Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 feb 2025Einddatum:
31 jul 2025Uren per week:
32-36Publicatiedatum:
19 dec 2024Over VNG
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.
Over Programma Omgevingswet
De Omgevingswet is per 1 januari 2024 ingevoerd. De VNG ondersteunt gemeenten bij de opgaves die verband houden met de implementatie van de Omgevingswet. Dit doen wij via POM, het programmateam binnen de VNG dat zich dagdagelijks bezighoudt met ondersteuning van gemeenten met betrekking tot de wet.
Het programma Omgevingswet valt onder de verantwoordelijkheid van VNG Beleid. We zijn een programma, waarbij beleid en uitvoering nauw met elkaar verbonden en verweven zijn. Het programma werkt samen met interbestuurlijke partners, waaronder het interbestuurlijke programma Aan de slag van BZK. Voorbeelden van projectteams/werkpakketten binnen de programmaorganisatie zijn: Regionale Implementatie Coaches Omgevingswet (RIO), Bureau Implementatieondersteuning Omgevingswet (BIO), Financiën en structurele effecten van de Omgevingswet, Kerninstrumenten, Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH), Regie en Demand, DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet, Serviceketen en Leveranciersmanagement. Deze worden op dagelijkse basis aangestuurd door een managementteam en coördinatoren. Deelprogramma WKB (Wet kwaliteitsborging) maakt ook onderdeel uit van de programmaorganisatie Omgevingswet.
Binnen de VNG word je onderdeel van het programma Omgevingswet. Wij zijn een energiek en gedreven team van ongeveer 80 collega’s. Doorlopend is er veel onderling contact, overleg en ondersteuning. Je collega’s staan voor je klaar om je te helpen en je thuis te laten voelen in ons team. De werkzaamheden worden hybride uitgevoerd (je werkt zowel op kantoor als thuis). Het grootste deel van je werk binnen het programmateam Omgevingswet doe je in het inhoudelijke team Kerninstrumenten, maar je werkt nauw samen met je collega communicatieadviseurs. De formele aansturing vindt plaats vanuit de programmamanager Omgevingswet.
Omschrijving van de opdracht
Je bent werkzaam in het programma Omgevingswet bij VNG. Je werkt vanuit het team Kerninstrumenten, maar het vraagt ook nauwe afstemming en samenwerking met je collega’s die zich bezighouden met de inhoud en communicatie op andere Omgevingswetthema’s zoals DSO en VTH. De dagelijkse aansturing vindt plaats door de coördinator Kerninstrumenten.
Dit is geen uitvraag voor een reguliere adviseur. In deze functie ben je continu werkzaam op het snijvlak van inhoud en communicatie. Je moet kennis hebben en deze kunnen vertalen naar communicatie, content, producten en handelingsperspectief voor onze 342 gemeenten. Daarmee is kennis van de Omgevingswet en in het bijzonder op kerninstrumenten een harde voorwaarde. Je bent werkzaam in een politiek en (inter)bestuurlijke gekleurde omgeving. Met deze opdracht ben je op vele velden actief, zowel uitvoerend als adviserend als strategisch. Daarnaast stem je af met de (communicatie)collega’s binnen het programmateam zoals VTH en DSO.
We zoeken een stevige senior adviseur met inhoudelijke expertise en ervaring met aandachtspunten en aanpak t.a.v. communicatie, die onder druk kan werken en een bestuurlijke, politieke en organisatiesensitiviteit met zich meebrengt. Een adviseur die het aandurft om ook de materie in te duiken, omdat vanuit inhoud de communicatie wordt ingericht. Een spin in het web die initiatief toont, die in uitvoering van aanpakken weet en tegelijkertijd ook zijn of haar adviesvaardigheden proactief inzet. Communicatie en de daarbij behorende uitdagingen zijn je op het lijf geschreven. Je bent iemand die van nature verbindingen weet te leggen tussen de diverse projecten en zich comfortabel voelt om snel te schakelen tussen diverse speelvelden en spelers, stevig in zijn of haar schoenen staat en flexibel is. Geen dag is hetzelfde. Je bent een teamspeler en daarnaast in staat om zelfstandig zaken op te pakken.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Advisering en uitvoering rond de volgende onderwerpen, veelal al startend vooraan in het proces:
In programmateams meedraaien op inhoud van het aanbod voor gemeenten.
Opzet voor en aanpak van communicatie rond de start van GRIP, project voor transitie naar het omgevingsplan:
de tool (interactiedesign, ontwerp, bouw, contentproductie en lanceren)
het leerwerktraject (ontwerp, promotie en werving)
de 5 kennisontwikkelingsprojecten (meedenken over en maken van handreikingen etc.)
algemene promotie in uiteenlopende bijeenkomsten intern en extern
Schrijven en webredactie:
schrijven/samen schrijven/redigeren van webpagina’s, handreikingen, voorbeeldteksten en nieuwsberichten, in nauwe samenspraak met inhoudelijke collega’s
promotie van nieuwe producten
structuur website op orde houden, alles aan alles linken op een goede manier
interviews: kandidaten selecteren, vragen maken, briefing/aansturen tekstschrijver tekst controleren
ontwikkelen inhoudelijke infographics i.s.m. vormgever
afstemming met andere communicatiecollega’s en corporate communicatie over website en nieuwsberichten
Adviseren vanuit inhoud over: - te ontwikkelen producten en uitingen
de promotie van producten en uitingen - aan de voorkant meedenken over opzet/invulling van producten
meedenken over lobby en andere inzet richting BZK (bijv. TAM-IMRO)
(Media)monitoring: - signaleren stand van het land op inhoud en sentiment, t.b.v. toonzetting VNGcommunicatie en programmering team kerninstrumenten
observaties en reflecties t.b.v. netwerksessies
attenderen collega’s op ontwikkelingen
Netwerksessies:
adviseren over onderwerpen netwerksessies - adviseren over programma/invulling/presentaties netwerksessies
uitnodigingen en terugkoppelingen netwerksessies
Eisen
Beschikt over een afgeronde Hbo-opleiding;
Minimaal 2 jaar werkervaring in de rol van adviseur met de Omgevingswet en daarbij behorende kerninstrumenten;
Kandidaat heeft minimaal vijf jaar ervaring als Senior in het publieke domein;
Kandidaat heeft minimaal 5 jaar werkervaring met het zelfstandig werken in het taakveld
Communicatie in het publieke domein; We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.
Gunningscriteria
Ervaring met het zelfstandig vertalen van inhoud en producten met een voornamelijk digitale component naar tekst en visuele communicatie.
Ervaring met het zelfstandig adviseren van project- en programmamanagement op het gebied van de Omgevingswet en daarbij behorende kerninstrumenten.
Kandidaat beschikt over werkervaring bij gemeenten.
Kandidaat beschikt over een afgeronde opleiding in de richting van communicatie