De optimale foto voor op jouw cv? Onze beste tips!

AuteurTom Vodegel
6 februari 2025
Artikel

Een professionele foto kan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw cv. Hoewel het gebruik van foto’s niet altijd verplicht is, draagt een goede foto wel bij aan een sterke eerste indruk! Daarnaast maakt het jouw cv een stuk persoonlijker, al is niet iedere foto even geschikt. In deze blog geven we je praktische tips voor een professionele foto, met advies van onze kantoorfotograaf!

event

Waarom wel of geen foto op jouw cv?

Het toevoegen van een foto op je cv is vergelijkbaar met een profielfoto op LinkedIn. Het verhoogt de compleetheid van jouw profiel en draagt bij aan je online herkenbaarheid. Door de opkomst van sociale media, met LinkedIn als bekendste zakelijke platform, is het steeds gebruikelijker geworden om een foto aan je cv toe te voegen.

Voordelen van een foto op je cv:

  • Een persoonlijke touch: Het toevoegen van een professionele foto maakt je cv persoonlijker ten opzichte van cv’s waar foto’s ontbreken en helpt om een eerste connectie te maken met recruiters en/of opdrachtgevers. Je wordt beter onthouden door de inhurende organisatie. Daarnaast fleurt het een cv met veel tekst op en val je meer op.

  • Een professionele uitstraling: Zeker bij representatieve functies, zoals programmamanagers of beleidsadviseurs, kun je met een zakelijke profielfoto zien dat je bewust bezig bent met je professionele prestaties.

  • Match online met offline: In een tijd waar online platforms invloed hebben op beeldvorming van opdrachtgevers, kan een professionele foto zorgen voor een goede match tussen jouw online en offline cv. Door je gezicht te laten zien, zorg je er uiteraard ook voor dat je sneller herkend wordt op bijvoorbeeld netwerkevenementen!

  • Transparanter en betrouwbaar: Door het toevoegen van een foto laat je zien dat je niks te verbergen hebt: Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en draagt wederom een connectie met de opdrachtgever.

Nadelen van een foto op je cv

Het gebruik van een onjuiste foto of foto van mindere kwaliteit kan een negatieve invloed hebben op de beeldvorming van een potentiële werkgever. Een onprofessionele foto kan afleiden van de inhoud van het cv, en afdoen aan persoonlijke werkervaring, competenties en andere relevante onderdelen van jouw cv.

Een foto, of het ontbreken daarvan, kan invloed hebben op de beoordeling van jouw cv. Wees je er dus altijd van bewust dat je (onbewust) beoordeeld kunt worden op het gebruik van een foto op je cv.

Welke foto zet je op je cv?

Wil je een foto toevoegen? Zorg er allereerst voor dat deze professioneel en passend is bij de functie waarop je solliciteert. Volg onze checklist:

  • Laat een foto maken door iemand anders: We raden het gebruik van selfies af bij zakelijk gebruik. Selfies ogen vaak minder professioneel. Kies liever voor een goed belichte en scherpe foto met het juiste perspectief. Zo is het aan te raden om een foto op ooghoogte te maken en van een kleine afstand. Een selfie kan zorgen voor vervormingen en vertekeningen, terwijl een professionele fotograaf zorgt voor de juiste afstand, hoek en compositie. De fotograaf kan je ook tips geven over je houding: Zo kun je bijvoorbeeld je schouders en beetje draaien. Daarnaast stelt een fotograaf je op gemak, zodat er een echte glimlach te zien is.

  • Gebruik een neutrale achtergrond: Vermijd vakantiefoto's, groepsfoto's en drukke locaties, zoals een uitgaanslocatie. Kies voor een egale achtergrond: Een subtiele, zakelijke, vervaagde setting, of een neutrale, lichte achtergrond.

  • Draag passende kleding: Kies een professionele outfit waar jij je comfortabel in voel, die je ook zou dragen naar een sollicitatiegesprek. Vermijd kleding met logo's van vorige werkgevers: Dit kan verwarrend overkomen.

  • Smile! Maak oogcontact met de fotograaf en glimlach naar de camera: Probeer je op je gemak en ontspannen te voelen, want dit straal je uiteindelijk ook uit. Dit zorgt voor een benaderbare uitstraling, en maakt je een stuk toegankelijker.

  • Een recente foto: Een oudere foto kan zorgen voor verwarring bij je toekomstig werkgever. Met een recente foto word je direct herkend op je sollicitatie. Daarnaast kan een recente foto ook op andere kanalen voordelen hebben voor je herkenbaarheid.

  • Je gezicht is duidelijk in beeld: Knip jezelf nooit uit bestaande foto's: Dit zorgt vaak voor lagere kwaliteit. Zorg dat je duidelijk en herkenbaar in beeld bent. Een foto van goede kwaliteit is key. Hierdoor ben je beter zichtbaar en kom je professioneler over.

Voorbeelden:

Advies van onze fotograaf Elvira

Fotograaf Elvira, die veel zakelijke foto's voor organisaties binnen KBenP (waar Opdracht Overheid onderdeel van is) heeft gemaakt, deel graag haar beste tips voor een optimale cv-foto:

"Een goede foto is essentieel voor jouw cv. Naast een neutrale en zakelijke achtergrond om professionaliteit te benadrukken, raad ik mensen aan om te glimlachen op hun foto. Het liefst een échte glimlach, wat zorgt voor een open en vriendelijke uitstraling. Veel mensen denken dat een serieus blik professioneler oogt. Ik ben echter van mening dat een vriendelijke en ope uitstraling je toegankelijker maakt, en dat je geïnteresseerder overkomt.

Zorg daarnaast voor een recente foto. Je wilt herkend worden tijdens je sollicitatie en op andere professionele evenementen. Ook zijn personen eerder geneigd om netwerkconnecties te accepteren. Een oudere foto kan juist voor verwarring zorgen bij je toekomstige werkgever en mogelijke connecties, en een foto van 5 jaar geleden kan een vertekend beeld geven.

Het kost wellicht wat tijd en moeite om een goede foto te (laten) maken, maar dit verdient zich dubbel en dwars terug en je kunt er weer een paar jaar mee vooruit!"

Conclusie

Een goede cv-foto kan een waardevolle toevoeging zijn op een compleet cv en goede motivatiebrief. Kies daarbij altijd voor een professionele uitstraling, een neutrale achtergrond en een representatieve en persoonlijke touch. Volg onze checklist, en zorg voor een goede (eerste) indruk.

Wil jij het maximale uit je LinkedIn-profiel halen? Bekijk ons advies.

Meer weten over cv's en solliciteren? Bekijk de andere artikelen via onderstaande buttons!