar je portfolio/website en/of LinkedIn-profiel toegevoegd.

 • Referenties zijn beschikbaar op verzoek.

Do’s en don’ts bij het opstellen van je cv

Om alle eventuele plus- en minpunten van jouw cv inzichtelijk te krijgen, hebben we tot slot een lijst van alle do’s en don’ts in de vormgeving van je cv op een rij gezet.

Do's

 • Wees beknopt: Zorg voor een kort, krachtig en overzichtelijk cv met een professionele opmaak.

 • Pas je cv aan op de inhoudelijke context van de opdracht en/of behoefte van de opdrachtgever

 • Maak resultaten meetbaar om de toegevoegde waarde voor de betreffende organisatie te tonen

 • Gebruik een word template of website zoals Canva om je CV mee op te maken. Zorg voor een professionele, overzichtelijke en persoonlijke look.

 • Gebruik maximaal 3 A4's.

Don’ts

 • Overlaad je cv niet met irrelevante informatie: Focus uitsluitend op informatie die van waarde is voor de opdrachtgever.

 • Gebruik geen informele taal, vakjargon of afkortingen: Schrijf in tekst die voor iedereen begrijpelijk is.

 • Vermijd onwaarheden op je cv: Zowel jij als je potentiële opdrachtgever heeft hier uiteindelijk weinig aan.

 • Pas op met je kleurgebruik en lettertype. Gebruik altijd één basiskleur, evenals lettertype. Zorg daarbij altijd voor een leesbaar lettertype; Een lichtgrijs lettertype is vaak onleesbaar.

 • Gebruik geen foto waar je onherkenbaar op staat, die verouderd is, waarop je onprofessionele kleding draagt of waar je voor een te drukke achtergrond staat.

Heb je jouw cv met onze tips kunnen optimaliseren? En is jouw motivatiebrief compleet? Schrijf je als zzp’er in op één van onze opdrachten bij de overheid!