Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
12 mei 2025Einddatum:
31 dec 2027Uren per week:
32Publicatiedatum:
7 apr 2025Over VNG Realisatie
De VNG representeert alle Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
Verbeteren van de dienstverlening;
Een efficiënte en wendbare organisatie;
Anticiperen op de toekomst.
Het Kenniscentrum Markt en Overheid
Het Kenniscentrum is binnen VNG het aanspreekpunt voor de samenwerking met publieke en private leveranciers van IV/ICT diensten aan gemeenten. Door de samenwerking met deze netwerkpartners versterkt zij de gemeentelijke uitvoering. Wij worden in- en extern ervaren als betrouwbare bruggenbouwers. Dat doen wij door kennis van de markt en overheid beschikbaar te stellen, publiek-private relatiemanagement te verzorgen, strategisch leveranciersmanagement in te richten en procesregie te voeren op de collectieve inkoopagenda van de GGU (Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering). In GGU-verband, zoeken gemeenten naar samenwerking om het aanbod van producten en diensten beter te laten aansluiten op hun behoeften en streven zij ernaar in de verwerving gezamenlijk op te trekken. De samenwerking vindt plaats op basis van de informatiekundige visie Common Ground. Het Kenniscentrum ondersteunt gemeenten bij het versterken van hun opdrachtgeverschap naar de markt en levert daarmee een bijdrage aan een volwassen gemeentelijke ICT-markt met een optimale marktwerking.
Omschrijving van de opdracht
Als Senior Leveranciersmanager draag je bij aan de inrichting en uitvoering van effectief en efficiënt strategisch leveranciersmanagement binnen de gemeentelijke ICT-sector. Dankzij een gestructureerde aanpak wat resulteert in een verbeterde ondersteuning van gemeenten bij hun digitale transformatie en opdrachtgeverschap aan de markt. Dit leidt tot kostenbeheersing, risicoreductie en een optimaal functionerend leveranciersnetwerk.
Je realiseert sterke en duurzame relaties en samenwerkingen met ICT-leveranciers en brancheverenigingen, waardoor de gemeentelijke behoeften beter worden vertaald naar innovatieve en passende oplossingen. Door effectief contract- en relatiebeheer zorg je voor geoptimaliseerde inkoopvoordelen en strategische allianties, wat bijdraagt aan efficiëntere en kosteneffectieve ICT-oplossingen voor gemeenten.
Door de ontwikkeling en implementatie van een succesvolle leveranciersstrategie binnen het GGU-portfolio worden gemeentelijke projecten en programma’s optimaal gefaciliteerd. Je stimuleert leveranciers om hun systemen en diensten proactief aan te passen aan veranderende gemeentelijke behoeften, waarbij de collectief vastgestelde Common Ground-principes als leidraad dienen. Dit draagt bij aan een flexibel, schaalbaar en toekomstbestendig gemeentelijk IT-landschap.
Je organiseert en begeleidt marktconsultaties, waardoor de aansluiting tussen vraag en aanbod wordt verbeterd. Daarnaast lever je een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van landelijke standaarden en inkoopinstrumenten, wat leidt tot transparantere en efficiëntere aanbestedingsprocessen. Dit zorgt voor een eerlijke marktwerking en vergroot de toegang van gemeenten tot innovatieve en concurrerende ICT-oplossingen.
Door je grondige kennis van de markt maak je de positie en het aanbod van leveranciers inzichtelijk, waardoor gemeenten gefundeerde strategische keuzes kunnen maken. Je creëert een invloedrijke positie ten opzichte van leveranciers, waardoor productontwikkeling beter aansluit op de behoeften van gemeenten en innovatie wordt gestimuleerd.
Tot slot ondersteun je gemeenten bij hun implementatieopgaven door te zorgen voor goed afgestemde producten en diensten binnen het VNG-aanbod. Door middel van kennisdeling en ondersteuning, zoals masterclasses en webinars, bevorder je de volwassenheid en innovatiekracht van de gemeentelijke ICT-markt.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Ontwikkelen en uitvoeren van strategisch leveranciersmanagement binnen de gemeentelijke ICT-sector en de GGU-portfolio.
Onderhouden en versterken van relaties met ICT-leveranciers, brancheverenigingen en andere stakeholders.
Regie voeren over strategische allianties en realiseren van inkoopvoordelen voor gemeenten ook binnen bestaande contracten door middel van verbeterde contractmanagement.
Uitwerken en implementeren van een leveranciersstrategie voor verschillende projecten binnen de GGU-portfolio.
Stimuleren van software- en dienstenleveranciers om hun systemen aan te passen aan gemeentelijke behoeften, conform de Common Ground-principes van VNG Realisatie.
Organiseren en uitvoeren van marktconsultaties en collectieve inkooptrajecten, zowel formeel (via marktverkenningen) als informeel.
Bijdragen aan de ontwikkeling van landelijke standaarden en inkoopinstrumenten, zoals aanbestedingskaders en verwervingsdocumenten.
Zorg dragen voor een optimale marktwerking door te sturen op vertrouwen en transparantie.
Inzichtelijk maken van de markt van leveranciers en dienstenleveranciers.
Creëren van stevige relaties met leveranciers om richting te geven aan hun productontwikkeling.
Stimuleren van leveranciers om gemeenten actief te ondersteunen bij implementatieopgaven op basis van het producten- en dienstenaanbod van de VNG.
Bijdragen aan de totstandkoming van standaarden en toelichtingen via activiteiten zoals masterclasses en versnellers voor dienstenleveranciers
Actieve bijdrage aan het versterken van gemeentelijk community-management, door samenwerking en kennisuitwisseling tussen gemeenten en leveranciers te bevorderen.
Resultaat van de opdracht
Aantoonbare kostenbesparing gerealiseerd voor gemeenten op ICT-uitgaven door effectievere contractmanagement en collectieve leveranciersonderhandelingen.
Twee succesvolle marktconsultaties per jaar georganiseerd, resulterend in een betere aansluiting tussen vraag en aanbod.
Bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van minimaal 2 landelijke standaarden of aanbestedingsinstrumenten, ter bevordering van transparante marktwerking.
Inzichtelijke en actuele leveranciersanalyses opgesteld, die gemeenten ondersteunen bij strategische beslissingen.
Drie kennisdelingssessies per jaar georganiseerd, zoals masterclasses of versnellers.
Minimaal 90% van de betrokken gemeenten zijn tevreden over de ondersteuning bij implementatieopgaven specifiek op het thema leveranciersmanagement.
Eisen
WO-werk- en denkniveau, blijkend uit minimaal vijf (5) jaar aantoonbare werkervaring.
Minimaal vijf (5) jaar recente werkervaring met strategisch leveranciers- en relatiemanagement in de ICT-sector van overheden, dit dient aantoonbaar te zijn door minimaal twee (2) referenties (aanleveren bij de inschrijving).
Wensen
Geef aan, aantoonbaar in CV het actueel netwerk en contacten op (product) management of directieniveau bij leveranciers van /ICT producten en diensten in de overheidssector - 30%
De voorgestelde kandidaat heeft aantoonbare kennis van de gemeentelijke informatievoorzieningen en de markt van gemeenten specifieke leveranciers (blijkend uit CV en motivatie) - 40%
De voorgestelde kandidaat heeft aantoonbare kennis met de aanbesteding van ICT-projecten en contractvorming in de overheidssector - 30%