thumbnail
thumbnail

Projectleider Warmtegemeenschappen

Burgemeester Van Der Dussenplein 1, 7551 EB Hengelo, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
Geen maximum
16 Overijssel

Begindatum:

1 aug 2024

Einddatum:

31 jul 2025

Uren per week:

16

Publicatiedatum:

7 jun 2024

Omschrijving van de opdracht
De 14 gemeenten werken samen binnen de Regionale Energie Strategie (RES) in Twente om de lokale en regionale warmtetransitie te organiseren. Daarvoor worden middelen ingezet vanuit het Nationaal programma lokale warmtetransitie (NPLW) om gezamenlijk expertise op te bouwen door projectmatige ondersteuning in te zetten voor realisatie van lokale warmtegemeenschappen. Gemeenten stellen samen beleid op om eigenaarschap en zeggenschap te organiseren in de op te zetten warmtegemeenschappen. 

Om energie weer lokaal van inwoners en ondernemers te maken (decentrale energievoorziening) is het evident om   warmtegemeenschappen te realiseren. Deze uitvraag gaat de Twentse gemeenten concrete handvatten geven om zelf aan de slag te gaan met het stimuleren, adviseren en faciliteren van lokale warmtegemeenschappen. 
Om gemeenten te ondersteunen met het opzetten en faciliteren van warmtegemeenschappen vragen wij:

 • Een krachtenveld & stakeholder analyse; 

  • Wat is het huidige speelveld waarbinnen warmtegemeenschappen tot stand komen in Twente?

  • Hoe ontwikkelt het huidige speelveld zich?

  • Hoe zou het speelveld eruit moeten zien om warmtegemeenschappen een realistische, haalbare en toekomstbestendige plek te geven? 

  • Welke rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn daarbij te identificeren en/of zijn nodig? 

  • Welke kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zijn van belang?

  • Welke lessen kunnen wij in Twente trekken uit warmtegemeenschappen elders in Europa?

  • Welke rolneming en randvoorwaarden vanuit de 14 gemeenten zijn daarvoor nodig en hoe kan dit in beleid geborgd worden?

Wij vragen: 

 1. Het opleveren van een handreiking ‘hoe warmtegemeenschappen in Twente te realiseren’.

 2. Welke concrete casussen in Twente zijn er al en wat zijn de leerervaringen van deze concrete casussen. De leerervaringen en aanbevelingen toevoegen als bijlage in de op te stellen handreiking ‘hoe warmtegemeenschappen in Twente te realiseren’.

 3. Het opstellen van een plan van aanpak ‘stimuleren, adviseren en faciliteren warmtegemeenschappen in Twente’ voor de aankomende jaren 2025 en 2026 door onze partners in de RES Twente. (zowel voor kleinere (plattelands) gemeenten als grotere gemeenten)

Je werkt nauw samen met de twee RES Twente coördinatoren Regionale Structuur Warmte en Lokaal eigenaarschap duurzame opwek (zon en wind) en warmteprojecten.
De RES-partners zijn o.a. de 14 Twentse gemeenten, de provincie Overijssel, het waterschap Vechtstromen, Enexis en Cogas/Coteq, met betrokkenheid van Twence, de Twentse kennisinstellingen, Lokale energie-initiatieven en woningcorporaties

Jij bent een project-/procesleider die:

 • Energie krijgt van complexe en weerbarstige processen;

 • Projecten en processen kan organiseren en plannen; 

 • Werksessies kan voorbereiden en leiden;

 • Een sterke netwerker is (in- en extern) en kan schakelen op verschillende niveaus: met bewoners, gemeenteambtenaren én bestuurders;

 • Adequate werkprocessen, rapportages en adviezen weet te leveren;

 • Vormgeeft aan een handleiding hoe warmtegemeenschappen in Twente te realiseren.
  Kortom: je bent analytisch, ondernemend en vasthoudend en bent niet bang om in het diepe te springen.

Eisen

 • Akkoord procedure en inhuurvoorwaarden (oa all-in tariefstelling wat betreft reiskosten woonwerk).

 • Bij eventuele gunning wordt er op verzoek van Opdrachtgever een VOG aangevraagd voor de kandidaat, (eventuele) kosten worden niet door Opdrachtgever vergoed.

 • De kandidaat is in het bezit van een HBO diploma en/of 10 jaar werkervaring in een soortgelijke rol.

 • De kandidaat heeft aantoonbaar kennis en werkervaring op het gebied van participatie en lokaal eigendom projecten in de energietransitie. Dit moet duidelijk blijken uit de cv.

Wensen

 • De kandidaat heeft recente kennis en ervaring met het sociale kaart van regio Twente.

 • De gesprekken vinden plaats op maandag 1 juli tussen 10:00 en 12:00 of dinsdag 2 juli tussen 14:00 en 16:00, zorg ervoor dat uw kandidaat beschikbaar is. De gesprekken zullen niet op een ander moment plaatsvinden.

 • Competenties: Zie PDF.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Sybren Hindriks via 06 43 53 65 77 / sybren.hindriks@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Sybren Hindriks
Sybren Hindriks
Opdracht Adviseur

Ben jij de Projectleider Warmtegemeenschappen die deze organisatie zoekt?

Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.