Pettelaarpark 70, 5216 PP 's-Hertogenbosch, Nederland
Begindatum:
13 okt 2025Einddatum:
10 apr 2026Uren per week:
24 - 28Publicatiedatum:
22 jul 2025Als contractmanager ben je onderdeel van het IPM-team van het complexe en omvangrijke HWBP-project Dijkverbetering Lith-Bokhoven. Een dijkverbetering die samen met betrokken overheden ook het creëren van maatschappelijke meerwaarde onderzoekt. Dat betekent dat er sprake is van een mooie dynamiek waarbinnen we zoeken naar de optimale balans tussen belangen, ambities, middelen en gebiedskwaliteiten. Ondanks dat je in een draaiend project en ingespeeld team instapt denken wij dat er flinke uitdagingen voor jou liggen. Als eerste het eigen maken van de complexe projectsituatie. Daarbij biedt en vraagt het IPM-team jou volop de kans om over de grenzen het contractmanagement mee te denken over de integrale aanpak van Lith-Bokhoven. De tweede uitdaging zit in de samenwerking met de verschillende partners in het project. Hierbij gaat het om de medeoverheden wiens belangen we willen borgen, de advies- en ingenieursbureaus en later de aannemer. De derde uitdaging ligt in het vormgeven van de planuitwerking en de realisatiefase. Welke inkoopstrategie is het best passend vanuit de integraliteit van het voorkeursalternatief, het inzetten van kennis van de markt en het reduceren van risico’s? Vanuit bovenstaande denken wij dat we behoefte hebben aan een ‘kei’ van een contractmanager die haar/zijn sporen heeft verdiend in de wereld van complexe, natte infrastructuurprojecten, bij voorkeur HWBP-projecten.
Voor de verkenningsfase ligt het accent op contractbeheersing van de lopende overeenkomsten voor zowel het gecontracteerde advies- en ingenieursbureau als onze eigen teamleden. Voor de planuitwerking- en realisatiefase dient de gehele aanbestedingsstrategie opgezet en uitgewerkt te worden. Als contractmanager ben je hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de volgende activiteiten:
Het actief strategisch en contract-inhoudelijk adviseren van en bespreken met de collega IPM-teamleden over alle opdrachtnemers- en contractzaken;
Opzetten, uitwerken en uitvoeren van de aanbestedingsstrategie voor de planuitwerking en later de realisatiefase;
Onderhandelen met en leiding geven aan opdrachtnemers; je acteert namens waterschap Aa en Maas als de ‘opdrachtgever van de opdrachtnemers’. Je bent het primaire aanspreekpunt van alle opdrachtnemers binnen het project;
Inzichtelijk maken van contractrisico’s en vroegtijdig passende maatregelen treffen;
Het in samenspraak met de afdeling Inkoop van het waterschap opzetten, begeleiden en afhandelen van aanbestedingen met behulp van het platform Mercell en het DAS aanbestedingsplatform;
Het samen met de projectondersteuner afhandelen van contractuele zaken zoals offertes, opdrachtbrieven, prestatieverklaringen en facturen;
Het beheersen en correct afsluiten van alle lopende en nieuwe contracten zoals: identificeren, registeren en afhandelen van het VTW-proces, bijhouden contractdossiers, spend controle, bewaken bagatel- en andere grenzen, contractverlengingen, tevredenheidsverklaringen;
Het bewaken van de rechtmatigheid van inkopen en betalingen (onder andere toetsing aan de Aanbestedingswet);
Inkopen van capaciteit opdrachtgever;
Het organiseren van en leiding geven aan toekomstige leden van het contractmanagementteam.
Profiel van de kandidaat
Jouw basis is een HBO- of academisch denkniveau en je hebt minimaal 5 jaar werkervaring in contractmanagement. Als kandidaat beschikt je over ervaring in contractadvisering, -vorming en -beheersing van diverse marktpartijen zoals advies- en ingenieursbureaus en aannemers. Je beschikt over aantoonbare kennis van en ervaring met de Aanbestedingswet 2012. Ook wordt verwacht dat je beschikt over inhoudelijke kennis van contractadvies, risicomanagement, systems engineering en (systeemgerichte) contractbeheersing. Deze kennis stelt jou in staat om zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de uitvoering van projecten effectief te adviseren en te sturen, onder meer in gesprekken met advies- en ingenieursbureaus en aannemers, en bij de verwerking van opties en VTW’s binnen het contractbeheer. Je bewaakt daarbij de rechtmatigheid van de overeenkomst met oog voor de belangen van alle betrokkenen. Je brengt overzicht aan in ‘zaken die er toe doen’ en je weet de ‘venijnige details’ op waarde te schatten. Op een proactieve manier voorzie je het IPM team van informatie en advies. Je weet je afgewogen oordelen helder over te brengen aan betrokkenen, dankzij je uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.
De kandidaat beschikt minimaal over een relevante HBO-bachelor opleiding, aantoonbaar afgerond met een diploma. Dit blijkt uit het bijgevoegde CV. Daarnaast beschikt de kandidaat over:
Minimaal 5 jaar relevante werkervaring in het contractmanagement in het ruimtelijk domein bij één of meerdere van de volgende organisaties: Rijkswaterstaat, Waterschap, Provincie, Gemeente, semi-overheid (zoals Prorail, NS, Enexis), advies- en/ of ingenieursbureau of aannemer.
Ervaring met contractadvisering, het vormgeven en beheersen van samenwerkingen met diverse marktpartijen, zoals advies- en ingenieursbureaus en aannemers.
Ervaring in de rol van contractmanager in een IPM-team.
Ervaring binnen een project van complexe en natte infrastructuur, waarbij HWBP-project een pré is.
Kennis van de aanbestedingswet 2012.
Je hebt inhoudelijke kennis van contractadvies, risicomanagement, systems enginering en (systeemgerichte) contractbeheersing.
Beschikt over uitstekende schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden.
Wij werken 24 uur per dag met water. Dat doen we voor zo’n 778.000 inwoners en bedrijven en de natuur in het oosten van Brabant. Dagelijks onderhouden en inspecteren wij dijken, zuiveren wij 300 miljoen liter water en zorgen we voor veilig, voldoende en schoon water. Onze hoogste prioriteit is om bij te dragen aan de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de inwoners in deze regio. Bovendien staan wij voor innovatief en duurzaam waterbeheer. Dit doen wij voor nu en later, zodat ook onze kinderen en kleinkinderen hier de vruchten van kunnen plukken.
Het werkgebied van Aa en Maas ligt in het oostelijk deel van de provincie Noord-Brabant en heeft een omvang van ruim 161.000 hectare en ligt in meerdere gemeenten: ‘s-Hertogenbosch, Oss, Helmond, Meierijstad, Heusden, Maashorst, Deurne, Gemert-Bakel, Bernheze, Land van Cuijk, Laarbeek, Someren, Asten, Boekel, St. Michielsgestel, Geldrop-Mierlo, Waalwijk, Vught, Nuenen. In de gemeenten Waalwijk, Vught, Nuenen en Heeze-Leende beheert Aa en Maas een aantal onbewoonde gebieden, zoals natuur- of landbouwgronden.
Bij dit waterbeheer laten wij ons continu leiden door onze missie: “Het ontwikkelen, beheren en in stand houden van gezonde, robuuste en veerkrachtige watersystemen, die ruimte bieden aan een duurzaam gebruik voor mens, dier en plant in het gebied, waarbij de veiligheid is gewaarborgd en met oog voor economische aspecten”.
Vanuit onze missie hebben we de volgende hoofdtaken:
Veilig water, burgers en bedrijven bieden we veiligheid tegen overstromingen door de dijken goed te beheren. Ook onderhouden wij beken, weteringen en sloten om wateroverlast te voorkomen.
Voldoende water, wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw én natuurgebieden.
Schoon water, voor 778.000 inwoners en bedrijven maken wij het afvalwater weer schoon. Ook controleren wij de waterkwaliteit van recreatieplassen. Bovendien zorgen wij dat beken, sloten en weteringen schoon zijn.
Het project: Lith-Bokhoven, een veilige dijk met maatschappelijke meerwaarde
Het klimaat verandert. Dat betekent dat het water in de Maas in de toekomst steeds vaker erg hoog staat. De dijken moeten daarom voldoen aan de waterveiligheidseisen voor het beschermen van de inwoners en de economische waarden in het achterland. De normen voor waterveiligheid zijn in 2017 vastgelegd in de Waterwet. De dijk tussen Lith en Bokhoven is, na Meanderende Maas en Cuijk Ravenstein, het derde grote traject langs de Maas dat verbeterd moet worden in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Het projectgebied Lith-Bokhoven heeft een lengte van ongeveer 23 km en ligt aan de zuidzijde van de Maas vanaf de sluis Lith tot aan Bokhoven net ten oosten van Den Bosch. Het is een is een zeer gevarieerd traject met uitdagende vraagstukken en meerdere opgaven/ontwikkelingen in de directe nabijheid. Om die reden werken waterschap Aa en Maas, gemeente Oss, gemeente ‘s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant als partners samen.
In samenspraak met betrokken gemeenten en provincie is geconstateerd dat er synergie is tussen de dijkverbetering en maatschappelijke opgaven en ambities die zij hebben in het projectgebied. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft ambitie om de uiterwaarden toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor haar inwoners en daarbij de Henriëttewaard te ontwikkelen als nieuw uitloopgebied voor de stad. Deze ontwikkeling biedt kansen om klei die vrijkomt te benutten voor de dijkverbetering. Ook werken we nauw samen (co-creatie) met bewoners en ondernemers uit het plangebied. Het project heeft om de hierboven genoemde reden de titel ‘Dijkverbetering Lith-Bokhoven; een dijk met maatschappelijke meerwaarde’.
Het project bevindt zich halverwege de verkenningsfase. Sinds maart 2024 is de combinatie Witteveen+Bos met Haskoning als ingenieurs- en adviesbureau/ontwerpende partij gecontracteerd. Momenteel zitten we in de fase van de kansrijke alternatieven. De planning is om eind 2026 het voorkeursalternatief vast te stellen. En direct aansluitend de Planuitwerkingsfase te beginnen.
Binnen het staande IPM team wordt de rol van ervaren Contractmanager voor de komende jaren opnieuw ingevuld. Het betreft een inzet van gemiddeld 24 uur per week gedurende de Verkenningsfase (duur: circa 18 maanden). Het is de intentie om ook de Planuitwerking en mogelijk de realisatiefase de samenwerking met de contractmanager voort te zetten. Het ligt in de lijn der verwachting dat er in de Planuitwerking sprake zal zijn van een 2-fasenaanpak. De beoogde startdatum voor de contractmanager is uiterlijk 13 oktober 2025, in overleg kan hier (beperkt) van worden afgeweken.
Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.
Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen gesprekken afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze gesprekken worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria.
mondelinge toelichting en uitdrukkingsvaardigheid op de beschreven ervaring (zie twee punten hierboven);
mondelinge toelichting op het CV;
We nodigen 3 kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. De gesprekken vinden plaats op 23 september. Gezien de strakke planning is het slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk hiervan af te wijken.
Maandag en donderdag zijn de samenwerkingsdagen. Daarnaast kan de opdracht worden uitgebreid met gemiddeld vier uur per week gedurende 78 weken.