Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 jan 2025Einddatum:
31 dec 2025Uren per week:
36Publicatiedatum:
27 nov 2024Over VNG
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.
Over het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd
Bij de VNG is een samenwerkingsplatform ingericht met vijf veranderopgaven waaraan het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) aan werkt. Meer informatie over het OZJ is hier te vinden. De afgelopen jaren is een grote groep kinderen uit huis geplaatst van ouders die door de toeslagenaffaire zijn getroffen. Dit betreft kinderen die met en zonder jeugdbeschermingsmaatregel uit huis zijn geplaatst. Deze gezinnen kregen schulden, zorgen om geld, vele andere problemen en chronische stress, waardoor de gezinssituatie extra onder druk kwam te staan. Soms zelfs met een uit huis plaatsing als gevolg.
In 2022 is aan het OZJ gevraagd om een team te vormen om een neutraal aanspreekpunt voor ouders en jongeren te zijn en hen ondersteuning te bieden. Dit team heeft Ondersteuningsteam Toeslagen (OT) en is een onderdeel van een ketenprogramma UHT KOT (uit huis plaatsingen kinderopvang toeslagenaffaire) Het team werkt nauw samen onder andere met de gemeentelijke steunpunten, jeugdbeschermingsinstanties, de raad voor de kinderbescherming, raad voor de rechtspraak.
Over het Ondersteuningsteam Toeslagen
De doelen van het Ondersteuningsteam Toeslagen raken aan de volgende thema’s:
Met betrekking tot de gedupeerde gezinnen waarbij een uithuisplaatsing heeft plaatsgevonden in de periode van de toeslagenaffaire:
Ouders en kinderen voelen zich erkend in hun leed;
Ouders en kinderen hebben helder wat/of de mogelijkheden van herstel zijn en zijn hier waar nodig in begeleid;
Naast het ondersteuningsdoel benutten ze de aanpak om lessen te trekken en inzichten op te doen. Deze lessen en inzichten zijn bedoeld om het maatschappelijke debat over optimaal opgroeien te voeden en om mee te geven aan de relevante stelsels (jeugdhulp, jeugdbescherming maar ook breder). Zo zou bijvangst van de aanpak kunnen zijn dat het aantal uithuisplaatsingen in de toekomst substantieel afneemt of dat het beter lukt om gezinnen dusdanige hulp te bieden dat kinderen na een uithuisplaatsing weer goed en veilig thuis kunnen opgroeien.
Omschrijving van de opdracht
Het OT is sinds de start van 2022 gestaag gegroeid in aantal procesbegeleiders, de mensen die deze ouders en jongeren ondersteunen. Inmiddels hebben meer dan 1.000 gedupeerde ouders en jongeren zich aangemeld. De verwachting is dat in 2025 het aantal aanmeldingen zal gaan dalen, wat vraagt om een zorgvuldige afbouw van het team. Deze afbouwfase zal zeker tot eind 2026, begin 2027 doorlopen, omdat pas dan wordt verwacht dat alle ouders de procedure bij UHT (uitvoeringsorgaan hersteloperatie toeslagen) hebben doorlopen t.b.v. het verkrijgen van de formele erkenning.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
In deze rol ben je leidinggevende en aanspreekpunt voor alle procesbegeleiders en zorg je voor een fijne werkcultuur, voldoende randvoorwaarden, sterke steunstructuur en een kwalitatief sterk team met voldoende capaciteit. Daarnaast heb je als belangrijke neventaak om de afbouwfase goed en zorgvuldig te managen, zodat ouders en jongeren optimaal blijven worden ondersteund.
Verantwoordelijkheden:
Operationele management van team procesbegeleiders
Managen van de bezetting versus aanmeldingen o.b.v. caseload
Gedurende afbouw proces bewaken van kwaliteit van de procesbegeleiding
Bewaken van team cultuur in fase van afbouw en voorkomen van ongewenst verloop
Procesbegeleiders trainen en coachen op procesregie op zorgvuldig afronden
Team coaches en intervisoren steunen in hun rol
Risico management en tijdig en frequent informeren van de projectleider van het OT.
Resultaat van de opdracht
Deze opdracht is tot een goed einde gebracht als alle ouders en jongeren die zich nog willen aanmelden, zonder (grote) wachttijd terecht kunnen voor kwalitatieve ondersteuning. En als de afbouwfase zorgvuldig is doorlopen, zonder negatieve impact op de tevredenheid van ouders en jongeren, en van de procesbegeleiders.
Eisen
Kandidaat beschikt over een afgeronde HBO-opleiding;
Kandidaat heeft minimaal 10 jaar aantoonbare werkervaring in één of meerdere functies als teamcoördinator, projectleider, trainer; • Kandidaat heeft aantoonbare ervaring ten aanzien van coachen en begeleiden van professionals en het bevorderen van de kwaliteit van teams;
Kandidaat heeft aantoonbare ervaring in het brede jeugddomein en het werken met verschillende stakeholders of verschillend niveau. Kennis en ervaring in het werken binnen de jeugdbeschermingsketen is daarbij een pré;
Kandidaat heeft minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met het inrichten van een proces, met oog voor de menselijke maat;
We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.
Wensen
Brede expertise en aantoonbare werkervaring in de jeugdsector, sociaal domein.
Aantoonbare werkervaring met specifiek de jeugdbeschermingsketen
Aantoonbaar in staat een werkproces in te richten met oog voor de menselijke maat.
Aantoonbare ervaring met het werken met diverse stakeholders in complexe situatie met verschillende belangen en met maatschappelijk gevoelige onderwerpen.
Beschikt over relevant en aantoonbaar netwerk in de jeugdsector in de volgende categorieën: Op landelijk niveau
Rijksoverheid (JenV en VWS)
Inspectie Gezondheidszorg En Jeugd
Kinderombudsman Op lokaal niveau
Wethouders / burgemeesters
Gemeenten