Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 apr 2025Einddatum:
31 dec 2025Uren per week:
24-28Publicatiedatum:
13 mrt 2025Over VNG Realisatie
De VNG representeert de 342 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
verbeteren van de dienstverlening;
een efficiënte en wendbare organisatie;
anticiperen op de toekomst.
Over ondersteuningsprogramma arbeidsmigranten
Er spelen al geruime tijd diverse vraagstukken rondom EU-arbeidsmigranten. Na het rapport “Geen tweederangsburgers” is het vraagstuk echter prominenter op de agenda gekomen. Het is een complex vraagstuk dat gemeenten direct raakt. Verschillende initiatieven om arbeidsmigranten beter te beschermen vragen van gemeenten dat zij op korte termijn handelen en zich actief inzetten om arbeidsmigranten beter te beschermen en de positie van hen duurzaam te verbeteren.
Gemeenten spelen de komende jaren een cruciale rol bij het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten. Dit vraagt zowel organisatorisch, financieel, als politiek-bestuurlijk veel van gemeenten. Enerzijds vraagt dit actuele kennis van de praktijk en anderzijds goede samenwerking met verschillende partners, waaronder het rijk.
Met het ondersteuningsprogramma bieden we gemeenten pro-actief advies en delen en verbinden we kennis en ervaringen. We stimuleren een samenhangende aanpak en bieden waar nodig actieve begeleiding. Als ‘trusted advisor’ speelt de VNG een essentiële rol in het effectief realiseren van duurzame oplossingen en structurele verbeteringen. Het programma is gestart in april 2022.
Het ondersteuningsteam bestaat uit een jurist, (regio)adviseurs, een communicatieadviseur, een adviseur implementatie en informatie, een projectondersteuner en een projectleider.
Omschrijving van de opdracht
Voor het ondersteuningsteam zoeken we een enthousiaste en creatieve juridisch adviseur. Als juridisch adviseur arbeidsmigranten ondersteun je het team bij juridische vraagstukken van gemeenten en bij de (door)ontwikkeling van kennisproducten. Je werkt hierbij als tweedelijnsadviseur en staat in nauw contact met onder meer de regioadviseurs die als eerstelijnsadviseur contact hebben met de gemeenten in hun regio.
Veel van wat mogelijk is voor gemeenten om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren, volgt uit specifieke wet- en regelgeving. Maar soms spreken wetten elkaar tegen, of bestaat er nog geen juridische basis. Om gemeenten verder te helpen in wat ze in situaties kunnen doen is juridische expertise in het team ook de komende jaren nodig. Dit doet zich met name voor in het ruimtelijke domein, maar zien we ook op andere vraagstukken zoals registraties of toezicht en handhaving.
Je draagt bij aan de beantwoording van vragen van gemeenten, waaronder bijvoorbeeld vragen over ervaren knelpunten op meerdere rechtsgebieden. Je gaat op zoek naar nieuwe werkwijzen die juridisch goed doordacht zijn. Je helpt bij het analyseren van vraagstukken van gemeenten en je bedenkt nieuw handelingsperspectief voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Je deelt die kennis in begrijpelijke taal voor niet juristen, bijvoorbeeld via de website, handreikingen en bijeenkomsten. Ook ga je mee naar gesprekken met de rijksoverheid en ketenpartners en onderbouw je met kracht indien er op bepaalde vraagstukken aanvullende wet- en regelgeving nodig is. Je volgt nieuwe wetgeving en wetswijzigingen en onderhoudt ook contacten met de betrokken ministeries en sociale partners.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
De juridisch adviseur voert samen met de collega’s binnen het team, een meerledige taak uit:
Het versterken van de (bestuurlijke) bewustwording rond arbeidsmigranten
Het ontwikkelen van toepasbare producten met en voor gemeenten, die aansluiten op hun behoeften.
Naast reactief, ook proactief adviseren van gemeenten: we kloppen aan bij gemeenten.
Het bevorderen van kennisdeling tussen gemeenten
Het ontsluiten van het netwerk van VNG op het gebied van arbeidsmigranten naar gemeenten.
Het onderhouden van goede contacten met gemeenten
Het organiseren van Webinars, trainingen en werksessies.
Eisen
WO werk- en denkniveau blijkend uit een afgeronde WO-opleiding in de richting van bijvoorbeeld Rechtsgeleerdheid en een relevant CV;
Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met betrekking tot het verlenen van juridisch advisering in een dynamisch werkveld (pionieren);
Aantoonbare kennis van en ervaring in gemeentelijke besluitvormingsprocessen, blijkens minimaal drie jaar werkervaring bij of met gemeenten;
Aantoonbare kennis van vraagstukken rondom huisvesting van arbeidsmigranten waarbij minimaal 1 jaar ervaring (advisering of uitvoering) op de onderdelen:
Wet goed verhuurderschap
Vergunningverlening
Bestuursrecht
Aantoonbare kennis van het vraagstuk EU-arbeidsmigratie;
Gebruik van eigen telefoon en laptop;
Wensen
Aantoonbare werkervaring als adviseur
Aantoonbare kennis van de volgende onderdelen:
Arbeidswetten
Sociaal domein
Openbare orde en veiligheid
Basisregistratie Personen
Handhaving
Economie / arbeidsmarkt
Werkervaring met besluitvormingsprocessen bij Gemeenten.