Beginnen in een nieuw vakgebied is altijd spannend. Daarom hebben we hier vijf tips op een rij gezet voor een beginnende informatieprofessional, zodat je je in de eerste weken (en daarna) zekerder kan voelen!
Tip 1: Neem de tijd om de organisatie waar je een opdracht uitvoert te leren kennen
Elke opdracht voer je uit bij een andere organisatie. Daarom is het belangrijk om de organisatie waar je de opdracht uitvoert goed te leren kennen. Neem hier ook echt de tijd voor! Bijvoorbeeld door veel kennismakingsgesprekken te voeren en interesse te tonen in de werkzaamheden van andere collega’s, ook met mensen die niet direct bij de opdracht betrokken zijn. Je kan bijvoorbeeld aan de leidinggevende of de projectleider vragen wie je zeker als eerste moet spreken.
Ook kan je bij verschillende teamoverleggen aanhaken om de processen binnen de organisatie te leren kennen. Hierbij hoef jij zelf geen bijdrage te leveren, maar kan je meeluisteren met het overleg om te zien hoe de zaken georganiseerd zijn in de organisatie.
Tip 2: Vraag veel aan collega’s en medeprofessionals
Gelukkig is er binnen Opdracht Informatie Management al veel kennis beschikbaar, zodat je niet alles zelf uit hoeft te zoeken. Iedereen is ergens begonnen, dus als je algemene vragen hebt kan je altijd bij een collega terecht. Daarnaast hebben alle adviseurs een eigen thema uitgekozen waar ze zich in verdiepen. Als je een vraag hebt over een specifiek onderwerp, zoals de nieuwe Archiefwet, metadataschema’s of SharePoint, is het altijd mogelijk om de collega die zich daarmee bezighoudt een berichtje te sturen om even kort te sparren. Ten slotte worden er maandelijkse kennissessies georganiseerd om specifieke thema’s en ontwikkelingen te bespreken. Zo sta je er nooit alleen voor.
Tip 3: Bijt je niet vast op één onderdeel van het vakgebied
Stel, je eerste opdracht is in het collectiebeheer van een museum. Dat betekent niet dat je nooit meer iets anders zal doen: de volgende opdracht kan al in een heel ander deel van het vakgebied liggen! Dus hou je ogen ook open voor andere, bredere ontwikkelingen in het vakgebied. Hoe je dat doet? Lees snel de volgende tip!
Tip 4: Maak gebruik van de bronnen die er zijn
Er bestaan meerdere websites en fora die interessant zijn voor de (startende) informatieprofessional. Door deze websites af en toe te bekijken en je aan te melden bij de fora blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen in het vakgebied. Daarnaast vergroot je hiermee je netwerk, waardoor je ook weer makkelijker bij mensen aan kan kloppen bij vragen. Hieronder staan er enkele benoemd:
- Meld je aan bij het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA Pleio). De algemene pagina’s van dit forum zijn sowieso al interessant, maar daarnaast zijn er ook nog (besloten) groepen waar over specifieke onderwerpen meer informatie gedeeld wordt. Superhandig om de laatste nieuwtjes te volgen!
- Kijk af en toe op de websites informatiehuishouding.nl en open-overheid.nl om het laatste nieuws van de Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) te zien.
- De Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) organiseert een aantal keer per jaar de week van Grip op Informatie. Hier worden workshops en webinars georganiseerd die ook voor de informatieprofessional erg interessant kunnen zijn. Hou hier dus je ogen en oren voor open!
Tip 5: Geen stress, je leert het meest door de ervaring die je opdoet!
Deze tip spreekt eigenlijk vanzelf: door aan de slag te gaan bij je eerste opdracht leer je het meest, dus stress vooral niet teveel over hoe je het allemaal zal gaan. Geniet van je nieuwe functie en de interessante tijd die je tegemoet gaat!