Dagelijks verschijnen er tientallen nieuwe opdrachten op ons platform. Daardoor kennen we bij Opdracht Overheid de diversiteit van de inhuurmarkt voor zelfstandig professionals. In onze nieuwe artikelreeks gaan we een stap verder: We belichten bijzondere vakgebieden en functies, en spreken met professionals die daar dagelijks het verschil maken.
In ons nieuwste artikel spreken we met Marc Yzer, teamleider en kwartiermaker gebouwenbeheer bij de ABG-organisatie. Hij vertelt over de veelzijdigheid van zijn rol, de dynamiek binnen overheidsorganisaties en hoe hij als ware innovator kijkt naar verandering en uitdagingen binnen zijn vakgebied.
“Als teamleider van team gebouwenbeheer houd ik me bij ABG (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilzen-Rijen) organisatie bezig met drie verschillende gemeentes. Tot voorkort stuurde een teamcoördinator het team aan die het enorm druk had. Daarnaast kwam dan ook de afstemming met team en organisatie en dat was bijna niet mogelijk. In de nieuwe rol als teamleider voorzie ik momenteel in de behoefte aan structuur en afstemming binnen de organisatie, waarbij ik een team van zeven man aanstuur. Daarnaast werk ik in mijn rol als kwartiermaker momenteel aan een vastgoedplan voor de organisatie met de focus op maatschappelijk vastgoed, zoals sport accommodaties, waar de gemeente mede-eigenaar van is. Zo hou ik me met in zekere zin met 2 verschillende rollen tegelijkertijd bezig!”
“Ik heb voor een grote gemeente dit soort vastgoedtaken al uitgevoerd. Daardoor heb ik beide kanten van mijn huidige functie al mee kunnen maken, enerzijds omtrent beleid, en anderzijds omtrent vastgoed en exploitatie. Zo ben ik momenteel als teamleider verantwoordelijk voor een groep die zich bezighoudt met het beheer van vastgoed, en probeer ik daar zo veel mogelijk met de dagelijkse gang van zaken bezig te zijn. Als kwartiermaker moet ik daarnaast ook bezig zijn met de langere termijn, in de organisatie voorbereidende fase van een nieuw project. Dat maakt mijn werk erg veelzijdig.”
“Dat sluit perfect aan bij wat ik de afgelopen tijd heb gedaan. Ik kom zelf uit de innovatie hoek, dus het aanzetten tot nieuwe projecten, van producten tot afdelingen, teams en nieuwe manieren van werken is helemaal mijn ding. Ik werk het liefste vanuit een rol als vernieuwer!”
“De ervaring leert dat de grootste uitdaging vaak ligt om mensen vanuit een nieuwe visie te leren kijken, om mensen te laten zien dat bepaalde dingen ook anders kunnen. Dan heb ik het niet alleen over mensen van mijn eigen afdeling. Het is immers belangrijk om ook te kijken naar mensen van andere afdelingen, waarvan het eveneens belangrijk is om ze mee te krijgen in jouw voorstel en visie.”
“Door mijn ervaring als beleidsmaker en innovator kan ik gemakkelijk meekijken hoe processen momenteel verlopen, en daardoor ook laten zien hoe het anders kan. Ik denk dat het altijd belangrijk is om teamleden enerzijds een spiegel voor te houden, te laten zien en te bespreken waar ze zelf tegenaan lopen, en te vragen hoe ze het zouden vinden om het op een andere manier te doen. Ik vind het prettig om met mensen mee te ontdekken, en niet om mijn eigen gedachtegang aan mensen op te leggen.”
“Mijn gemiddelde dag ziet er heel wisselend uit. Ik woon zelf in de buurt van Maastricht en werk natuurlijk bij ABG, waardoor ik vaak lang in de trein zit. Ik gebruik daarbij mijn reistijd vaak om mijn dag voor te bereiden. Overdag ben ik dan vaak druk met vergaderingen, en ben ik met allerlei dingen bezig die te maken hebben met aansturing als teamleider aan de ene kant, en als kwartiermaker aan de andere kant. Vaak zit ik op mijn thuiswerkdagen in mijn kwartiermaker rol, terwijl ik tijdens werkdagen op locatie vaker de rol als teamleider inneem. Met die reistijd klinkt het heel druk, maar ik merk dat ik nog nooit zo efficiënt heb gewerkt!”
“Ik werk vanaf 2000 als zzp’er voor mijn eigen bedrijf, en ben dus al ruim 20 jaar actief als innovator en strategisch innovatie adviseur. Er zitten natuurlijk meerdere kanten aan het type opdrachten dat je in mijn functie uitvoert. Zo merk ik dat je als interim medewerker vaak meer gedaan krijgt doordat je niet ‘bij het meubilair hoort’: Je komt van buiten, en daardoor heb je vaak meer mandaat om te kunnen doen waar je voor bent gekomen, namelijk vernieuwen.
Daarnaast ben je sowieso nieuw. Mijns inziens mag je in je eerste periode alle vragen stellen die je zelf kunt bedenken, omdat je toch het excuus kunt gebruiken dat je ergens nog niet zo bekend bent. Als een ‘normale’ medewerker iets vraagt, krijg je vaak minder makkelijk reacties. Ik moet zeggen dat die nieuwsgierigheid ook bij mijn karakter hoort, hoor. Ik wil altijd graag weten hoe processen binnen mijn eigen team en andere afdelingen verlopen, en die nieuwsgierigheid past goed bij mijn kwaliteiten.”
“Veel ontwikkeling vindt natuurlijk plaats door training on the job. Ik ben over de 60, en merk dat ik zelf veel ervaring heb waar ik informatie uit put. Daarnaast probeer ik veel van andere mensen te leren, vooral door te zien hoe zij tegen processen aankijken.
Daarnaast mag ik momenteel meelopen in een taalontwikkelingsprogramma, dus dat leert mij ook veel. Voornamelijk hoe ik zelf zaken omtrent personeel en structuur kan vernieuwen. Daar leer ik het meest van, de training on the job en de cursussen die ik daaromheen volg. Tot slot heb ik ook een MBA verandermanagement gevolgd bij de Universiteit van Maastricht, dat was ontzettend waardevol.
Uiteindelijk gaat het er volgens mij altijd om dat je samen een bepaald traject in gaat, en tijdens dat traject van elkaar leert. Zulke ervaring is altijd belangrijk, zeker binnen ambtelijke zaken.
Het ontwikkelingsprogramma heeft daarnaast bevestigd dat ik echt een vernieuwer en innovator ben. Dat sluit goed aan bij mijn werk en de rol die ik momenteel bekleed. Ik sta niet zomaar op om 2 uur te reizen naar mijn werk. Die intrinsieke motivatie, dat maakt mijn werk zo leuk!”
Ben jij op zoek naar een nieuwe opdracht? Bekijk alle actuele vacatures via onderstaande link!