Beschikbare opdrachten bij Slachtofferhulp Nederland
Over Slachtofferhulp Nederland
Slachtofferhulp Nederland werkt vanuit 80 locaties verspreid over het hele land en een landelijk hoofdkantoor in Utrecht. De organisatie wordt o.a. gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Fonds Slachtofferhulp.
Slachtofferhulp Nederland hielp in 2015 182.039 mensen die in Nederland slachtoffer zijn geworden van een misdrijf, verkeersongeluk, ramp of calamiteit. Daarnaast helpt de organisatie nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen. Slachtofferhulp biedt praktische adviezen, juridische hulp en emotionele ondersteuning. Slachtofferhulp Nederland is een landelijke, deskundige en professionele organisatie die werkt met meer dan 1300 vrijwilligers en 460 beroepskrachten.
De Politie is de belangrijkste netwerkpartner van Slachtofferhulp Nederland. Ze verwijst slachtoffers van misdrijven en verkeerongelukken door naar Slachtofferhulp Nederland. 90% van de slachtoffers die Slachtofferhulp Nederland helpt, komt binnen via de politie.
Slachtofferhulp Nederland biedt hulp op drie gebieden:
Juridische hulp De juridische gevolgen en mogelijkheden zijn voor veel slachtoffers onbekend terrein. Slachtofferhulp Nederland geeft hen daarom informatie over juridische procedures en verzekeringen. Daarnaast helpt de organisatie slachtoffers die schade willen verhalen op een dader. Verder kunnen slachtoffers desgewenst aan de rechter, Officier van Justitie en verdachte vertellen over de gevolgen van een misdrijf. Dit kan via spreekrecht tijdens de rechtszitting of een schriftelijke slachtofferverklaring. Slachtofferhulp Nederland begeleidt hierbij.
Praktische hulp Uiteenlopende formulieren invullen, contact onderhouden met verschillende instanties. Slachtoffers worden vaak geconfronteerd met zaken waarmee ze geen ervaring of waarvan ze geen kennis hebben. Slachtofferhulp Nederland ondersteunt hen daarbij. De organisatie helpt indien nodig bij het schrijven van brieven, gaat soms mee naar politie, advocaat of rechtbank en verwijst zo nodig door naar deskundigen als letselschadeadvocaten en andere hulpverleners.
Emotionele hulp Angst, boosheid, een neerslachtig gevoel. Iedere slachtoffer reageert anders op een ingrijpende gebeurtenis. Zo’n gebeurtenis kan ook leiden tot lichamelijke klachten. Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers de draad weer op te pakken, uitgaande van de eigen veerkracht van mensen.
Andere kenmerken van de dienstverlening zijn:
De hulp heeft een sterk persoonlijke benadering.
Er zijn geen wachtlijsten voor mensen die een beroep op Slachtofferhulp Nederland doen.
Nadat slachtoffers door de politie zijn doorverwezen, worden ze actief benaderd.
De hulp is gratis. Daardoor is de hulp laagdrempelig.
Alles wordt vertrouwelijk behandeld.
Indien nodig verwijzen de medewerkers van Slachtofferhulp Nederland hun cliënten door naar de reguliere, specialistische hulpverlening.