Achtergrond
Voor het vormgeven van de gespecialiseerde jeugdhulp trekken 13 gemeenten in de regio Holland Rijnland samen op. Dit zijn Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. De gemeenten verschillen in omvang en problematiek, maar werken samen aan regionale beleidsvorming, inkoop van zorg en accountmanagement. Dit doen zij met een team van regionaal werkende beleidsmedewerkers, subregionale programmamanagers en ondersteuners. Zij werken binnen de gestelde kaders van de bestuurders en worden aangestuurd door de directeuren sociaal domein.
Aanleiding
Om het jeugdhulpstelsel in de regio Holland Rijnland toegankelijk te houden voor kinderen die het echt nodig hebben, maar tegelijk ook betaalbaar te houden voor gemeenten, is verandering nodig. Afgelopen maanden is door een regionale bestuurlijke Taskforce een onderzoek gedaan naar hoe het anders kan met de gespecialiseerde jeugdhulp. Dit heeft geleid tot conclusies en besluitvorming over de te kiezen richting. Nu breekt de fase van implementatie aan. Die moet worden aangevoerd door een nog nieuw te werven programmadirecteur. Om geen tijd te verliezen en de implementatie zo snel mogelijk te starten wil de regio tot aan het moment dat de nieuw geworven regionaal programmadirecteur start tijdelijk een regionaal programmadirecteur inhuren. De programmadirecteur ad interim start met het opstellen van het plan voor de implementatie van de uitkomsten van de bestuurlijke Taskforce.
Wat ga je doen als regionaal programmadirecteur ad interim?
We zoeken momenteel een vaste programmadirecteur. Maar gelet op de urgentie willen we snel starten met de implementatie van de uitkomsten van de Taskforce en daarom zetten we deze opdracht uit. Je zorgt als interim programmadirecteur voor de uitvoering van de hieronder beschreven taken en daarnaast voor een zorgvuldige overdracht naar de vaste programmadirecteur. We benoemen hierna voor de duidelijkheid de taken van beide rollen.
Taken vaste programmadirecteur
In deze regionale sleutelrol is het primaire doel het vertalen van de regiovisie en bestuurlijke opdracht naar een concreet en uitvoerbaar programmaplan met een duidelijk tijdsplanning en financiële uitwerking. Vanuit een onafhankelijke positie ligt de focus op de uitvoering van de doelstellingen die bijdragen aan toegankelijke en betaalbare gespecialiseerde jeugdhulp. De programmadirecteur werkt direct samen met bestuurders en ambtelijk vertegenwoordigers, directeuren sociaal domein, SOZ en partners.
Strategische sturing
Opstellen en uitvoeren van een meerjarig programmaplan, bewaking van programmadoelen en -begroting. Proactief rapporteren over de voortgang en afleggen verantwoording. Een belangrijk deel van het werk richt zich op het implementeren van de aanbevelingen uit het onderzoek ter verbetering van het regionale jeugdhulpstelsel. Zorgen voor actualiseren van de regionale visie, bepalen van de gezamenlijke koers. Bewaken van inhoudelijke samenhang. Daarnaast vormgeven van een nieuwe governance structuur. Met een scherp oog voor kwaliteit en voortgang sturen op de Plan-Do-Check-Act cyclus.
Stakeholder management
Soepel bewegen tussen strategisch, tactisch en uitvoerend niveau. Als stevige sparringpartner vanuit een samenwerkende grondhouding grenzen durven stellen, prioriteiten aanbrengen en verwachtingen realistisch maken. Voor externe stakeholders, zoals bijvoorbeeld zorgaanbieders, onderwijsinstellingen en cliëntenraden, het aanspreekpunt voor de regionale samenwerking zijn.
Leiderschap en teamontwikkeling
Inhoudelijk en functioneel leidinggeven aan het regionale programmateam, bestaande uit subregionale programmamanagers, accountmanagers, beleidsmedewerkers, projectleiders en een financieel adviseur. Daarnaast hiërarchisch aansturen van de ondersteuningseenheid (ambtelijk secretaris, managementondersteuner en communicatiemedewerker). Actief stimuleren van het ontstaan van de cultuur: “regio Holland Rijnland, dat ben ik zelf”, waarbij over gemeentegrenzen heen gedacht wordt en men gericht is op oplossingen. Stimuleren van een omgeving waarin reflecteren, leren en ontwikkelen centraal staat.
Taken programmadirecteur ad interim
Als tijdelijk regionaal programmadirecteur zet je de eerste stappen in de implementatie van veranderingen in de regio. Als eerste zorg je in afstemming met o.a. de (subregionale) programmamanagers voor prioritering van alle huidig lopende regionale beleidsactiviteiten (en in hoeverre deze gezien de Taskforce uitkomsten moeten worden voortgezet) en uit de Taskforce voortvloeiende activiteiten. Vervolgens bereid je een integraal meerjarig (implementatie)plan voor, inclusief doel, resultaat, planning, begroting, betrekken externe stakeholders, in en externe communicatie. Inhoudelijke onderdelen van de op te pakken veranderingen plan je in het implementatieplan en zijn bijvoorbeeld:
Uitwerken van bestuurlijke uitgangspunten naar een concrete aanpak
Sturen op (implementatie van) financiële uitwerking van uitkomsten Taskforce
Herijken van de regionale visie op gespecialiseerde jeugdhulp
Herijken regionale governance
Uniform uitwerken afbakenen Jeugdwet in verordeningen gemeenten
In samenwerking met lokale teams en accounthouders vertalen van de maatregelen gericht op ‘lokale kracht’ en het faciliteren van lokale veranderingen (bijv. herken met beschikkingen, casusregie en sturing op externe verwijzers
Afstemmen van implementatie van de uitkomsten van de bestuurlijke Taskforce met onder andere de Hervormingsagenda jeugd, het Toekomstscenario Jeugd en Gezin.
Je faciliteert de bestuurlijke Taskforce die de implementatie begeleidt en bereidt bestuurlijke regionale besluitvorming voor. Je bent tijdelijk de aanvoerder van het team regionaal werkende beleidsmedewerkers, subregionale programmamanagers en ondersteuners. Verder ben je tijdelijk het aanspreekpunt voor de regionale samenwerking in gespecialiseerde jeugdhulp.
Resultaat van de tijdelijke inzet
Je zet de eerste stappen in de implementatie en zorgt dat de in- en externe stakeholders op de hoogte zijn. Je werkt de nieuwe vaste regionale programmadirecteur in en zorgt voor een goede informatieoverdracht van alle voorbereidingen. Daarna is je opdracht afgerond.
Waarom kiezen voor de rol van programmadirecteur ad interim?
Jij houdt ervan snel ergens in te springen en direct toegevoegde waarde te leveren.
Jij kunt het strategische onderzoek van de bestuurlijke Taskforce over verandering van de regionale jeugdhulp gaan concretiseren via het voorbereiden van de implementatie
Jij creëert de basis waarop de nieuwe vaste programmadirecteur de implementatie kan gaan opbouwen
Jij houdt ervan toekomstambities & huidige acties te verbinden
Jij krijgt energie van het creëren van overzicht, het structureren van grote hoeveelheden informatie en het snel stellen van prioriteiten.
Jij voelt je als een vis in het water in een dynamische omgeving met complexe vraagstukken
Jij houdt ervan om aan de wieg te staan van verandering.
Je maakt graag goede verbindingen met mensen om je heen, ook al zijn die verbindingen mogelijk voor een korte periode.
Overeenkomst
De initiële duur van de overeenkomst bedraagt 6 maanden, 32 uur per week, met optie tot verlenging van maximaal 3,5 jaar. De aanvangsdatum van de overeenkomst is op 2 juni 2025. De overeengekomen tarieven staan vast en zijn onveranderlijk tot 1 juni 2026. Opdrachtnemer is gerechtigd vanaf 2 juni 2026 éénmaal per jaar de tarieven aan te passen aan de hand van ten hoogste het CBS prijsindexcijfer cao-lonen, contractuele loonkosten en arbeidsduur; indexcijfers (2020=100), Bedrijfstak/Branch M-N Zakelijke Dienstverlening, cao-sector particuliere bedrijven en indexcijfers cao-lonen per uur inclusief bijzondere beloningen, waarbij telkens het gepubliceerde jaarmutatiecijfer (percentage) wordt gehanteerd van het voorafgaande kalenderjaar (ontwikkeling ten opzichte van een jaar eerder). Het indexeringsvoorstel en de daarbij horende motivatie dient uiterlijk één maand na de hierboven genoemde jaarlijkse indexeringsdatum aangeleverd te zijn bij inhuur@leidseregio.nl. Na controle van het indexeringsvoorstel door Opdrachtgever, levert Opdrachtnemer een aangepaste versie van het Prijzenblad aan. Indien de indexcijfers nog niet definitief zijn vastgesteld, worden de voorlopige cijfers gehanteerd. Er vindt geen verrekening achteraf plaats. Standaardbrieven vanuit Opdrachtnemer waarin ‘algemene’ indexeringen worden aangekondigd, worden terzijde gelegd en zijn niet van toepassing op deze Overeenkomst.
Eisen
1 (Uiterlijke) startdatum op 2 juni 2025;
Minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring als leider bij het implementeren van veranderingen, waarvan minimaal 2 jaar als programmadirecteur of een vergelijkbare functie;
Minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring met het actief communiceren met en betrekken van in- en externe stakeholders in verandertrajecten;
Minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring als programmadirecteur in een complexe netwerksamenwerking;
Minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring met het werken in een politiek bestuurlijke context waarvan 3 jaar in een regionaal verband;
Aantoonbaar sterke financiële kennis van en ervaring met begrotingen;
Minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring met een interim rol en in staat concrete resultaat neer te zetten.
Subgunningscriterium 1: CV en Beantwoording Gunningscriteria (35/100 punten)
Inschrijver dient in Mercell een CV en Beantwoording Gunningscriteria in, waarin de opleiding(en), werkervaring en toelichting van de aangeboden kandidaat staat beschreven. De aanbestedende dienst wenst in deze documenten in ieder geval de volgende aspecten terug te zien:
Ervaring met betrekking tot de gestelde eisen;
Toelichting op aanpak en werkwijze;
Voorbeelden in relatie tot verandermanagement en de implementatie hiervan;
Aantoonbare voorbeelden waaruit blijkt dat kandidaat beschikt over sterke financiële kennis en ervaring met begrotingen;
Aantoonbare implementatievoorbeelden bij het implementeren van veranderingen, waarvan minimaal 2 jaar als programmadirecteur of vergelijkbare functie.
Het CV mag maximaal drie (3) A4 zijn en de Beantwoording Gunningscriteria één (1) A4 in lettertype Arial 10 bestaan. Dit is inclusief Bijlagen.
Bij het overschrijden van het maximale aantal pagina’s, wordt alleen het maximale aantal pagina’s beoordeeld.
Subgunningscriterium 2 Gesprek (50/100 punten)
De kandidaat wordt voor het gesprek uitgenodigd wanneer deze is beoordeeld met een “8” of hoger voor subgunningscriterium 1. CV en Beantwoording Gunningscriteria. De aanbestedende dienst wenst in het gesprek in ieder geval de volgende aspecten terug te zien:
Sterke communicatieve vaardigheden;
Samenwerkingsgericht;
In staat goede balans te creëren tussen verbindingen leggen enerzijds en tempo houden en resultaat te bereiken anderzijds;
Leidinggevende ervaring;
Politiek - bestuurlijke sensitiviteit;
Proactieve houding.
Subgunningscriterium 3 Prijs (15/100 punten)
Voor deze uitvraag geldt een plafond bedrag van €130,-(uurtarief) excl. Btw en inclusief salariskosten, sociale lasten, algemene kosten, reis- en verblijfkosten en de kosten voor hulpmiddelen die noodzakelijke zijn bij de uitvoering van de opdracht. Inschrijvingen boven dit bedrag worden terzijde gelegd. Het uurtarief dient uitsluitend vermeld te worden op het offerte/prijs-formulier. Het is niet toegestaan om het tarief te vermelden op andere documenten zoals het CV en de Beantwoording Gunningscriteria. Uw inschrijving kan dan ter zijde worden gelegd.