thumbnail

Gis specialist met programmeerervaring

Kadaster

George Hintzenweg 77, 3068 AX Rotterdam, Nederland

ICT ACTIEF

Publicatiedatum:

07-01-2022

Sluitingsdatum:

18-01-2022

Begindatum:

01-02-2022

Einddatum:

31-07-2022

Uren per week:

36-40
€ 100,00
36-40 Zuid-Holland

Omschrijving Beheer en Ontwikkeling IT
Waar loopt de grens tussen uw tuin en die van uw buurman? En welk vastgoed is van wie? Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. We hebben heel veel data over alles onder, op en boven de grond en willen maximale waarde halen uit deze data. Naast onze wettelijke taak, beheert het Kadaster ook voorzieningen van andere organisaties, de Landelijke Voorzieningen. Zo beheren wij onder andere de WOZ Landelijke Voorziening en de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG): alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart. 

Binnen Beheer en Ontwikkeling IT werken we met Scrum en DevOps en zijn de teams integraal verantwoordelijk voor de volledige technische dienstverlening, van idee tot productie. Vanuit een dynamische omgeving bieden wij een informele werksfeer, helaas door COVID 19 voorlopig nog voornamelijk vanuit huis, al zijn er in overleg met manager en team mogelijkheden om op locatie te werken. Om even je zinnen te verzetten kan je hier met je teamgenoten een potje tafeltennis spelen, gamen of met de 3D printer een ontwerp realiseren. Ook hebben we een innovation hub om in een andere sfeer samen te werken.

Omschrijving project waarbinnen de inhuurkracht te werk wordt gesteld
Het team PDOK is op zoek naar een Gis specialist met programmeerervaring. Het team PDOK is op zoek naar een Gis-specialist met programmeerervaring (of programmeur met aantoonbare GIS-kennis).

Wat is PDOK?

Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) is hét dataplatform van Nederland dat geodata beschikbaar stelt aan iedereen die hier gebruik van wil maken. De geodata is actueel en betrouwbaar en komt van verschillende overheidspartijen. PDOK stelt deze geodata door middel van verschillende webservices en API's (o.a. WFS, WMS, WMTS, RESTful), downloads en applicaties beschikbaar. Afnemers van PDOK-services zijn onder andere: Funda, Atlasvandeleefomgeving, Rijkswaterstaat.

De PDOK-diensten zijn gebaseerd op open data en daarom voor iedereen vrij beschikbaar. Bij data kan men denken aan topografische data, luchtfoto’s, gebouwen, wegen, statische data en nog veel meer soorten data. Gebruikers van de data en diensten van PDOK zijn bijvoorbeeld analisten die research doen maar in veel gevallen ook Software Engineers die bijvoorbeeld op basis van webservices en API’s toepassingen maken voor mobiele telefoons, websites of viewers. Via webservices en API's kan men data projecteren als kaart maar ook downloaden of specifieke bevragingen doen. PDOK heeft als belangrijke taak dat de data snel door middel van webservices en API’s beschikbaar kan worden gesteld, een goede performance kennen en een hoge beschikbaarheid hebben. Voorbeelden van toepassingen van externe gebruikers zijn bijvoorbeeld van VanAnaarBeterof bijvoorbeeld de website van de Atlas van de leefomgeving waar men kan zien waar met drones gevlogen mag worden.

Meer informatie over PDOK is ook te vinden op onze website (https://pdok.nl) zoals bijvoorbeeld onze nieuwspagina waar we nieuwe data en functionaliteiten communiceren.

Wat doen we bij PDOK?
Transitie naar de Cloud
PDOK heeft impact! De afgelopen jaren is PDOK gegroeid van 580 miljoen requests in 2013 naar meer dan 20 miljard requests vandaag de dag. Verwacht wordt dat het jaarlijkse gebruik in de komende jaren verdubbeld. Om deze groei aan te kunnen zijn we continue bezig met het optimaliseren van de infrastructuur. De belangrijkste stap die we aan het zetten zijn, is de stap richting de Cloud. Dit is aan de ene kant noodzakelijk om onze dienstverlening te kunnen waarborgen, anderzijds een hele mooi uitdaging om ons platform en onze standaarden te vernieuwen. Daarnaast kun je denken aan het inrichten van nieuwe componenten of optimaliseren van bestaande componenten, het inrichten van monitoring etc.

Automatisering en standaardisatie omtrent dataverwerking, webservices en API’s
Om het inrichten van data via webservices en API’s te optimaliseren wordt er veel aandacht besteed aan het verder automatiseren en standaardiseren van processen. Hiermee moet het ontsluiten van nieuwe data binnen de infrastructuur eenvoudiger en sneller. 

Opdrachtomschrijving
We zijn op zoek naar iemand die datasets met bijbehorende webservices en downloads (WMS, WMTS, WFS en Atomfeeds) migreert van het oude platform naar het nieuwe platform van PDOK op de cloud. De nieuwe cloud infrastructuur is gebaseerd op Kubernetes en maakt gebruik van generieke componenten voor het ontsluiten van data en webservices. Voor de webservices wordt op de nieuwe omgeving alleen nog maar Mapserver gebruikt waar dit voorheen zowel via Mapserver als Geoserver ontsloten werd. Daarnaast wordt op de cloud enkel gebruik gemaakt van GeoPackage als bestandsformaat voor webservices. Dit betekent dat voor het migreren van deze services data omgezet moet worden naar het GeoPackage bestandsformaat. Vervolgens moet waar nodig styling (Mapserver) worden ingericht en moeten de services en datasets worden ingericht met behulp van PDOK eigen tooling om vervolgens de datasets en services op de cloud omgeving te deployen. Ook moeten bestaande downloads (Atomfeeds) gemigreerd worden naar de cloud. Bovenstaande processen moeten vervolgens per dataset vastgelegd worden zodat latere updates makkelijk doorgevoerd kunnen worden.

Belangrijkste technieken, methoden en tools

  • Agile/scrum werkwijze
  • Gebruik CLI tools en shell scripting voor data-transformatie (onder andere OGR/GDAL voor omzetten geodata naar ander bestandsformaat, in de regel conversie naar GeoPackage)
  • GitOps voor vastleggen k8s configuratie
  • K8s als deployment platform in combinatie met PDOK specifieke k8s operators

De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn

  • Samen in projectteam agile werken aan cloudmigratie
  • Data en configuratie omzetten ten behoeve van cloud migratie van PDOK webservices (WMS/WFS/Atom)
  • Deployen van gemigreerde PDOK webservices op k8s

Documenten:

Vind jouw droomopdracht

Zoek je droomopdracht in ons portaal en klik op inschrijven. Daarna zal een van onze adviseurs zo snel mogelijk contact met je opnemen. Na (telefonisch) contact, beoordeelt onze adviseur jouw CV en geeft terugkoppeling of deze goed aansluit bij de inhuuropdracht en ambitie van de opdrachtgever.

Kies een opdracht

Ben jij de Gis specialist met programmeerervaring die deze organisatie zoekt?