Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
2 jan 2025Einddatum:
30 jun 2025Uren per week:
24Publicatiedatum:
30 nov 2024Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
verbeteren van de dienstverlening;
een efficiënte en wendbare organisatie;
anticiperen op de toekomst.
Over de Informatiebeveiligingsdienst (IBD)
De Informatiebeveiligingsdienst (IBD), opgericht door Nederlandse gemeenten en onderdeel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), ondersteunt gemeenten op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Als sectorale CERT/CSIRT fungeert de IBD als verbindende schakel tussen gemeenten, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en andere beveiligingsinstanties binnen het Cyber Weerbaarheidsnetwerk.
De IBD stelt gemeenten in staat om gegevens te beschermen, systemen passend te beveiligen en schade te beperken bij incidenten. Vanuit een richtinggevende aanpak speelt de IBD een proactieve rol in het formuleren en stimuleren van collectieve standaarden en oplossingen, zodat gemeenten optimaal beveiligd zijn en digitale en privacy risico's kunnen beheersen. De IBD streeft naar een toekomst waarin gemeenten door gezamenlijke inspanningen geen vermijdbare digitale incidenten meer hebben. Daarbij staan de kernwaarden "Samen, Integer, Bekwaam en Dichtbij" centraal, die richting geven aan de aanpak en samenwerking met gemeenten en andere stakeholders.
Omschrijving van de opdracht, werkzaamheden en verantwoordelijkheden
In het team van privacy-adviseurs draag je bij aan de ontwikkeling en uitvoering van een samenhangend pakket van producten en diensten dat aansluit bij de gemeentelijke privacyvraagstukken. Dit pakket ontwikkel je nadrukkelijk samen met gemeenten. Je verzamelt input, overlegt met privacy officers en functionarissen gegevensbescherming, stelt werkgroepen samen voor een bepaald onderwerp en ondersteunt gemeenten om tot een privacyproduct of -aanpak te komen waar alle gemeenten hun voordeel mee kunnen doen. Je begeleidt werkgroepen en beheergroepen.
Je fungeert als ‘kennismakelaar’ om gemeenten die op zoek zijn naar expertise van- of ervaring met een bepaald onderwerp in contact te brengen met gemeenten die deze kennis al wel in huis hebben. Daarnaast adviseer je gemeenten bij concrete uitvoeringsvraagstukken. De ondersteuningsopgave van de IBD op het vlak van gegevensbescherming wordt uitgevoerd aan de hand van 3 strategieën, met als doel om altijd het concrete handelingsperspectief te bieden op het vlak van gegevensbescherming:
De IBD heeft zicht op bedreigingen, risico’s, trends en ontwikkelingen voor informatiebeveiliging en privacy in gemeentelijke context;
De IBD weet wat er nodig is voor gemeenten en hun leveranciers om passend beveiligd te zijn en gegevens optimaal beschermd te hebben;
De IBD speelt een richtinggevende rol voor informatiebeveiliging en privacy in het gemeentelijke (ICT-)speelveld.
Naast bovengenoemde ondersteuning die rechtstreeks op gemeentelijke organisaties gericht is, draag je binnen VNG ook bij aan projecten en programma's waarbinnen zich privacyvraagstukken voordoen. Bijvoorbeeld door een DPIA uit te voeren op een specifiek project, of door structureel aan te sluiten bij werkgroepen om aandacht voor en kennis van privacy te waarborgen.
Resultaat van de opdracht
Bovengenoemde omschrijving levert uiteindelijk de volgende resultaten op:
Een praktisch, actueel en realistisch aanbod van advies- en kennisproducten (zoals DPIA's en handreikingen) dat samen met gemeenten tot stand is gekomen en aansluit bij de gemeentelijke praktijk op het gebied van privacy en aanverwante wet- en regelgeving.
Periodieke webinars en (digitale) samenkomsten over actuele privacy-onderwerpen;
Een actieve en door de IBD gefaciliteerde en gestimuleerde gemeentelijke samenwerking (o.a. via het VNG privacyforum en via gemeentelijke collectieven);
Een actueel overzicht van knelpunten binnen gemeenten, opgedaan door periodieke bezoeken aan gemeentelijke privacycollectieven, samenwerkingen met gemeenten en het bijwonen van (digitale) bijeenkomsten rondom privacy.
Advies en ondersteuning aan interne VNG projecten en programma's op het gebied van privacy;
Bijdragen aan gesprekken met ketenpartners en stakeholders om gemeentelijke belangen op het gebied van privacy te waarborgen.
Uitvoering van de IBD jaarplannen, waarmee wordt toegewerkt naar het bereiken van de missie en visie van de IBD.
Eisen
Minimaal afgeronde, Recht, Privacymanagement, of vergelijkbaar HBO-opleiding.
Minimaal 5 jaar werkervaring, in de afgelopen 5 jaar, op WO- werk- en denkniveau in een privacy-gerelateerde functie.
Minimaal 3 jaar ervaring als Functionaris Gegevensbescherming, Privacy Officer of privacy-adviseursfunctie binnen het gemeentelijk domein;
Minimaal 3 jaar ervaring in een adviserende rol van gegevensbescherming en de (Europese) privacywetgeving in relatie tot de taken en verantwoordelijkheden van Nederlandse gemeenten.
Minimaal 2 jaar ervaring met het opstellen van ondersteuningsproducten, waaronder DPIA's.
Minimaal 3 jaar ervaring met het organiseren en geven van online presentaties en workshops.
Wensen
Afgestudeerd op het onderwerp privacy of een afgeronde opleiding waar privacy een onderdeel van is (bijv. rechten of bestuurskunde), aantoonbaar in motivatie
Ervaring met de gemeentelijke praktijk en van daaruit in staat om tot werkbare oplossingen en/of producten te komen (en licht deze toe in motivatie).
Kennis van de gemeentelijke juridische kaders o.a. de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet, de Omgevingswet, Wet Open Overheid en Wet politiegegevens.
Ervaring op het gebied van informatiebeveiliging of interesse daarin (aantoonbaar in motivatie en/of licht deze interesse toe).